Muzica: The Killers - Sawdust

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
The Killers, acesti new-wave-la-purtator ai indie-ului american, au iesit la rampa cu un nou album, de asta data o colectie de b-sideuri si versiuni alternative ale unor cantece mai vechi - unele reinregistrate, toate lustruite si facute frumoase pentru consumul public. Asemeni mai tuturor ascultatorilor, debutul lor, Hot Fuss (2004) mi-a placut, iar continuarea, Sam's Town (2006) m-a plictisit, oricat ar lauda-o frontmanul Brandon Flowers. Ce ar putea aduce nou aceasta compilatie, ramane de vazut.

Trupa de radio si de hit-uri, The Killers au in spate o bogata colectie de singleuri si EP-uri de pe care au cules piesele de fata. Ce sunt b-side-urile? Pe vremea vinilurilor, hitul ce se dorea promovat se imprima pe o parte a discului, iar pe cealalta (fata 'B') intrau una sau doua piese bonus, considerate indeobste prea excentrice ca sa intre pe albumul propriu zis, dar suficient de bune ca sa merite aduse la cunostinta publicului, macar ca raritati. Numele s-a mostenit si in era cd-urilor, asa ca tot b-side-uri se numesc si acum piesele bonus de pe un disc single.

Asa cum era de asteptat, Sawdust e un album eterogen si inegal. Are piese foarte bune (Show You How, Tranquilize, Sam's Town), piese acceptabile (Under The Gun, Daddy's Eyes) si piese anoste (Leave The Bourbon On The Shelf). Desi ar trebui ca b-side-urile sa arate o fata mai putin cunoscuta a unei trupe, The Killers raman la sound-ul lor binecunoscut, abatandu-se arareori catre balade la pian in stil Paul McCartney (versiunea Abbey Road de la Sam's Town) sau zdranganeli cu iz folk pentru coverul dupa piesa celor de la The First Edition - Ruby, Dont Take Your Love To Town.

Dezamagitor este All The Pretty Faces, in care chitaristul Dave Keuning ne blagosloveste cu un ingrozitor cliseu de hard rock al anilor '80 pe post de riff, contrabalansat de vocea lui Flowers care rezista eroic pe baricade, tipand ca un Bono tanar. Koening nu e la prima abatere, Sawdust fiind plin de solouri de multe ori gratuite, inspirate fie de The Edge, fie, in momentele proaste, de chitaristii pop metal ai vremii. Show You How pe de alta parte, are parte de o progresie de acorduri saltareata si o melodie vocala pe masura - un excelent cantec indie rock, greu de inteles de ce nu a fost promovat mai insistent.

Coverul dupa Dire Straits, Romeo and Juliet, este unul dintre cele mai linistite si stilate momente de pe album - una dintre putinele ocazii in care Flowers se abtine de la productia grandilocventa ce ii sta in obicei si alege sa serveasca cantecul in locul propriului orgoliu. Nici Shadowplay, coverul dupa Joy Division, nu e de lepadat, aratand acelasi gen de retinere si bun simt care lipseste pe multe dintre piesele proprii ale The Killers. Dar poate ca tocmai aceasta magnificenta le da hazul, asa ca sa nu ne grabim sa le-o luam in nume de rau.

Tragand linie, avem de-a face cu o compilatie obligatorie pentru fani, insa complet neglijabila pentru ascultatorul ocazional, pentru care tot Hot Fuss ramane cea mai buna investitie. Destule cantece bune si nici unul cu adevarat insuportabil, insa prea multele piese mediocre ineaca albumul si fac sa paleasca din stralucirea celor valoroase.3 comentarii

Muzica: The Killers - Sawdust
LiarLiar
#1 -

big fass

e simplu: albumul asta de b-sides e varza.
piea cu lou reed nu poate salva tot albumul.
"compilatie obligatorie pentru fani" ??
chiar nu cred.

imi pare rau ca sunt asa abrupt dar ma asteptam la ceva mai bun.

Muzica: The Killers - Sawdust
zuza
#2 -

Comentariu nou

killers este formatia pe care o ascult cel mai cu placere si pe care o consider cea mai a "mea". si trebuie sa zic ca mi-a placut mai mult albumul "sam's town" decat "hot fuss". practic nici n-am mai putut asculta "hot fuss" dupa ce am inceput sa tocesc si "sam's town". are un ceva hiperfascinant pentru mine..
love love love them, auzisem ca au scos ceva nou dar n-am apucat sa ascult. halal fan si eu :P
poate vin la bestival though, pls pls pls :D

Muzica: The Killers - Sawdust
silvia
#3 -

Comentariu nou

asemeni mai tuturor? mai toti fanii killerşilor cu care am vorbit eu consideră mai bun sam's town decât hot fuss... dar cred că depinde cu cine vorbeşti :D
cat despre sawdust... părerea mea e că nu e mare brânză. e aşa, o chestie care să-i ţină calzi pe fani. romeo and juliet sună foarte bine. aştept album nou. nou-nouţ şi bun.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera