Muzica: Taraf de Haidouks

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca ar intreba cineva care este polul muzicii romanesti de petrecere, populare, traditionale, raspunsul ar fi neaparat satul Clejani, din care au iesit (si tot ies) generatii de muzicieni, tarafuri, orchestre, cantareti, virtuozi populari. In urma Clejaniului lui vine tare Moldova, cu Ciocarlia, 10 prajini si Damien & Bros, ca sa nu mai vorbim de Mahala Rai Banda, care sunt o combinatie promitatoare din cele doua zone.

Din satul de langa Dunare a plecat in lume multa muzica si voie buna, de la Viorica si Ionita (amandoi ot Clejani, si pe care ii gasim la clejani.ro), trecand prin diverse tarafuri de ursari, lautari si alti muzicanti si terminand cu Taraful Haiducilor, care i-au cantat la ureche si lui Johnny Depp.

Asa cum comentam si la concertul Ciocarliei, este un gen muzical care in tara lui are cautare putina pe la oras, unde intelectualul subtire si urban nu pleaca urechea la  tambal si la acordeon. In restul lumii, muzica de taraf, expansiva, tare si nestapanita, de sange iute si inima albastra, ocupa standuri intregi in magazinele de muzica si umple sali de concerte.

La noi, generatia mai tanara, in cautare de condimente auditive, a inceput si ea sa redescopere muzica de taraf si placerea unei hore ca la tara, cu chiuituri si fete dansandu-si fustele pe mese.

taraf
sursa foto

Taraf de Haidouks, in ciuda numelui frantuzit, canta cat se poate de... n-am zice chiar romaneste, ci mai degraba balcanic: ceva sunete orientale, putine turcisme, un praf de India, o trompeta munteneasca, viori, tube, corzi, suflatori, percutie si nu in ultimul rand o voce ragusita de lautar cu accent tiganesc si experienta de haos de petrecere care dureaza 3 zile si 3 nopti.

Componenta tarafului e oarecum instabila, 10-12 cu variatii, iar membrii acopera o grupa de varsta intre adolescenta si al 7-lea deceniu de viata. Au inceput sa cante prin '91, cand au inceput sa iasa pe piata cu albume: Muzica tiganilor din Romania, Trupa de tigani, Dumbala Dumba si multe altele pe care cu greu le poti gasi si pe la noi, eventual inghesuite printre rafturile cu manele. Au castigat premii, au stat in topuri, au facut muzica de film, s-a scris despre ei si pe fata si pe dos si ne pare rau ca trebuie sa linkam articole in engleza...

Taraf de Haidouks canta maine seara la 23.00 la E-Uranus. Daca ati castigat bilet la concursul nostru, veniti odata sa va luati biletele! :) Daca nu, poate ne vedem acolo oricum. Daca n-ati mai prins bilete, ascultati cate ceva pe myspace... si dati sunetul mai tare.Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera