Muzica: In memoriam Lhasa de Sela

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intors din vacanta, metropotamul a citit cu tristete stirea despre moartea cantaretei Lhasa de Sela, care se furiseaza de multi ani printre muzicile de suflet ale metropotamului.

Si pentru ca vrem sa ne amintim prezenta ei discreta si eleganta, vocea ei vibranta si profunda si mai ales cantecele ei triste si melancolice, pline de dorul de duca sub semnul caruia i-a stat toata viata, o sa va povestim cate ceva despre Lhasa.Era pe jumatate mexicana, pe jumatate americana, dar fusese adoptata de Canada in ultima parte a vietii. S-a nascut la New York in 1972, dar viata si-a petrecut-o pe drumuri, impreuna cu intreaga familie (avea 9 frati si surori), batand in lung si-n lat America si Mexicul.

Primul sau album este cel care noua ne place cel mai tare. La Llorona (cea care plange) a aparut in 1997, cantat in intregime in spaniola, te incanta cu acordeoane, tube, trompete si cu o sonoritate latina si pe alocuri aproape mediteraneeana, deasupra careia pluteste vocea in strafundul careia parca strabate o disperare calma, o durere resemnata a drumului nesfarsit.

The Living Road pastreaza laitmotivul drumului si apare in 2003, la 6 ani dupa primul album, timp care i-a permis Lhasei sa mai rataceasca prin lume, de data asta prin Europa, insotind pe trei dintre surorile sale cu teatrul-cabaret-circ Pocheros si ducand o viata nomada impreuna cu artistii de circ. The Living Road este un album cu o sonoritate mai matura, strabatut de un nou fior al drumului deschis si cantat impecabil in trei limbi: engleza, franceza si spaniola.

Intre al doilea si al treilea album am avut ocazia sa o vedem si la Bucuresti, in 2005. Am fost la concert atunci (tocmai ii descoperisem muzica) si imi amintesc doar ca am ascultat-o cu o veneratie siderata tot timpul concertului.

Ultimul album -Lhasa- a fost lansat anul trecut, in 2009, in ciuda faptului ca avea probleme de sanatate de mai mult de un an - cancer la san. Situatia s-a inrautatit, si-a anulat turneul, iar pe 1 ianuarie 2010, dupa aproape doi ani de cancer, parca urmandu-si propriul cantec, Para el fin del mundo o el ano nuevo, a iesit pentru totdeauna din lumea devenita prea mica pentru drumurile ei.Site oficial: http://lhasadesela.com/
Myspace: http://www.myspace.com/lhasadeselamusic
Fan site: http://www.sendereando.com/


lhasa
foto : Jérôme Lapierre (sursa: lhasadesela.com)3 comentarii

Muzica: In memoriam Lhasa de Sela
Alex
#1 -

Bonne nuit Lhasa

Muzica: In memoriam Lhasa de Sela
Veruska
#2 -

Nu mai am cuvinte...

Eu am vazut-o pe Lhasa asta vara la festivalul de jazz de la Montreal, a cantat 2 piese cu Patrick Watson...si arata asa plina de viata si bine si m-am gandit ca sigur o sa revina in turneu si o sa lanseze un alt album...si apoi am mers la prietena mea Ioana si am ascultat impreuna albumele ei cateva weekenduri la rand, am baut vin si am vorbit despre ea, asa, ca despre un bun prieten care are o pasa proasta si a carui revenire o asteptam cu totii. Ce sa mai zic, orice am spune noi, asta e realitatea si ea nu mai e. E o imensa pierdere pentru noi toti si vom continua sa o plangem asa cum ea o facea in timpul vietii.

Muzica: In memoriam Lhasa de Sela
olahus
#3 -

merci

Ça me fait du bien !

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera