Muzica: Aura Urziceanu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Aura Urziceanu a fost de la inceput un fel de copil minune pe plaiul muzicii romanesti. Primul ei cantec, "Vreau sa cant si eu la televizor", a fost difuzat la ... radio, cand Aura avea 13 ani. "Vanatorii" de talente au sesizat imediat potentialul vocal in pustoaica de 13 ani care crescuse cu muzica in familie (tatal ei era cantaretul de muzica populara Nelu Urziceanu) si cativa ani mai tarziu a inceput sa fie antrenata pentru muzica usoara si mai ales jazz, pentru care vocea ei dovedea o afinitate deosebita.

Dupa cateva turnee prin lume, la doar 20 de ani a semnat un contract de impresariat cu o firma din SUA (cu care lucreaza si azi) si de atunci am cam pierdut-o pe Aura.

S-a casatorit cu bateristul canadian Ron Rully, cu care traieste si canta de atunci, a fost remarcata de Duke Ellington, apoi de Quincy Jones, care au crescut-o in jazz si i-au dat inapoi drumul in lume la Carnegie Hall, la festivaluri internationale de jazz, cum a fost cel de la Newport, unde a cantat alaturi de Ella Fitzgerald si de big band-ul lui Ellington, castiga premii, isi face un nume international.

Vocea ei care poate urca cateva octave in supra acute a fost comparata cu cea a sopranei peruviene Yma Sumac si cu cea a cantaretei de jazz Sarah Vaughn. Stilul ei flamboaiant de scat a dus criticii muzicali cu gandul la trompeta lui William "Cat" Anderson, campionul supra acutelor si al improvizatiei. (asculta, de exemplu, Surpriza, de pe valorosul album Seara de jazz cu Aura, al doilea disc inregistrat de ea la Electrecord).

Intr-un interviu povestea ca si-a descoperit posibilitatile de improvizatie si scat din... "plictiseala", adica incepand sa vocalizeze pe marginea unei teme muzicale. (Stilul scat a fost descoperit si el din intamplare, se spune, in 1926, cand Louis Armstrong, uitand textul in timpul unei inregistrari la Heebie Jeebies, a inceput sa improvizeze in silabe onomatopeice cu sonoritate muzicala si ritm, deschizand astfel drumurile improvizatiei vocale in jazz)

Aura Urziceanu sau Aura Rully, supranumita Aura Borealis, a aparut mai des prin Romania in ultimii ani, la Cerbul de aur, la Festivalul de jazz de la Garana, la perenul festival de la Mamaia, iar de curand consumatorul tv o poate vedea alegand vocile viitorului in juriul emisiunii Megastar.

Pe 18 noiembrie Aura Urziceanu va canta alaturi de A.G. Weinberger, acompaniati de Bucharest Big Band, la Sala Palatului, in spectacolul The Sound of America, blues, jazz & evergreens.

Youtube nu e prea darnic cu Aura, dar am reusit sa gasim pentru urechile voastre una din piesele ei cele mai cunoscute, Aproape liniste, pe care poate o stiti mai mult in varianta Nicu Alifantis, si va recomandam si coverul September, cu Aurelian Andreescu, o inregistrare din '75.

Aici gasiti o colectie de fotografii de arhiva, cat si cateva inregistrari audio (din pacate in format .ram)1 comentariu vrei sa comentezi?

Muzica: Aura Urziceanu
Radu Musetescu
#1 -

Fundatia Culturala Aura Urziceanu

VA PREZENTAM CU DRAG NOUL BLOG AL MARII ARTISTE AURA URZICEANU. ORGANIZAM PRESELECTIE PT VIITOARE STARURI, CANTARETI, DANSATORI, ETC. VIZITATI-NE AICI, PENTRU DETALII http://auraurziceanu.wordpress.com/

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera