Muzeul de Filatelie: Amintiri timbrate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca rataciti pe Calea Victoriei si ati ajuns in fata impozantului Muzeu National de Istorie, nu ezitati sa intrati. Pentru ca in interiorul muzeului se afla un alt muzeu, de care putina lume stie - Muzeul National Filatelic. Cum intri in muzeul de istorie, daca faci dreapta gasesti intrarea spre o lume suspendata in timp, o lume a timbrelor si a filateliei. Chiar daca nu esti un fan al filateliei (care ar fi sansele sa fii?) aici gasesti multe exponate interesante, ce nu se limiteaza doar la colectiile de timbre. 

In cazul meu, vizita la muzeu mi-a adus aminte de copilaria in care cumparam de la posta acele pliculete mici de diverse culori, ce contineau mai multe timbre, si speram sa gasesc vreun timbru colorat si frumos, eventual nestampilat, de pus la colectie. Colectie mult prea mica dealtfel, ce nu se compara cu timbrele stranse de-a lungul timpului de tatal meu - timbre nestampilate din coloniile Angliei si Frantei sau din insule exotice din oceanul Pacific sau Indian. Era acelasi tip de pliculete pe care le colectiona si tatal meu, dar timbrele peste care dadeam eu nu aveau valoarea celor ce puteau fi colectionate back in the day. E o chestiune de timp, dar si de mentalitate. 

In ceea ce priveste "raiul filatelistilor", Muzeul Filatelic este organizat pe trei sali principale : Sala Lahovary, Sala Cezar Librecht si Sala Dimitrie C. Butculescu. In prima sala, Lahovary, se gasesc dispuse intr-un fel de dulap metalic gigant un numar imens de timbre, organizate in functie de emisiunile si seriile filatelice din care fac parte. Sunt colectii importante de timbre, cele mai interesante, selectate din cele aproximativ 11 milioane de timbre detinute de muzeu. Deschizi un dulapior metalic si pac! o bucatica de istorie ti se prezinta in fata ochilor. Sunt timbre cu personalitati istorice, locuri, evimente importante, plante, animale, jocuri sportive sau te miri ce. Este o colectie imensa si foarte interesanta.

In urmatoarea sala, Cezar Librecht, sunt prezentate diferite obiecte si piese ce au fost utilizate de-a lungul timpului de catre serviciile postale. Se gasesc tablouri, tiparituri, si chiar piese de mobilier din oficiile postale. Inteleg prezenta pieselor de mobilier cu patina aferenta a timpului, dar manechinul stangaci realizat si rezemat in spatele unui birou postal cred ca putea fi lasat deoparte. Interesanta este si prezenta unei trasuri de posta in marime naturala ce aminteste de Wild West-ul american. Cele mai simpatice mi s-au parut lazile de valori - mai mici sau mai mari, toate lasa impresia ca au fost facute sa reziste trecerii timpului dar si incercarilor de furt.

Cea de-a treia sala, Dimitrie C. Butculescu contine diferite materiale - carti, cataloage, articole - ce prezinta istoria filatelica romaneasca. Pe langa acestea se gasesc si diferitele diplome sau medalii castigate de catre serviciul postal roman de-a lungul timpului. Aici imi recunosc ignoranta. Nu aveam idee de aceasta lume atat de plina de pasiune a filatelistilor romani. Sunt marturii ale unor vieti intregi dedicate filateliei. Premii, diplome si poze ce documenteaza rezultatul muncii de-o viata a unor oameni dedicatii intrutotul profesiei lor.

Muzeul National Filatelic prezinta o lume unica, pe care putini oameni se opresc sa o cerceteze. Repet, nu trebuie sa fii un fan al filateliei sau un colectionar bine documentat pentru a aprecia exponatele acestui muzeu. Trebuie doar sa intelegi si sa apreciezi istoria unui domeniu si munca oamenilor ce i-au scris istoria. Muzeul e un loc mic si oarecum restrans dar plin de pasiune. Iar daca stai sa te gandesti, la fel este si comunitatea filatestilor romani.

Date de contact :

Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, Bucuresti

Program de vizitare a muzeului:

program de vara:
   Luni-Marti inchis
   Miercuri- Duminica deschis intre orele: 10-18

   program de iarna:
Luni - Marti inchis
   Miercuri- Duminica deschis intre orele: 9 -17

Biletul unic de intrare pentru Muzeul National Filatelic si Muzeul National de Istorie a Romaniei 

Tel.: 312 74 99, 312 74 87, 312 55 42
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera