Muzeul cailor ferate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cuprins de un dor subit de duca, metropotam s-a dus azi sa se uite la trenuri. Nu pe vreun pod sau in vreo gara ci didactic, la muzeul CFR, de langa Gara de Nord.

- Buna dimineata, vreau si eu un bilet.
- La gara, noi nu vindem bilete!
- La muzeu, doamna!

Dupa acest inceput ex abrupto, am avut onoarea sa deschid muzeul si sa fiu preluata de doi dintre muzeografii ghizi, care mi-au explicat pe rand ce si cum si de cand si pana unde.

locomotiva
locomotiva cu aburi Calugareni

De la vagonetul de mina de acum 500 de ani si pana la locomotivele electrice contemporane, salile muzeului te plimba prin istoria trenului si a cailor ferate, nu doar cu machete si poze, ci si cu documente istorice (pe care probabil ca vizitatorul obisnuit le-ar trata cu destula indiferenta). Adevarul este ca intr-un muzeu al transporturilor feroviare, preferi sa stai, precum copilul mare, cu ochii in modele si machete, decat in hartii oficiale, fie ele semnate de A.I. Cuza sau nu, ori purtand firmanul sultanului Abdul Medji.

cuza

orient expres
traseul si istoria Orient Express-ului

Prima sala te duce acum vreun secol si jumatate, cand a aparut si pe meleagul imprastiat al principatelor romane prima linie ferata, apoi prima gara din Bucuresti (Filaret, care sta inca in picioare, desi cam neingrijita), care unea Bucurestiul de Giurgiu.

locomotiva

In muzeu mai gasesti machete, felinare, modele, chipie de impiegati si sefi de gara, uniforme, telegraf, telefoane, ceasuri, centrala de reglare a ceasurilor si o multime de alte lucruri care ar putea fi de folos celor care sunt pasionati de construirea machetelor de trenuri. Toate au fost adunate din '53 incoace, de cand muzeul exista in cladirea rosie (Casa tehnica a cailor ferate), cu un aspect cam prafuit. Aceeasi impresie o lasa intregul muzeu, care e putin cam in paragina si al carui "mise-en-place" nu prea tine pasul cu contemporaneitatea, ramanand undeva prin anii '80.

cfr

cuza

Interesul metropotamic fata de trenuri se cam rezuma la un atasament subit de bancheta in cazul unui drum pe aripi de CFR, iar injectoarele de pacura, cutiile de unsori si profilele de sine de tren nu i-au spus mare lucru animalului urban. Am ramas insa cu ochii pe modelele de locomotive cu aburi si pe reproducerea unei "cartite" de sapat tuneluri.

macheta

E un muzeu simpatic, cu tot aspectul cam comunist pe alocuri, iar povestile ghizilor (inca o data multumiri!) chiar te transpun pe carari de fier si de timp, pentru ca nu ti se dau explicatii seci si tehnice, ci pline de informatii si intr-un mod prietenos cu urechea de profan.

Muzeul e chiar langa Gara de Nord, pe Calea Grivitei si e deschis miercuri-duminica intre 10 si 16. Bilet: 3 lei, taxa foto: 12 lei.

cfr

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera