Muzeul George Enescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cu siguranta cunoasteti cladirea impunatoare, cu lei impietriti la intrare si copertina in forma de scoica, dar poate nu ati intrat niciodata in ea.


Rapsodia Romana


Muzeul memorial George Enescu mai este cunoscut si drept Palatul Cantacuzino, una din cladirile vechi ale Bucurestiului, frumos pastrate si cu o arhitectura somptuoasa, stil baroc, semnata arh. Ioan Berindey. Palatul a fost construit acum 100 de ani de Grigore Cantacuzino, Nababul, care a fost pe rand primar al Bucurestiului si prim ministru.

Ca si Palatul Sutu, era unul din locurile mondene, unde se aduna lumea buna a Bucurestilor de inceput de secol la balurile Cantacuzinestilor. La aceste serate erau invitate personalitati ale vremii, inclusiv tanarul George Enescu, care incanta musafirii cu auditii muzicale.

mge

Cum a ajuns palatul sa fie muzeu George Enescu? Nora Nababului, Maria Rosetti, s-a recasatorit in '37, dupa moartea lui Mihail Cantacuzino, cu George Enescu si tot ea a lasat prin testament palatul pentru a fi transformat in casa memoriala Enescu, ceea ce s-a intamplat in '56. De atunci la parter se afla o expozitie permanenta cu momente din viata si opera compozitorului, iar la etaj este Uniunea Compozitorilor.

Muzeul in sine nu este spectaculos, contine obiecte personale ale lui Enescu, partituri, fotografii, portrete, fracul sau si costumul de academician, masca sa mortuara, medalii (printre care si cea a Legiunii de Onoare Franceze).

mge mge

Ceea ce este insa remarcabil este interiorul, decorat cu picturi de G. Mirea, Arthur Verona, N. Isidor Vermont si sculpturi de Storck, cu patina galbuie a timpului si cu aer boem de boerie la inceput de secol 20.

Muzeul functioneaza si ca sala de spectacol, unde au loc foarte des concerte de muzica clasica. Daca va intereseaza, aveti aici un slideshow cu viata lui Enescu in fotografii.

Muzeul este pe Calea Victoriei 141, deschis 10-17, mai putin lunea (harta aici)

mgeNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera