Motivatia infractiunilor conteaza!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

ACCEPT a lansat un nou site, raporteaza.ro, site pe care va invit sa-l vizitati si de care, in acelasi timp, va doresc sa nu aveti nevoie.

Raporteaza.ro este pentru cei care vor sa semnaleze anonim, ca victime sau ca martori, o infractiune motivata de ura. Daca ai informatii despre incidente motivate de ura, te rog fa cunoscuta experienta ta. Astfel, ajuti la cresterea vizibilitatii acestor situatii si transmiti victimelor, care nu au inca increderea sa vorbeasca despre ce li s-a intamplat, mesajul ca experienta lor conteaza si ca nu sunt singure.Infractiunile motivate de ura (hate crimes, in engleza) sunt infractiuni generate de ostilitatea fata de grupuri stigmatizate. Conform legii de la noi, cine este gasit vinovat de hate crimes va primi o pedeapsa mai mare decat altcineva care savarseste aceeasi fapta fara sa fie insa motivat de ura.

De exemplu, daca doi oameni se sicaneaza in trafic si unul ajunge sa ii dea celuilalt cu o piatra in parbriz, atunci agresorul va primi o sanctiune proportionala cu gravitatea faptei. Daca, intr-o alta situatie, X  il vede pe Y coborand dintr-o masina cu un curcubeu pe ea si ii sparge parbrizul pentru ca il crede gay, atunci agresorul X primeste o sanctiune mai mare decat agresorul din prima situatie.

Primesti o pedeapsa mai mare daca bati un homosexual, decat daca bati un heterosexual?

Nu. Motivatia agresorului e cea care determina o sanctiune mai mare, nu apartenenta victimei la o anume categorie sociala.  Victima poate la fel de bine sa fie o persoana celebra pentru homofobia sa, care ajunge sa fie batuta din greseala. Infractiunea este in continuare motivata de ura si chiar daca victima direct implicata nu este gay, mesajul de amenintare si intimidare intentionat de agresor este in continuare adresat tuturor celor care fac parte din categoria vizata. Conteaza motivul care-l face pe agresor sa ridice mana si mesajul care este transmis cu aceasta ocazie.


Daca infractiunile motivate de ura sunt sanctionate de lege, de ce a mai aparut raporteaza.ro?

Pentru ca Romania se remarca pe de o parte prin absenta mecanismelor de colectare de informatii despre infractiunile motivate de ura, iar, pe de alta, prin invizibilitatea acestui tip de infractiuni. A aparut recent un raport privind hate crimes la nivelul tarilor UE.

In respectivul raport, tarile sunt clasificate in trei categorii, in functie de complexitatea sistemul de colectare de informatii: tari cu un sistem bine pus la punct, tari in care aceste date sunt colectate multumitor si tari in care exista deocamdata doar mecanisme rudimentare. Romania este singura tara prezentata in afara tabelului, cu mentiunea "Nu exista indicii referitoare la colectarea de informatii despre hate crimes".   
.
Am auzit compatrioti zicand "Romanii sunt toleranti! Noi n-avem, ca altii, infractiuni motivate de ura."  Pe de alta parte vad cum la ACCEPT ajung din cand in cand persoane care par sa fie victimele unor infractiuni motivate de ura impotriva homosexualitatii sau transgeneritatii. Oamenii cer asistenta juridica, se intereseaza ce ar trebui sa faca pentru ca infractorii sa fie opriti... si in cele din urma decid, in majoritatea cazurilor, ca nu vor sa mearga mai departe. 

Pentru ca nu au idee cine au fost agresorii si cred ca reclamarea incidentului nu va duce nicaieri (sau, dimpotriva, ii cunosc prea bine si se tem de repercusiuni in cazul in care ar face o plangere), pentru ca nu-si permit sa riste deconspirarea orientarii sexuale/ identitatii de gen sau pentru ca le e teama ca vor intalni tot reactii homofobe si atunci cand merg sa faca plangere.

Victimele infractiunilor motivate de ura fac parte din diferite grupuri vulnerabile, afectate de discriminare: persoane LGBT, romi, oameni cu o anumita religie, persoane cu dizabilitati etc. Uneori acestia nu-si cunosc drepturile, alteori nu au incredere in sistem ca va putea opri agresorii, desconsidera importanta incidentelor prin care trec sau, pur si simplu, le este rusine sa vorbeasca despre situatii in care le-a fost lezata demnitatea. 

E nevoie sa spargem cumva acest cerc vicios - victimele nu semnaleaza infractiunile pentru ca nu incredere ca agresorii vor fi sanctionati, agresorii nu sunt sanctionati pentru ca victimele nu fac plangere.

Pe raporteaza.ro poate fi semnalata anonim orice tip de infractiune care pare motivata de ura, indiferent de criteriu.  Site-ul nu suplineste raportarea infractiunilor la politie, si nu va duce la investigarea situatiilor semnalate. Scopul este ca pe baza informatiilor colectate sa incepem sa construim un prim reper, fie si aproximativ, despre situatia hate crimes din Romania.  Va fi un prim pas pentru a creste vizibilitatea infractiunilor motivate de ura si a determina schimbari care sa asigure identificarea lor si sanctionarea celor care le infaptuiesc.

Irina Nita, Directoare Executiva, Asociatia ACCEPT
Foto: Cati trebuie sa cada inainte sa reactionezi la homofobie? Flashmob impotriva violentei homofobe, foto Vlad Basca

 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera