Mot a main - arta belgiana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
poster expo

Ca reflex si continuare a zilelor francofoniei, Muzeul National de Arta al Romaniei gazduieste o expozitie de arta belgiana, "Mot a main, Imagine si scriitura in arta din Belgia". Dupa cum arata si numele, sunt expuse lucrari - care acopera aproximativ ultimul secol - din aproape toate artele frumoase: lucrari literare si ilustratiile asociate lor in diverse editii de catre artisti belgieni, sculpturi, fotografii, picturi, desene, care vor sa impleteasca imaginea cu cuvantul, conotatia cu denotatia, semnul si semnificatul.

Este un adevarat festin vizual, mai ales din punctul de vedere al graficii: puteti vedea exponate in tus, carbune sau creioane colorate, xilogravuri, heliogravuri, litografii, serigrafii, acvaforte, picturi pe panza, carton, lemn.

Expozitia se anunta chiar de la intrare structurata pe 4 sectiuni:
- imaginea literara, simbioza dintre text si ilustratie, sub semnul simbolismului.
- cuvantul ca forma, legatura imagine-limbaj si deconstructia cuvantului pentru valoificarea noilor sensuri (suprarealism).
- cuvantul ca gest, dedicata artistilor care au facut parte din curentul suprarealist CoBrA (Copenhaga, Bruxelles, Amsterdam), care a vrut sa se disocieze de curentul francez, intr-o miscare avangardista, plina de fantezie, directa, colorata si spontana.
- text/concept, unde relatia dntre cuvant, text, imagine si obiect prinde dimensiune in spatiu sub forma de diverse "instalatii".

Este un mic joc al absurdului vizual, cu incalecari de imagini si de intelesuri, cum este, spre a lua doar doua exemple, panza infinita, "la toile infinie", in care Jean Francois Octave isi face un autoportret-schema al vietii, care arata ca un proiect de cladire, combinat cu scheme moleculare, sageti, paranteze si legaturi sau seria lui Christian Dotremont bazata pe jocul de cuvinte j'ecris (scriu) - je crie (strig).

Expozitia, efectuata cu sprijinul a numeroase muzee si colectii publice sau particulare din Belgia, dureaza pana pe 17 decembrie, iar un bilet costa 8 lei.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera