Morga de sub talpa istoriei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Putina lume stie ca Institutul Medico Legal, fondat la 1898 de catre Mina Minovici - cel care a reformat medicina legala, a fost primul institut de profil din Europa, dupa pareri avizate, chiar primul din lume. La vremea respectiva, era, in ceea ce priveste tehnologia, cel mai performant din Europa. Si chiar daca e vorba de IML, sa nu ne gandim doar la morti si autopsii ci si la anatomie patologica, antropologie judiciara si stiinta - toxicologie, biologie, genetica. La capitolul organizare, nota 10:  reteaua medicinei legale din Romania a reprezentat, in timpul fratilor Minovici, un model pentru o lume intreaga. Daca va ganditi cumva la o vizita pentru a-i admira coloanele si basoreliefurile, sa nu-l mai cautati pentru ca a fost osandit si el de Ceausescu si spulberat, in anii 80, de avantul "maretelor infaptuiri".

iml 1900

Complexul de cladiri ale defunctului Institut se profilau candva pe cheiul Dambovitei

Dezgropata de sub ruine, istoria sa este deopotriva fascinanta si inedita. Laboratorul Mortii si al Stiintei era asezat in vecinatatea Pietii Unirea, pe locul unde Str. Cauzasi isi dadea mana cu Splaiul Dambovitei. In cladirea principala a carei intrare era strajuita de doua coloane ionice, pe doua niveluri, se afla biroul directorului. Initial aici exista si un spatiu de expunere al cadavrelor neidentificate, boxe frigorifice (demolate in anii 40; in locul lor s-au amenajat un hol, sala de asteptare).

 duba

Duba Morgii in timpul serviciului, 1935. A fost luata de rusi in 1945. (Colectia Dr. Florin Alexandru Stanescu)

 dr ionescu

Dr. Gheorghe Andrei Ionescu, primul colaborator al Dr. Mina Minovici la morga Bucurestilor (colectia Dr. Florin Alexandru Stanescu)

La etaj, situata intr-o pozitie centrala, se afla o sala destinata muzeului in care accesul se facea printr-o scara metalica, in spirala. Toate dulapurile aveau rafturi si usi dintr-o sticla groasa. In muzeu, in afara preparatelor anatomice se aflau sute de arme de foc, de la diverse revolvere la diverse modele de pusti si carabine fabricate industrial si alte corpuri delicte folosite in cazul diferitelor infractiuni. In urma unui acord al prof. Minovici cu Parchetul, dupa pronuntarea sentintei definitive si dupa ce erau prezentate in instanta, corpurile delicte erau trimise la institut pentru imbogatirea muzeului. Colectia a ajuns in scurt timp sa fie la fel de renumita prin originalitate si varietate astfel incat in anii '30 acest muzeu era fruntas in Europa.

emblema

In centrul curtii interioare se inalta Capela "Sf. Mina", construita in anul 1904. Vitalii, pereti oranti cu picturi si mobilati cu strane din lemn sculptat, locul unde se oficiau ceremonii rituale religioase a ramas doar in rame.

dr mina

Dr. Mina Minovici si discipolul sau, prof. dr. Vasiliu, pregatindu-se pentru o necropsie (Colectia Florin Alexandru Stanescu)

Accesul intr-o alta cladire situata in spatele capelei se facea printr-o scara monumentala de marmura cu balustrade elegante. Pe aceasta scara, o pictura alegorica murala reprezinta medicina legala ca un auxiliar al justitiei. Pe partile laterale se afla o pictura in fresca a doctorului amfitrion in timpul efectuarii unei autopsii.

La etaj un vast vestibul era strajuit de usi masive de stejar cu ancadramente si frontoane sculptate. In continuare se intra in amfiteatrul mare, de 300 de locuri in continuarea caruia se afla o incapere mica destinata pastrarii aparatelor de proiectie. In partea opusa se afla o sala mare destinata efectuarii de catre studentii la medicina a unor lucrari practice.

dr minovici la masa de lcuru

Dr. Mina Minovici la masa de lucru

"Greselile unui medic legist sunt intotdeauna ireparabile. Ele pot sa contribuie sau la condamnarea unui inocent, sau la achitarea unui culpabil, lucru ce, din punct de vedere stiintific, e tot atat de grav. Din punctul de vedere social, insa, cine nu stie cat de ingrozitor este a contribui sa condamni un inocent!Din acest punct de vedere trebuie sa recunoastem ca am fost foarte inapoiati pana acum" (Din discursul dr. Mina Minovici, tinut in 1892, la inaugurarea Morgii) 

Biblioteca ocupa un spatiu larg in centru cu o masa de lectura. Rafturile bibilotecii din lemn masiv, sculptat pline de carti donate de fratii Minovici erau incadrate, pe partile laterale, de tablouri de familie sub care se aflau vitrine cu diferite decoratii si medalii.

medalie fratii

anatomie

Laboratorul de anatomie patologica

  sala autopsie

Sala de autopsie, anii '20. De sus, din galerie,  studentii in ani terminali, asistau la autopsii. 

La subsolul cladirii se afla o sala cu patru mese pentru autopsie ce comunica cu sala de laborator.Sala pentru autopsii era eleganta si spatioasa (in anii 50 devenita sala de anatomie patologica) si o incapare la etaj pentru laborator unde s-au facut primele examene microscopice si de produse biologice.

sala

"Copilul naste, legea il protejeaza, ii asigura identitatea; dar ce ar insemna aceasta protectie fara faptele materiale care sa stabileasca suprimarea, substituirea lui, avortul, infanticidul? Medicina legala este chemata sa se pronunte asupra acestor chestiuni. Organizarea familiei fiind intemeiata pe fapte fiziologice, cine alt, afara de stiinta medicala, poate sa aprecieze legitimitatea nasterilor, viabilitatea, fagaduirile de paternitate etc.? Copilul devine om, devine cetatean; el e stapan pe averea si pe persoana sa, el e liber, cu conditia sa nu abuzeze de aceasta libertate contra semenilor sai, precum si contra persoanei sale insasi. Libertatea fizica este ingradita de libertatea morala, si acel care determina cercul acestei libertati este medicul legist; el procura justitiei informatiile necesare pentru ingradirile drepturilor civile, prin consiliu judiciar, prin interdictie" (Din discursul dr. Mina Minovici, tinut in 1892, la inaugurarea Morgii)

iml 1900

Institutul Medico-Legal in 1920

In  prelungirea acestei cladiri, Nicolae Minovici a construit o noua sala pentru autopsii, spatioasa, dotata cu ferestre mari mobilata cu patru mese, dulapuri cu instrumente. Exista posibilitatea ca acele mese sa fie rotite asa incat pozitia cadavrului fata de sursa de lumina sa se schimbe. In apropiere a fost amenajata si o mare incapere frigorifica cu rafturi pentru conservarea prin frig a cadavrelor.

institut demoalre

Morga in cursul demolarii. Pe fundal, capela si laboratoarele din spatele institutiei (1985, colectia Arh. Cristian Popescu)

Initial, un varf al cercetarii, performantele Institutului au scazut de la un an la altul, dupa 1945, cand a ramas corijent la investitii in infrastructura. Cu buldozerul pre stiinta calcand, in 1986, cladirea de pe strada Cauzasi, a fost demolata iar colectia cu exponate -  organe, anomalii medicale, arme ale crimei, s-a risipit, provizoriu si aleator la diferite Morgi din tara. Timp de trei ani institutul a functionat in cladirea Spitalului Pantelimon, pana 1989, cand Institutul a gasit un nou adapost, in cladirea din soseaua Vitan-Barzesti.


Surse, resurse, fotografii:

Dr. Florin Alexandru Stanescu - "Istoria IML: Glorie, Decadere si Renastere" ; Prof. dr. Mina Minovici  - "O revolutie in folosul invatamantului si al justitiei"

Cele doua lucrari sunt incluse in volumul lui Adrian Majuru: "Familia Minovici - Univers Spiritual"
4 comentarii

Morga de sub talpa istoriei
verban vasilica valeria
#1 -

medicina legala-autopsii

Spre deosebire de noi,studentii din ziua de azi,cred ca inaintasii nostri au fost foarte norocosi pentru ca ei au facut facultatea cu adevarat,pregatire teoretica si practica serioasa ,nu ca in ziua de azi!Si profesorii nostri mai vor sa iesim specialisti!

Morga de sub talpa istoriei
ion
#2 -

cool

Morga de sub talpa istoriei
Popescu Matei
#3 -

Comentariu nou

Ce monument splendid a disparut sub buldo-excavatoarele calaului sinistru si scelerat Ceausescu...

Morga de sub talpa istoriei
cristina
#4 -

Comentariu nou

Ceausescu a fost cel care l-a daramat, dar comunistii bolsevici condusi de evreica Ana Pauker au fost cei care au inceput procesul de distrugere prin jefuirea, abandonarea si delasarea lui (ca sa nu mai zic de genocidul intelectualilor comis dupa '45), scopul lor fiind ca romanii sa nu mai aiba valori si puncte de referinta.
Macar sa ne amintim si sa fim constienti de ce am avut odata, pt. ca nici macar atata lucru nu stiu tinerii de azi si e pacat. Fara trecut nu ai viitor

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera