Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Parcul Brezoianu, nu chiar un parc in toata puterea cuvantului, e spatiul verde din coasta MAI-ului, la 2 pasi de Expirat, sigur ati trecut prin el. Nu e mare, dar are iarba, 3 alei, niste copacei si loc de joaca la umbra pentru copilasi si catei.

Inclusiv metropohamul nostru se juca acolo cu mare placere, cand era mai mic. Unul din locurile dragi sufletului lui de catel era un bolovan pe care scria ca acolo se va construi Monumentul Holocaustului. Lucru pe care l-am banuit uitat de vremuri si dosare pana zilele astea, cand a inceput un episod nou din saga "Salvati... [aici intra numele vreunui spatiu verde din Bucuresti]".

bolovan memorial
foto cu bolovanul piatra memoriala inaugurata anticipativ in 2006

Zilele astea se incearca salvarea Parcului Brezoianu, pentru ca in sfarsit s-au hotarat sa ridice Monumentul Holocaustului, care nu va fi o mica-mititica statuie/ coloana/ opera de arta post-modernista care sa ocupe 1mp in rond, ci va fi mega proiectul anuntat acum 3 ani, despre care am mai scris atunci.

monument holocaust

Reluam cateva informatii:

Ansamblul de mai sus este un proiect al artistului plastic Peter Jacobi (CV artistic aici si mic portofoliu aici) si aflam din presa recenta ca va cuprinde "un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana, inalta de 20 de metri".

Eek. Pentru a face loc impunatorului monument, copacii din parc (in numar de 32, aflam tot din presa) vor fi mutati disciplinar in Parcul Izvor. In lupta au cazut deja -se pare- intre 600 si 800 de arbusti tuia si niste banci, pentru ca ADP-ul sector 5 abia astepta la cotitura ocazia de a mai face niste transee.

Noi am dat o tura azi prin el si l-am gasit infasurat in plasa portocalie de constructii, fara semne evidente de sangerare, dar din reactiile asociatiilor de salvare a Bucurestiului deducem ca va fi mai devreme sau mai tarziu... ras definitiv, pentru a face loc platformei de beton de mai sus.

parc brezoianu

Eh. La ce bun un biet spatiu verde relativ anonim si fara mesaj istoric, daca in locul lui putem avea un monument de tip for public pe care speram sa nu il trecem pe lista "Cele mai urate statui din Bucuresti"? Copiii se vor putea juca in "oglinda de apa, in care lumina soarelui va desena modele complexe de linii si umbre". Skaterii isi vor juli pios genunchii pe betoane, iar cateii... cateilor nu le va pasa foarte mult unde fac pipi (desi banuim ca si ei prefera in sinea lor de catei iarba verde).

Dar pana atunci multa apa va mai curge pe Dambovita si noroi in rigole. Adio, parculet Brezoianu. Metropotamul si metropohamul iti vor pastra o verde amintire.

Si un update: parerea noastra dupa ce monumentul a fost terminat.


de sus8 comentarii

Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu
Rin Tin Tin
#1 -

Mmm

Muie Oprescu? :)

Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu
marius
#2 -

monument

Inca o prostie de beton la care romanii nu au dreptul sa spuna ceva. E bine. Ne ingropam in betoane. uraaa pentru noul monument.Caldura betonului incins pe timp de vara cu soare arzator ne va face sa ne gandim la bietii oamenii ucisi. Pana la urma de ce nu, hai sa facem si un monument in parcul Unirii pentru totii solii trimisi la Zalmoxis (niste cartofi prajiti pusi in trei sulite si muuuult beton pe langa cu banci metalice ca noi sa fim puii de la rotisor). Ce ii intereseaza pe astia care le contruiesc ? Ei la baga la portofoliu noi le bagam in ...
ps: eu zic sa puna si niste sticla pe stalpul/coloana aia macar sa te orbeasca de la departare

Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu
numele meu
#3 -

lupta abia incepe

eu am aflat vineri seara de genocidul produs acolo, si am venit direct sa vad cu ochii mei...
intr-adevar arbustii erau smulsi, bancile disparute...doar ei 38 de pini mai erau, care nu vor putea fi mutati, pentru ca au nevoie de pregatiri prealabile de 3 ani pentru a supravietui mutarii de la o zi la alta, conform spuselor unui inginer peisagist.
Gardul de plasa ce imprejmuiste locul nu mai era, nu eu l-am rupt, probabil populatia iritata de tupeul acestei actiuni ILEGALE.
Ca si cetatean cu oarecare doza de simt civic, ma simt dator sa fac ce imi sta in putinta pentru a putea impiedica defrisarea parcului...un mic parc , unul din putinele parcuri ale capitalei si mai mult, unul din putinele parcuri aflat intr-o zona inchegata d.p.d.v. urbanistic.

Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu
Ioana
#4 -

ignoranta

Este o marlanie sa spui ca, din cauza Monumentului Holocaustului a lui Peter Jacobi, 32 copaci trebuie "mutati disciplinar".

Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu
Andreea
#5 -

De data asta, nu aveti dreptate...

Ce ar fi totusi sa ne gandim mai mult la genociul real pe care monumentul il comemoreaza decat la "genocidul" a 32 de copaci - care au fost de altfel numai mutati (sper ca nu va ganditi ca au fost poate "deportati" ). Sa salvam Bucurestiul, de acord, dar de data asta gestul autoritatilor de a face loc unui asemenea monument este absolut laudabil! Imi vine sa spun "In sfarsit!"...
Sa fim ecologisti, dar nu cu orice pret si sa pastram totusi masura lucrurilor si a cuvintelor!!!

Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu
titi tulea
#6 -

Comentariu nou

ce ar fi sa faca oprescu un monument al holocaustului rosu? in primaverii?

Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu
marinescu
#7 -

nesimtitilor

...Daca era sa-i ridice 2-5 statui lui antonescu (criminal de
razboi),nu va mai opareati asa. Nebunatitilor,v-ati trezit
intr-o dimineata ca suneti ecologisti,nu? Va pasa de geno-
cidul a 32 de copaci? Dar de acel genocid cu 5-6 milioane de oameni,nu va mai pasa? Rusine!

Monumentul Holocaustului si un calduros adio Parcului Brezoianu
mc
#8 -

Imi faceti scirba

Pai, mari amatori de arta ce sinteti si piosi comemoratoristi, nu imi ramine decit sa ma ascund de soarele torid pe luna, ca niste amariti de 200 mp cu copaci sint invitatia perfecta sa imi dati voi mie o lectie de istorie si de civism. Lepre ipocrite si postaci platiti de mafia monumentelor!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera