Mixuri creative si cafele inedite la Barmaniada 2012

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Barmani din toata tara si-au demonstrat priceperea la Palatul Ghika, gazda Etapelor de Mixologie si Barista din cadrul celei de-a patra editii Barmaniada, reusind sa impresioneze juriul si publicul prin "combinatiile" lor.

In prima zi de competitie, in cadrul Etapei de Barista, cei 6 concurenti au avut de preparat 4 espresso, 4 cappuccino si 4 bauturi proprii pe baza de cafea, in doar 15 minute. Cafelele prezentate juriului au fost originare din Kenya, Brazilia, Nicaragua, Etiopia si Kilimanjaro, iar pentru a le potenta aroma, s-au folosit ingrediente inedite.

Locul I l-a castigat Alexandru Halchias, care a folosit cafea El Salvador, iar pentru prepararea bauturii creatie proprie a combinat fructul de cafea (cascara) cu zmeura deshidratata si cu un sfert de betisor de vanilie. Alex a turnat espresso-ul si infuzia creata pe loc peste apa minerala! Asa cafea am vrea sa bem si noi in fiecare dimineata..

Locul al doilea l-a castigat Dan Ursan, care a folosit o cafea 100% arabica din Kenya, cu nuante florale si de fructe de padure. Dan a extras cafeaua intr-un timp mai scurt (15 secunde), oferindu-i astfel o aciditate sporita, echilibrata apoi cu ajutorul infuziei obtinute din miere, coacaze confiate cu hibiscus, dulceata de coacaze si afine si mugur de trandafir. Bautura sa a fost gata in momentul in care a turnat 5 ml din siropul obtinut prin fierbere peste amestecul de espresso.

Cel de-al treilea castigator, Silviu Popa, a ales sa foloseasca o cafea El Buey Nicaragua, careia i-a potentat aromele cu 15 ml de sirop obtinut din apa, zahar, mar verde si pepene galben. Pentru un plus de savoare si o nota de originalitate, Silviu a pulverizat ceai verde infuzat cu iasomie si coji de lamaie. Gata, stim ce retete avem de incercat acasa!

Etapa de Mixologie a constat in 4 probe: Shot Tails, Cocktail Concept, Jameson Perfect Serve si Quick Mixology. Cei 9 concurenti inscrisi in competitie au facut combinatii creative de ingrediente precum: migdale cu rozmarin si piper rosu, infuzii florale de hibiscus si citrice, unt de arahide si sare, ardei rosu sau ciocolata neagra.

Gustul cremos amarui al cocktail-ului Dark O'Cherry, dat de albusul de ou in combinatie cu siropul de ciocolata amaruie si lichiorul de cirese, i-a asigurat lui Calin Ioaniciu locul intai. Pentru Jameson Perfect Serve, Calin a preparat o bautura folosind o infuzie din ghimbir, ardei iute, musetel, tei, sunatoare, rozmarin, vanilie si ceai negru. Aceasta infuzie, preparata cu ajutorul unui brandy sniffer (balonul de cognac) timp de 5 minute, a fost adaugata peste 50 ml de Jameson. 

Marian Aldoiu a obtinut locul al doilea cu cocktail-ul Twinkle Star: sirop de citrice, lichior de caise, suc de mere, sirop de caramel, busuioc proaspat, fresh de lime, ceai infuzat cu flori de hibiscus, un strop de Peychaud bitter si, desigur, un shot de 50ml de Jameson, peste care a turnat si un ingredient secret. Pentru Jameson Perfect Serve, a decis sa imbine 50ml de Jameson cu sirop de ciocolata, fresh de lamaie, busuioc, ceai infuzat cu fructe de hibiscus si fructe uscate de zmeura.

In cocktail-ul Bloom preparat de Alexandru Tudor, clasat pe locul al treilea, s-au regasit arome florale si citrice, care au scos in evidenta notele specifice whiskey-ului Jameson. Ornamentul ales de Alex a fost compus din coaja de grapefruit si trandafiri, fiind dublat si de o mica surpriza: un balon cu heliu, eliberat in aer pentru a simboliza convingerea sa ca The Sky is the limit!

In cadrul Etapei de Mixologie, si-au bagat si bloggerii nasul - s-au gandit sa acorde un premiu special celui mai bun cocktail "Blogoholic". Castigatorul a fost Silviu Popa cu un "Irish Fusion", inspirat din bucataria fusion (un mix de arome irlandeze, mediteraneene si asiatice, ce interesant!), folosind un whiskey invechit cu o infuzie de rozmarin si piper intr-un butoi de stejar, timp de o luna. Apoi a balansat cocktail-ul cu 15ml de Disaronno, fresh de lime, sirop de zahar si un bitter creat de el insusi din ginseng si hibiscus. Cocktail-ul este servit impreuna cu migdale pregatite cu rozmarin si piper rosu..

 

Juriul etapelor de Barista si Mixologie a fost format din cei mai buni specialisti din domeniu, avand ca presedinti doi invitati de renume: Nora Smahelova si Marian Beke. Nora este unul dintre cei mai renumiti barista din lume, iar Marian este unul dintre cei mai buni mixologi din Londra, recunoscut pentru cocktailurile spectaculoase pentru care a primit numeroase premii.

Daca sunteti curiosi cu ce-au plecat acasa castigatorii Barmaniada (in afara de recunoastere), ei bine, profesionalismul le-a adus 400 euro pentru locul I, 250 pentru al II-lea si 150 pentru ultimul loc.

Ce vor face in continuare? Pai barmanul care acumuleaza cele mai multe puncte pe parcursul tuturor probelor de concurs va fi desemnat, la finalul competitiei, "Barmanul Anului 2012 in Romania". Acesta va castiga premiul cel mare in valoare de 1000 euro si sansa de a reprezenta Romania la Jameson Bartenders Ball 2013, in Irlanda.





1 comentariu vrei sa comentezi?

Mixuri creative si cafele inedite la Barmaniada 2012
Mircea
#1 -

Comentariu nou

Felicitari castigatorilor concursului. Este o adevarata arta ce faceti voi! Mi-ati facut pofta de cocktailuri cu articolul asta. Cred ca trebuie sa fac o vizita pe la Zvon cat de curand k acolo gasesc cocktailuri asemanatoare:))

d'ale zilei...

Ai facut vreodata ceva ilegal?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera