Mituri si adevaruri despre implantul dentar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Implantul dentar este una din cele mai moderne si indicate metode de a restaura intergritatea unei arcade dentare, in urma extractiei unuia sau mai multor dinti. Insa, ca in jurul oricarui subiect putin cunoscut si in jurul implantului dentar s-au creat mituri si povesti. Astazi o sa vedem care este adevarata si care nu, si de ce.

Multi pacienti m-au intrebat daca implantul dentar poate fi “respins” de organism. NU! Ideea de respingere a implantului provine de la transplanturile de organe, cand, daca acesta nu este 100% compatibil (sau chiar si asa), poate fi respins de organism.

Cu toate acestea, implantul nu se compara catusi de putin cu un organ viu, biologic activ. Implantul este realizat dintr-un aliaj de titan, care este BIOINERT.

ATENTIE, nu este bioCOMPATIBIL, ceea ce ar insemna ca are o capacitate foarte buna de a se integra in organism si de a fi acceptat foarte bine de catre aceste. Implantul este bioINERT, ceea ce inseamna ca organismul nu il “vede”, nu reactioneaza in nicun fel nici impotriva, nici in favoarea lui. Acest lucru il face sa se apropie de materialul ideal, de perfectiune.

Accidentele care se pot intampla sau care duc la pierderea implantului tin doar de medicul care insereaza implantul si de obiceiurile pacientului ulterior acestei interventii. Igiena – este cel mai important factor si poate fi chiar factorul decisiv in viata unui implant. Pentru ca este, totusi, un corp strain, gingia de la baza dintisorului pus pe implant nu se lipeste perfect de acesta, favorizand retentia de bacterii in jurul lui.

Astfel, se pot produce infectii locale ale gingiei si chiar ale osului, care vor duce negresit la pierderea implantului. Astfel, o igiena excelenta si un pic de grija din partea pacientului sunt suficiente pentru pastrarea unui implant multi ani, fara probleme.

Doare, ma umflu! – Fals. Desi suna spectaculos – bagam un surub in os, pe care apoi punem un dinte – operatia de inserare si protezare a unui implant este una din cele mai simple manevre din stomatologie, nu doare, iar umflatura este doar cea normala in urma unei astfel de interventii. Recuperarea se face rapid si scoate pacientul din functionalitatea sa zilnica.

Etapele inserarii unui implant si montarea dintisorului de deasupra sunt dupa cum urmeaza. Prima faza este cea de inserare a implantului propriu zis, in os. Acesta se lasa acolo cuminte circa 3-4 luni, permitand astfel osului sa se vindece in jurul lui si sa-i asigure stabilitate si rezistenta. Dupa acest ragaz, se face o incizie mititica deasupra lui si se monteaza “bontul de vindecare” –un surubel micut care ramane de data aceasta deasupra gingiei, vizibil in cavitatea orala si care are rolul de a permite gingiei sa se vindece si sa se modeleze in jurul sau ca in jurul unui dinte natural.

Acesta mai ramane pe loc cam 1-2 luni. Ultima etapa este cea in care se monteaza un bont protetic, suportul pentru viitoarea coroana. Cu bontul protetic se ia o amprenta care se trimite la laborator si tehnicianul va crea o coroana frumoasa care se va cimenta pe acest bont. Astfel, in cateva luni avem un dinte nou si functional. Momentul ideal de a insera un implant este la 6 luni dupa pierderea dintelui natural. Atunci osul este in starea perfecta.

Dupa acest timp, osul incepe sa se resoarba (pentru ca functia creeaza organul, osul nemaiavand rolul de a sustine nimic acolo, pleaca!), si lucrurile se complica. Daca se pierde foarte mult os, pentru a insera un implant este nevoie de o aditie de os, ceea ce prelungeste tratamentul foarte mult, rezultatul nu este sigur si costurile sunt infinit mai mari. Asta pentru ca osul adaugat are nevoie de un timp foarte mare de integrare si, pe de alta parte, este foarte scump, pentru ca este os natural de om.

Are multe contrindicatii – exista anumite boli asociate care contraindica inserarea unui implant. Printe aceste se numara infectia cu HIV, diabetul zaharat foarte avansat sau necontrolat, probleme de coagulare a sangelui sau probleme cardiace grave. Totusi, aceste sunt cazuri izolate, pacientul clinic sanatos putand primi un implant fara griji.

Implantul dentar este una din cele mai indicate alegeri in cazul pacientului sanatos si doritor, iar realizarea procedurii de catre personal medical responsabil si instruit duce la reusita tratamentului si confortul pe termen foarte lung al pacientului.

_________________

Dr. Ruxandra Ciltea are 25 de ani si este un medic tanar si pasionat de meseria sa. A absolvit in anul 2012 Facultatea de Medicina Dentara din cadrul UMF Carol Davila.

In prezent este in curs de specializare in implantologie si lucreaza la un cabinet privat in calitate de medic dentist, efectuand o gama larga de tratamente de cariologie, parodontologie, endodontie si protetica.

Are o experienta de 5 ani in cabinetul dentar, initial pe post de asistenta, ulterior ca medic sub supervizarea medicului primar stomatolog, iar in cursul facultatii a participat activ cu lucrari de cercetare la numeroase congrese pentru studenti si tineri medici. Iubeste sa lucreze cu cei mici, acestia gasind rabdarea si intelegerea necesare unui tratament fara teama sau durere.

De asemenea, a lucrat pentru diferite firme de produse de iginea orala ca si consultant specialist in igiena orala.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera