Mituri si adevaruri despre violenta domestica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Cand vorbim despre violenta domestica ne putem intreba in primul rand cum s-a ajuns aici. Sa spunem ca intalnim un cuplu care are drept trasatura definitorie violenta fizica dintre membrii. Tendinta este sa se adopte o pozitie juridica sau morala.

Drumul acesta pare insa unul inchis. Avem o norma juridica si una normala pe care le putem discuta in diferite moduri. De obicei acest gen de discutii se finalizeaza printr-o discutie inchisa in jurul unui "permis” sau "nepermis” cu diferite accente.

Daca insa vorbim despre o perspectiva psihologica, mai corect spus psihoterapeutica, intrebarea care se pune este "cum de acest cuplu manifesta violenta domestica?”.

Este genul de intrebare care deschide un drum spre simplificarea lucrurilor.

Putem sa observam ca in aceasta formula exista o contradictie – „domestic” presupune care nu e „salbatic”, care a fost domesticit, care este linistit din punct de vedere al consumului de energie.

Sursa foto 1, 2

"Violent” este insa un alt termen, acesta presupune o mare cantitate de energie. Daca vom incerca sa intelegem situatiile de violenta domestica si vom gandi istoria lor, modul in care s-au asezat ambele parti – atat cea „domestica” cat si cea „violenta” vom vedea ca nu este de la inceput asa. Istoria cuplului nu a inceput nici domestic si nici violent. Ca ambele directii au mers in paralel.

Daca va provoc sa va ganditi la ce tip de nevoie face trimitere „domestic” este posibil sa va vina in minte ideea de siguranta, stabilitate. Animalele domestice nu mai au nevoie de vanatoare, sunt animale, in general, pasnice. Iar atunci cand isi pierd „domesticul”, caminul, casa, stapanul devin potentiale pericole.

Daca va pun aceiasi intrebare in ceea ce priveste „violent” va pot veni in minte tot felul de asocieri, unele legate de pericol, altele legate de sexualitate, altele legate de momente de pierdere a ratiunii si cred ca seria poate continua. Oricum ar fi cred ca un cuvant foarte apropiat este cel de intensitate. Ceva foarte intens.

Ambele tendinte, nevoi, atat cea de stabilitate cat si cea de intensitate sunt specifice fiecarui cuplu. O viata lipsita de intensitate este una in care monotonia, rutina se instaleaza. O viata lipsita de stabilitate este una in care totul este imprevizibil, nebunesc, in care in orice clipa se intampla ceva.

Oare nu reflecta aceste cupluri caracterizate de „violenta domestica” ambele nevoi care exista in fiecare? Dar ceea ce este problematic este ca aici par rupte una de cealalta.

In general sunt unificate – intensitatea si stabilitatea sunt gasite in diferite moduri de fiecare pereche, de fiecare individ. In cazul violentei domestice ca trasatura definitorie a unui cuplu, aceasta unificare nu mai exista. Sunt perioade domestice si perioade violente.

Sursa foto

Cand este domestic, intensitatea pare sa lipseasca cu desavarsire iar cand sunt violente, totul devine extrem de instabil. O sa vedeti ca cele mai multe familii care se plang de acest simptom au aceasta trasatura, acest mod de functionare.

O terapie presupune insa cunoasterea modului de functionare pentru cuplul respectiv. Pe masura ce el este cunoscut el poate sa fie integrat.

Dar „violenta domestica” ramane un simptom al unui mod de functionare care nu a fost niciodata functional decat printr-o rupere a unei vieti foarte reusite, perfecte de una in care totul trecea peste ziduri.

Ceea ce ne putem intreba si este intrarea intr-o terapie este – ce se intampla cu violenta cand totul e domestic? Dar invers?

Totusi prima intrebare mi se pare mai pertitenta pentru ca o situatie de calm permite o elaborare, o reprezentare a ceea ce se petrece. Oamenii pot gandi violenta in situatii de liniste dar nu pot gandi in situatii de violenta.

Cand violenta domina ajungem intr-o situatie de urgenta care nu mai este subiectul psihoterapeutului ci al diferitelor „112-uri”.

Sursa thumb
1 comentariu

Mituri si adevaruri despre violenta domestica
Ana
#1 -

Comentariu nou

Psihoterapeutul Claudiu Ganciu, incercati sa gasiti o justificare violentei domestice?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera