Mituri si adevaruri despre sarbatorile de iarna pe care le petrecem cu familia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Una din principalele caracteristici ale sarbatorilor de iarna si Craciunului este asocierea sa cu familia. Va propun sa ne gandim la complexitatea acestei situatii si de ce, dincolo de aspectul sau de placere, cadouri, Mosul, masa de familie Craciunul ramane si cu o parte trista.

Si ma gandesc in special aici la cei care fie sunt singuri, fie sunt in situatia sa aiba relatii tensionate cu propria familie sau sunt in situatii de conflict, divort, etc.

Nu o sa am pretentia sa epuizez subiectul in acest articol dar putem sa vedem situatia in ansamblu. Sa plecam de la urmatorul lucru – Craciunul este o perioada libera. Acest fapt ne spune ca in perioada Craciunului atentia noastra constienta se indreapta mai mult catre timpul liber, catre persoanele care au un timp mai limitat, ca exista o presiune care vine din mass-media si din partea comunitatii ca sa ne gandim la cei dragi, la familie, etc.

In mod obisnuit in relatie cu propriile angoase, conflicte oamenii reusesc sa gaseasca o amenajare. Au un program, un loc de munca, incurajeaza anumite contacte cu prietenii, toate acestea le permit sa tina cat pot de departe nefericirea lor.

Daca vacanta de vara este usor de “amenajat” printr-o plecare, printr-un program turistic iar Pastele dureaza destul de putin pentru a fi o problema majora, in cazul Craciunului nu mai functioneaza nici una din aceste variante – nici nu este o perioada propice pentru plecari si, conectat cu Revelionul si toata luna decembrie devine o perioada in care omul este pus fata in fata cu un timp liber.

Presiunea sociala care il indreapta spre familie este o alta componenta importanta.

Suferinta proprie este si o suferinta a legaturilor de familie. In fiecare om exista o imagine despre familie, despre parinti, despre frati si surori care este construita intr-o istorie in care sunt si frustrari si nemultumiri. Toate acestea sunt in pericol sa fie redeschise de fiecare Craciun.

Sursa foto

Cand legaturile de familie sunt functionale Craciunul nu pare un pericol ci dimpotriva o perioada dorita de a fi cu familia, cu cei apropiati. Cand aceste legaturi nu sunt functionale sau sunt rupte apare o stare de pericol. Oricum ar fi Craciunul devine o modalitate de re-apreciere a lor. Aceasta ar putea sa fie si o buna terapie pentru fiecare din cei implicati.

Dar acest lucru depinde de capacitatea si toleranta fiecaruia. O alta metoda pe care o presupune Craciunul este mutarea atentiei spre copii, spre urmatoarea generatie care este investita cu speranta si capacitatea sa rezolve ceea ce generatiile de pana atunci nu au putut face. Copii sunt continuarea narcisica a parintilor si bunicilor.

Pentru ei se contruieste o lume diferita in care ceea ce generatiile anterioare nu au reusit, poate acum va reusi. Astfel istoria merge inainte. Dar unul din rolurile copilului este de a tine departe si dificultatile date de legaturile familiale existente deja.

Craciunul poate sa fie folosit pentru toate problemele si dificultatile pe care orice relatie le presupune. Cred ca intr-un fel el este o varianta de terapie la care se poate apela. Oricum lucrul acesta se intampla intuitiv. Atunci cand simti ca intr-o relatie sunt probleme, tendinta este de a-i acorda atentie. Adica, spre exemplu, daca sunt probleme in cuplu si vrei sa le depasesti vei incerca sa ai un Craciun cu partenerul trecand pe un plan secund alte relatii. Craciunul permite asta.

Dimpotriva daca sunt probleme in cuplu si nu vrei sa le rezolvi, vei cauta un Craciun in care sa nu fii niciodata numai cu partenerul. Evident, sunt multe nuante in aceste abordari.

Dar Craciunul ramane o perioada diferita de restul anului care are un spirit pe care fiecare il poate exprima asa cum este lumea lui interna.

Sursa foto, sursa thumb
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera