Mituri si adevaruri despre relatiile de azi in comparatie cu cele ale bunicilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Intrebarea pe care ne-o putem pune este daca ce se intelege astazi prin relatii s-a modificat sau nu comparativ cu generatiile parintilor si bunicilor. Am sa va spun mai intai parerea mea plecand de la urmatorul mod de a intelege intrebarea.

Eu cred ca atunci cand doi oameni intemeiaza un cuplu sau o familie vorbim despre doua straturi pentru care folosesc doua cuvinte diferite.

Legatura familiala care este inconstienta si care se formeaza inca din relatia mama – bebelus daca nu si anterior. Adica este o nevoie vitala de a fi cu cineva, asa cum nu exista un bebelus singur fara o mama sau o figura materna, tot asa omul va avea inconstient legaturi pe care va cauta sa le conserve in viata lui.

Din acest punct de vedere a fi cu cineva ca legatura familiala nu s-a modificat si se modifica in generatii pe masura ce omenirea evolueaza. Aici modificarea se face in milioane de ani.

Daca primul termen este cel de „legatura familiala” cel de al doilea este cel mai vorbit, cel mai atent, cel mai luat in calcul – relatia de cuplu sau familiala. Aici lucrurile se modifica permanent.

Si cel mai bun exemplu este "Codul familiei” care cunoaste modificari din 30 in 30 de ani. Vorbesc de 30 de ani ca o durata a unei generatii.

Faptul ca se vorbeste in lume despre schimbarea structurii cuplului, despre faptul ca se pot casatori doi oameni de acelasi sex nu vorbeste tocmai despre schimbarea relatiei si a reprezentarii acesteia?

Mai mult, cota divorturilor si variatia acesteia ne poate da un indicator al modificarilor. Nu am date statistice in acest sens desi ar fi interesante. Daca aveti, ni le puteti comunica.

Dar divortul era in urma cu 30 de ani considerat ca fiind dificil iar acum se poate face la notar. Suntem in 2013 si putem lua ca reper 1983. Cum era divortul in 1983?

Sursa foto 1, 2

Cum era vazuta familia ca „celula de baza a societatii comuniste” sau ceva de genul acesta. Asta nu inseamna insa ca modificarea reprezentarii cuplului si familiei se produce implicit.

Mai intai schimbarile sunt date de o miscare "anti”. Este o reactie la ceva care este considerat retrograd, impotriva libertatii individului sau pentru bunul mers al societatii.

Treptat, acest continut creat impotriva a ceva isi gaseste un fundament, o matca. In paralel, nevoile presupuse de "legatura familiala” raman aceleasi. Se produce o permanenta modificare pentru ca orice reprezentare noua va sfarsi inerent in a se incurca in propriile reusite. Iar acest demers este de sute ani si ramane la fel.

O reprezentare noua a relatiilor de cuplu se va impune treptat si pe masura ce va reusi sa se impuna, va avea de rezolvat alte probleme, intre timp apare o noua generatie care se va opune miscarilor propuse de precedenta. Niciodata echilibrul nu va fi perfect.

Sursa foto 1, 2

Daca "Dama cu camelii” putea sa fie un succes sau un scandal in urma cu doua sute de ani, astazi pare cel mult ceva pentru tabloide.

Legatura familiala este obiectul terapiei. Relatia de cuplu este cea decisa de cei doi daca sunt impreuna in terapie sau de pacientul individual. Acest lucru provine tocmai din aceasta modificare permanenta a relatiilor ca mod de reprezentare a lor.

Faptul ca o relatie poate sa fie oricum dar nu independenta de legaturile familiale, adica de nevoile fundamentale ale unei persoane. Insa amenajarea relatiei ramane in independenta individului si a cuplului.

Putem concluziona ca reprezentarea relatiilor de cuplu se modifica permanent in timp ce nevoile fundamentale ale omului raman aceleasi.

Asta inseamna si imbinarea intre libertatea umana si modul mult mai restrictiv pe care propriile nevoi il impune. Idealul unei libertati depline nu poate exista atat timp cat omul are de la nastere nevoie de un alt om.

Sursa foto 1, 2

Iar acesta este aspectul care scapa mereu atentiei. Oamenii sunt foarte concentrati pentru a amenaja lucruri si nu pentru a le cunoaste si intelege.

Cine are norocul sau ghinionul sa aiba o suferinta, va avea sansa sa se centreze mai mult asupra propriei persoane si sa descopere ca se poate si altfel. In absenta acestei situatii, multi oameni traiesc incercand sa isi amenajeze viata in tot felul de moduri in care, nici unul nu va corespunde.

Sau daca corespunde, atunci e un "noroc”, e un fel de a castiga la loterie.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera