Mituri si adevaruri despre prietenia dintre un barbat si o femeie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de Ramona M. Covrig care este psihoterapeut de cuplu.

Relatiile in general sunt bazate pe un schimb si pe legea "dai si primesti".

In virtutea acestei legi si relatiile de prietenie intre barbati si femei functioneaza la fel. Ambele parti isi doresc sa primeasca ceva.

De exemplu, vor sa cunoasca mai bine psihologia barbatului/femeii incercand ca in preajma celuilalt sa obtina direct de la sursa cateva hinturi despre cum sa relationezi cu sexul opus. 

Totusi de bine ce oamenii sunt unici, si aceste incercari sunt doar niste experiente, caci printr-o singura persoana nu poti cunoaste intreaga categorie.

Un alt exemplu poate fi acela ca in copilarie s-au simtit mai confortabil in preajma copiilor de sex opus si asa se face ca astazi ca tineri/adulti continua sa pastreze relatii de prietenie cu sexul opus.

Prietenia dintre un barbat si o femeie rezista in timp numai daca fiecare dintre cei doi este indragostit de o alta persoana.

Altfel insa, pentru ca cei doi pot fi foarte apropiati/intimi in destainuiri, nevoile psihologice  - nevoia de a conta, nevoia de a fi semnificativ, nevoia de a fi ascultat, nevoia de a contribui, nevoia de a avea un loc, nevoia de a fi incurajat, nevoia de conectare, nevoia de a creste- sunt implinite si astfel relatia de prietenie se poate transforma intr-o relatie de indragosteala si poate intr-una de iubire.

Unul dintre cei doi se poate indragosti mai ales cand prietenul/prietena risca sa se indragosteasca de o alta persoana.

Abia atunci se pot manifesta emotiile mai bine si pentru ca riscul de a pierde pe celalalt poate aparea, nici confesiunile nu intarzie sa apara. Ce este important de constatat este, daca aceasta noua stare descoperita este iubire sau posesie. 

Totusi nimic nu este mai minunat ca doi oameni care si-au inceput relatia ca prieteni sa-si continue relatia prin intermediul iubirii. De ce am minimiza prietenia din cadrul unei iubiri ca si cum ar fi exagerata sau demitizata!?

Oamenii au in general succes  in relatie atat timp cat investesc si cata vreme isi doresc sa fie intr-o relatie de cuplu. Acelasi lucru se aplica si aici.

Cei doi vor avea atat succes cat isi doresc si la cat vor contribui. Totusi relatia poate porni cu un plus dar si minus in a cunoaste istoria iubirilor celuilalti.

Dar ca orice lucru din viata aceasta el poate fi folosit in sensul util sau neutil al vietii. La fel de bine o informatie despre celalalt poate fi folosit in scopul de a nu repeta o istorie/comportament blamat de celalalt, sau poate fi folosita in scopul de a reprosa mai tarziu celuilalt o anumita stare si mai ales poate fi folosita ca scuza pentru a iesi din relatie sau pentru a nu contribui.

Ca o concluzie cand doi oameni sunt atasati, devotati, interesati unul de celalalt intimitatea/libidoul sexual/chimia sexuala poate interveni ca forma de atasament si atractie fata de cineva deosebit de valoros.

Din aceasta perspectiva prietenia dintre doua persoane de sex opus se poate transforma intr-o relatie de iubire.

Insa atata vreme cat suntem stapanii emotiilor noastre si a propriei constiinte de noi depinde in ultima instanta daca o prietenie se transforma intr-o iubire sau se patreaza la nivelul platonic.

Cititi si cum afecteaza Facebook-ul relatiile de cuplu

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera