Mituri si adevaruri despre pauza in relatie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de Ramona M. Covrig care este psihoterapeut de cuplu.

Cand nimic nu merge, sau nu mai merge, o pauza de cateva zile, maxim 2 saptamani, ii poate face pe cei doi parteneri sa descopere ce legaturi mai exista intre ei.

Se poate sa descopere ca simt nevoia de conectare si de a se vedea sau macar auzi, se poate sa descopere ca au nevoie de feedback sau de aprobare sau chiar simt nevoia sa incurajare de la partener.

In acelasi timp cei doi pot descoperi ca pauza/distantarea devine un prilej de relaxare sau de reluare a unor obiceiuri vechi cum ar fi petrecere timpului liber in compania prietenilor pe care nu ii puteau frecventa pe timpul relatiei.

Pauza sau timpul liber oferit poate fi in folosul sau in detrimentul relatiei. Totusi acolo unde exista legaturi puternice timpul petrecut la distanta nu va adanci deconectarea ci va fi un prilej de a concluziona ca viata de cuplu poate fi o alternativa pe mai departe, dar ca niste schimbari sunt necesare.

Sunt cupluri care cocheteaza cu ideea de pauza si cand au prilejul sa se tina la distanta petru o perioada de timp, profita cat pot pentru a incerca ceva relatii noi de scurta durata, pe intervalul pauzei.

In cazul in care partenerul/partenera afla acest detaliu relatia poate fi compromisa mai ales ca scopul neconstientizat al pauzei pare si mai evident.

Ca o observatie personala , cei ce au simtit nevoia de pauza, invocand nevoia de a se clarifica asupra pasilor urmatori in ceea ce priveste relatia de cuplu, fac de fapt primul pas spre deconectarea totala.

Putini sunt aceea care sa considere ca dupa o perioada de absenta, trecutul mai pare atragator.

Pauza poate fi de fapt o forma de "plecare" din relatie in pasi mici. Cel care simte nevoia de eliberare provizorie poate simti de fapt nevoia de eliberare definitiva insa nu crede ca o poate obtine transant, si atunci psihologic vorbind apeleaza la aceasta treapta pentru a trece mai usor peste "marea despartire".

Uneori cand cuplurile nu se mai inteleg si nu mai dau dovada de abilitati de cooperare, le recomand si posibilitatea de a sta la distanta un timp, nu mai mult de 2 saptamani, si daca la finalul celor doua saptamani simt sa mai fie impreuna atunci conventia este ca odata intorsi in relatie sa accepte sa incheie disensiunile vechi.

Intoarcerea in relatie in cazul acesta este o declaratie de a continua din prezent spre viitor si nu cu referire la trecutul adus in prezent. In acest caz istoria nu mai poate fi adusa ca argument pentru ca celalalt sa fie aratat cu degetul sau sa fie considerat vinovatul sau cel mai vinovat dintre cei doi.

Nu cred ca pauza intareste dragostea, dar nici nu o vulnerabilizeaza.

Daca cei doi isi doresc sa fie impreuna pauza se va dovedi un prilej de detasare din stereotip, daca cei doi isi doresc sa se desparta iar pauza a fost doar o etapa atunci acest timp va fi folosit ca prilej pentru dezvoltarea planului B sau C.

Cititi cum afecteaza Facebook-ul relatiile de cuplu si mituri si adevaruri despre prietenia dintre un barbat si o femeie

Sursa foto 1, 2
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera