Mituri si adevaruri despre gandirea psihologica II

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Textul de mai jos este o continuare a articolului Mituri si adevaruri despre gandirea psihologica

Atunci cand incercam sa rezolvam situatia noastra prin psihoterapie avem o imagine despre aceasta. Despre acest lucru va propun sa vorbim in randurile urmatoare. Exista oameni care cauta o “solutie” la problemele pe care le au.

Ca este vorba de o suferinta individuala, ca este vorba despre cuplu sau familie, ca este vorba despre relatia de la serviciu sau altele cei care cauta o solutie incearca sa o afle la psihoterapeut. Dar ce inseamna in acest context o solutie?

Sursa foto 1, 2

Va propun sa aveti in minte urmatoare imagine – ca in viata noastra exista o lume reala, o lume exterioara noua in care actiunile, obiectele exista ca atare si o lume interioara in care avem sentimente, idei, ganduri, trairi, fantasme, vise si visuri.

Permanent cele doua lumi sunt conectate intr-un fel sau altul. Cand vorbim despre solutii apare intrebarea – la care din cele doua lumi se refera “Solutia”?

Sau intrebarea pereche cu aceasta – de ce nu dau psihoterapeutii solutii la problemele reale ale pacientului? Sa incercam sa construim pe aceste coordonate.

Sursa foto

“Solutia” ceruta se refera de multe ori la modificarea lumii reale, a celei exterioare. Cand se cere o solutie se cere in raport cu lumea externa, cum pot sa schimb partenerul de cuplu? Aceasta poate sa fie o cerere implicita de multe ori.

Reactia terapeutului este ca nu da solutii. Motivul este simplu – nu se poate schimba partenerul ca atare de cineva exterior. Dar exista solutii? Parerea mea este ca da, dar in alt mod. Si aici ne intoarcem la relatia dintre lumea interna si lumea externa.

Sursa foto

De cele mai multe ori modul in care receptam o situatie ne impiedica sa gasim “Solutia”. In general, pacientii sunt suficienti de inteligenti ca sa gaseasca solutii la problemele lor. Nu inteligenta este problema lor. Insa lumea lor interna ii impedica sa isi folsoeasca inteligenta.

Ca urmare va fi necesar sa ne ocupam de lumea interna si, astfel, vor aparea solutii la ceea ce este exterior. Ceea ce se modifica si ne permite sa rezolvam optim este atitudinea noastra fata de problemele lumii reale. Cand se schimba atitudinea vom reusi sa gasim resursele necesare pentru o putea sa gandim, rezolva, solutiona ceea ce constituie problemele noastre curente.

Adica obiectul psihoterapiei il constituie lumea interna, trairile si sentimentele, inconstientul care impiedica utilizarea resurselor proprii in rezolvarea “Solutiei”. Cautarea unei solutii pentru lumea externa, pentru a sti cum sa solutionezi situatia este un fel de cautare a unui shortcut. Adica o rezolvare rapida a unei situatii fara ca lumea interna sa fie implicata.

De cele mai multe ori suntem in situatia asta cand auzim despre cautarea “Solutiei”. Demersul terapeutic este mai curand unul de atenuare a necesitatii unei solutii pana cand lumea interna este din nou capabila sa rezolve lucrurile asa cum este specific acelei persoane. De cele mai multe ori putem avea in vedere acest raport intre lumea interna si cea externa atunci cand ni se solicita un sfat.

Sfatul nu ar fi decat o modalitate de a exclude lumea interna din ecuatia situatiei. Daca lumea interna ar functiona ca de obicei atunci si Solutia ar aparea fara probleme. Aici trebuie sa facem o distinctie pentru ca sunt mai multe variabile. Este posibil ca acel sfat sa fie o consiliere pentru o situatie noua. Cum sa rezolv cu o situatie, de exemplu, una legata de finante de la un consilier financiar.

Acesta nu este o cautare a unei eliminari a lumii interne ci mai curand o forma de afirmare a ei. In lumea interna acest lucru este decis. Aici apare o distinctie care pe larg ar suna ca raport intre psihoterapie si educatie. Cand inveti ceva nou atunci ai nevoie de cineva care este mai familiarizat cu domeniul respectiv.

Pe de alta parte daca rolul tau este mereu acelasi si la un moment dat apare un blocaj, vom vorbi despre necesitatea psihoterapiei.

Sursa thumb
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera