Mituri si adevaruri despre familiile cu persoane de religii diferite

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu

Sa plecam de la urmatoarea situatie – persoane care sunt impreuna si care se gasesc in situatii cu religii diferite. Sunt zone ale tarii in care acest lucru este foarte raspandit si unde au o traditie interculturala deosebita.

In aceste zone, gen Banat, situatia catolic – ortodox este una curenta si in care exista un mod de convietuire stabilit in timp.

Problema diferentelor religioase se pune in mod dominant in situatia Pastelui unde, in binomul catolic – ortodox, se gaseste o diferenta de calendar. Aceasta diferenta face ca unii sa aiba un Paste la o data iar altii la alta data. Ramane asadar o problema semnificativa dar care este tratata intr-un plan simbolic.

Dar sa incerc sa raspund la intrebari – cum se impaca persoanele apropiate cand vine vorba de religie? Acest raport este negociat in perioada de oficializare a cuplurilor si, mai precis, in cadrul casatoriei.

Cuplurile mixte din punct de vedere religios sunt puse in situatia sa aleaga o biserica. Aceasta negociere se poarta pe doua fronturi – un front este unul al traditiei generationale, celalalt front este al legaturii de cuplu si al raporturilor dintre cei doi.

Daca in primul front vorbim de o transmitere generationala in care fiecare membru al cuplului vine dintr-un sir de generatii in care vom vedea o anumita constanta religioasa. Unii vin din perspectiva catolica, altii din cea ortodoxa. Ma refer la aceste doua pentru ca, au un grad de raspandire semnificativa pe teritoriul Romaniei.

Cand exista o traditie generationala investita iar familia tine la religia proprie se va ajunge intr-un conflict care pune la mijloc cuplul. Daca aceasta investire generationala nu este investita de niciuna din familiile participante, atunci problema va fi tratata cat mai economic.

Dar exista familii in care traditia este diferita – in special pe populatii minoritare. O traditie familiala de acest tip este cea care presupune ca fetitele sa fie botezate catolic iar baietii ortodocsi.

Este un alt tip de abordare care presupune o adaptare a familiei intr-un spirit „egalitar” in care religia este tratata neutru. Cineva care provine din acest tip de traditie va accepta cu usurinta pe cineva cu o alta religie ca si partener. Motivul? Are o regula care presupune multa libertate si confort in alegerea partenerului. Din punct de vedere generational putem sa vorbim astfel:

Daca exista o regula a traditiei familiale atunci ea va contura cu usurinta alegerea partenerilor si va gestiona orice conflict posibil prin faptul ca este deja stabilit ca atare.

Daca regula presupune inacceptarea si interdictia schimbarii religiei sau a unui partener de alta religie atunci ea va contura fie o acceptare a situatiei astfel incat partenerul va fi in mod evident unul cu trasaturile date, fie va conduce la un conflict intergenerational in care lucrurilor se vor intampla cumva.

Adica fiul sau fiica unei familii cu acest tip de regula va intra intr-un conflict manifest cu parintii si bunicii sai pentru a impune o revolta, un mod de abordare, etc. La ceea ce spuneam mai sus putem adauga:

Regula familiala poate sa fie mai exagerata sau mai toleranta, poate sa vizeze mai ales adaptarea sau pastrarea identitatii proprii. Functie de cum este aceasta regula, va fi si existenta unui conflict sau intensitatea lui.

Mai exista o trasatura a acestei reguli – ea este in putine cazuri explicita. Adica nu se spune nicaieri in cresterea copilului – „regula noastra este cutare”. Ea se manifesta numai in situatii imediate ca o necesitate. Adica atunci cand apare posibilitatea unui partener de alta religie, ea izvoreste din plin si urmareste o exprimare directa a ei. Atunci este enuntata. Este o regula inconstienta. Membrii familiei nu stiu ca au aceasta regula pana in momentul situatiei respective.

Familiile care pun mai curand accentul pe pastrarea religiei, au de regula ca scop pastrarea inconstienta a identitatii familiale. Cele care pun accentul pe toleranta au ca scop adaptarea la realitatea sociala. Intre aceste doua – adaptare la social si pastrarea identitatii familiale exista un conflict permanent.

Cum in Romania exista mai curand un amestec de populatii, acest conflict este accentuat pentru ca nevoia de pastrare a identitatii este mai mare decat cea de adaptare. O sa observati daca incercati sa urmariti ultimele 3 – 4 generatii ale propriei familii.

Cred ca este important pentru fiecare sa vada care este regula proprie familiei sale si poate crea multa curiozitate si multe intrebari privind propria identitate.

Psihoterapeutul Claudiu Ganciu iti explica si cum sa treci cu bine de Pastele in familie.

Sursa foto 1, 2




1 comentariu

Mituri si adevaruri despre familiile cu persoane de religii diferite
Breezer
#1 -

comentariu

din perspectiva cuiva care traieste intr-o familie catolico-ortodoxa pot spune ca articolul este scris de cineva care nu prea are habar despre astfel de familii,religii sau subiect in general.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera