Mituri si adevaruri despre cuplurile unde sotul si sotia au religii diferite

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu

Dupa ce am aflat mituri si adevaruri despre familiile cu persoane de religii diferite sa mergem mai departe in incercarea de a vedea ce se intampla in cuplurile in care diferenta religioasa este importanta. Atunci cand legatura de cuplu devine o problema vom avea o situatie religioasa pe care cele doua se situeaza in rezonanta.

Adica pe ecranul diferentelor religioase se pot imprima diferentele date si invers, diferentele religioase pot sa fie exprimate in conflicte de cuplu.

Aici vom avea o problema care nu mai tine de psihologie si se situeaza in planurile sociologice si religioase. Si anume cat de diferite sunt mentalitatile presupuse de religii diferite.

Putem sa consideram asa – practica religioasa se va concretiza intr-o parte implicita si inconstienta in care lumea va fi vazuta intr-un anumit mod. Un copil crescut intr-un mediu ortodox va avea o viziune despre lume si viata diferita de un copil crescut intr-un mediu musulman. Aceasta viziune se va impune in modul sau in care va considera ceea ce este "normal” si ceea ce este "anormal”, ceea ce se intampla intr-o anumita privinta si ceea ce nu se poate intampla.

Ceea ce este important de subliniat aici este ca acest cadru care tine de mentalitate si de modul de a intelege lumea este inconstient. Noi nu stim cum ni s-a intamplat sa ajungem sa spunem despre unele lucruri ca sunt normale si altele anormale.

Dar unii vor considera mereu ca ceva este normal si altceva este anormal. Discutiile permanente in jurul rasismului, a casatoriei intre doua persoane de acelasi sex sau a intreruperii de sarcina arata ca imaginea despre "normal” si "anormal” difera foarte mult.

Sa mergem mai departe si sa incercam sa proiectam aceasta imagine intr-un cuplu care are dificultati de comunicare si practici religioase diferite. Fiecare provine dintr-o mentalitate anume, fiecare are problemele asa cum le vede el. Daca au si probleme de comunicare atunci ele vor aparea in incapacitatea lor de a fixa un specific al cuplului respectiv, vor ramane cumva singuri iar diferenta religioasa va accentua senzatia de singuratate.

Dar asta nu inseamna ca ei sunt singuri pentru ca au religii diferite si ca acest plan va accentua intr-un mod la limita starea respectiva de dificultate. Dar aceasta poate sa fie si o sansa – ei vor fi in pusi in situatia sa decida impreuna, adica sa comunice in cadrul cuplului despre starea lor. Pentru asta se vor putea sprijini pe ceea ce vor face de Paste. In fapt vor fi obligati sa o faca.

In acest mod, aceasta parte a legaturii de cuplu va functiona cu diferentele religioase. Mai mult de atat legatura de cuplu va fi testata inca de la inceput, mai precis in momentul oficializarii – nunta. Casatoria, indiferent de religie va avea mereu o parte religioasa.

Daca o sa observati nuntile veti observa ca si cei din aceiasi religie vor avea imagini diferite despre obiceiuri, traditii, moduri de comportament, etc. Aici se combina mereu partea sociala, legata de oficializarea in relatie cu statul si oficializarea in relatie cu sacerdotul. Sunt ca doua parti ale legaturii de cuplu.

Cele doua parti ale legaturii de cuplu corespund modului in care functioneaza aceasta. Daca ne gandim la o moneda, aceasta are doua parti. Pe una e gravata o parte de valoare, sunt cifre si numele ei iar pe cealalta este trecut un simbol, ceva istoric, ceva care vorbeste despre traditie, despre inconstient, despre identitate, etc.

Similar este si legatura de cuplu – are o parte oficiala si manifesta, o parte legata de material si de ceea ce reprezinta contractul celor doi iar o alta parte este inconstienta, este una legata de semnificatia legaturii, de psihicul celor doi aflati in legatura.

Nunta religioasa pune in valoare in special partea inconstienta. Cuplurile nou casatorite vor reactiona mult mai intens la cea religioasa decat la cea de la „primarie”. Reactiile sunt mult mai intense indiferent daca sunt de acord sau se opun ideii, obiceiurilor, etc.

Putem concluziona spunand ca religia va pune in miscare o parte inconstienta importanta iar faptul ca exista diferente uneori este un avantaj pentru ca face lucrurile explicite iar alteori este un dezavantaj pentru ca genereaza un conflict inconstient legat de mentalitate, de apartenenta.

Sursa foto 1, 2
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera