Mituri si adevaruri despre celalalt existent

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Psihoterapia de cuplu ramane domeniul in care probleme diverse se combina si se intalnesc in diferite forme. Dincolo de problema generala a lui „a fi impreuna” si „a ne separa” exista numeroase alte teme care creeaza atentie. Eu o sa va propun una care pleaca de la ideea unei atentii pentru partener.

Atunci cand incerci sa schimbi ceva in familia ta, ai nevoie de o atentie pentru celalalt ca persoana reala. O terapie de cuplu pleaca de la o pereche in care unul din ei incearca sa modifice ceva la ei doi.

Dar am constatat ca sunt totusi doua situatii in aceasta grafica a atentiei. Vorbeam mai sus despre dorinta de a schimba ceva la „cei doi”. Sa retinem aceasta formula si sa o alaturam uneia diferite – „a schimba ceva la celalalt”.

Sursa foto 1, 2

Sa pastram aceasta demarcatie si va sugerez sa o pastrati ca un reper important atunci cand incercati sa va reprezentati o situatie in conflict sau pur si simplu in desfasurare. Daca vrei sa schimbi ceva la „cei doi” inseamna ca sesizezi o problema comuna.

De exemplu, ca atunci cand sunteti impreuna nu prea aveti chef sa faceti lucruri de comun acord. Sau ca certurile intre voi au depasit o frecventa a suportabiliatii. Ideea ca este ceva de schimbat la „cei doi” este importanta pentru ca asigura o informare din faza initiala. Sittuatiiile in care schimbarea se face la „cei doi” este cu mult inainte de o situatie de criza.

Atunci cand vrei sa schimbi ceva, putem presupune, cel putin intr-un procent major, ca exista o suferinta anterioara marcata. A vedea ca ceva este in neregula atunci cand sunt doi, atunci putem sa vorbim despre o legatura de cuplu. O terapie de cuplu este mult mai simpla cand cererea este de asemenea natura. Atunci cand iti povestesti viata impreuna cu celalalt, poti constata ca ai o viata cu celalalt, ca exista o legatura stransa intre voi si atunci orice posibilitati se deschid.

Chiar de a reconstrui unul sau pe celalalt sau pe amandoi. Pe acest gen de cereri „a celor doi” se poate lucra usor. Cei doi pot descoperi impreuna tot felul de variante, jocul cuplului este posibil pentru ca exista cuplul.

Sursa foto

Celalalt tip de cerere este unul inhibat. El suna asa – „eu sunt o persoana perfecta, sotul meu / sotia mea sufera ingrozitor”. As vrea sa il schimb. Pentru asta voi veni cu el / ea si dvs veti face ceea ce stiti pentru a il / o repara. In aceasta situatie situatia suferintei cuplului este mult mai accentuata.

Acum vorbim si de un simptom. Unul foarte des invocat este al incapacitatii sexuale. Daca el sufera de o disfuntie sexuala, atunci ea incearca sa il determine sa faca ceva care sa nu o implice si pe ea.

Ori problema disfunctiei sexuale pune in joc o tema majora – relatia masculinului cu femininul. Cum masculinul nu exista decat prin diferentiere cu femininul, atunci tema unei problema profund masculine in absenta femininului nu pare a avea sens. Este evident ca acest masculin „el”, manifesta acea problema in prezenta acelui feminin „ea”. Daca nu ar fi, atunci ea nu s-ar implica.

In fapt ceea ce se intampla este urmatorul lucru in acest exemplu. Ea spune – „eu sunt nemultumita de viata mea, eu vreau Sa fiu satisfacuta de sotul meu atat sexual cat si in relatia noastra, mi-e greu si as vrea sa fac ceva. As vrea sa fac ceva si singurul ceva pe care mi-l imaginez este ca dvs.

Sursa foto

Sa schimbati realitatea pentru mine”. Este o cerere de terapie individuala in care pacientul nu cere sa se schimbe in interior ci cere sa se schimbe exteriorul vietii sale. Singura problema este ca acest lucru este imposibil daca el nu vrea.

Daca el vrea atunci vom fi in situatia de „cei doi”. Dar cererea cea mai precisa in aceasta situatie este cea in care o persoana vede ca este nemultumita iar nemultumirea sa va fi cea decisiva, va face obiectul terapiei.

In fapt afirmarea ca celalalt are o problema este aproape intotdeauna o cerere care spune ca cel care afirma vede ceva important care poate sa fie a oricui – a unuia, a altuia, a amandurora.

Cand un om vorbeste despre suferinta sa el vorbeste din suflet. Atunci cand vorbeste despre suferinta altuia este o forma de a vorbi din mintea sa, din dorinta sa, din speranta sa, etc.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera