Mituri si adevaruri despre atacul de panica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Spuneam in articolul anterior (Mituri si adevaruri despre reactiile familiei fata de un membru bolnav) ca vom vorbi despre atacul de panica sau despre disfunctiile sexuale care sunt exemple bune despre cum corpul si psihicul se imbina intr-o unitate.

Am mai putea integra in aceiasi categorie anorexia si toate suferintele alergice. Dar cred ca cele doua mentionate – atacul de panica si disfunctiile sexuale ne permit sa ne apropiem destul de mult in imbinarea celor doua dimensiuni – cea psihica si cea fizica. Cel mai bun exemplu in acest sens este reactia pacientului. In ultimii ani, in cazul atacului de panica, abordarea s-a mai schimbat.

Atacul de panica este diagnosticat mult mai repede si in afara rezumarii la o interventie de urgenta si pacientii accepta mai usor ca tratamentul este psihologic si nu este o suferinta nedescoperita de medici. Dar in anii anteriori, am intalnit multe situatii in care pacienti cu acest simptom se purtau ca si cand medicii erau vinovati pentru ca nu le descopera suferinta.

Atacul de panica este o suferinta psihologica. El se manifesta fizic. Senzatia de panica insoteste bataile inimii, palpitatii, senzatia de durere, de rau fizic in diferite zone ale corpului.

Evident ca si psihoterapia are de dat multe raspunsuri privind modul in care fizicul si psihicul se imbina. Noile descoperiri inca exprima multe descrieri si putine explicatii. In atacul de panica, pacientul descrie de multe ori ceea ce simte, senzatia de rau si incearca astfel sa caute o cauza.

Cea mai buna explicatie posibila, pana acum, este in jurul capacitatii psihice de a pune in corp suferinta. Dar pare usor metaforic. Pentru ca daca suferinta se „pune” in corp, atunci boala nu ar putea sa mai fie tratata. Dar in acest rationament ne pacalim cu totii.

Pentru ca atacul de panica nu este boala ci este simptomul. Atacul de panica ne semnaleaza ca acel pacient sufera, are o „boala”. Pun in ghilimele pentru a separa de boala fizica. Nu vorbim despre o boala concreta ci despre starea generala de suferinta psihica pe care o persoana o poate trai.

Cand pacientul care vine pentru atac de panica, eu ii explic ca nu despre asta vom vorbi. Nu pot sa ii opresc palpitatiile sau diferitele stari fizice. Nu pot face asta. Pentru asta, poate sa ia un tratament medicamentos. Acest tratament nu il va vindeca ci ii va permite sa supravietuiasca in conditii acceptabile.

Suferinta lui psihica va continua sa existe. Bineinteles ca nu vom pune in parenteze, starea lui de rau, dar noi ne vom ocupa de ceea ce simte el, de panica lui, de starile lui psihice asa cum ii vin in minte. Noi vom trata panica si nu atacul ei.

In mod obisnuit lasand aceste lucruri libere, atacul dispare sau oricum isi diminueaza semnificatia in cateva luni. Dar tratamentul panicii este departe de a se incheia.

Pacientul invata sa puna in cuvinte aceste stari de rau si panica lui. Poate parea usor ciudat, unora, cum pusul in cuvinte ar ajuta pe cineva. Pentru ca aici este o dificultate de limbaj majora. A pune ceva in cuvinte, noi il aproximam ca fiind un fel de palavrageala despre ceva.

Am o panica si vorbesc despre ea. Ori pacientul tot face asta in diferite contexte. De ce in terapie ar fi ceva diferit?

Aici sunt doua dimensiuni care se completeaza. In primul rand, „a pune in cuvinte” nu inseamna a bate campii, palavragind despre una sau despre alta. Cererea este de a aduce in limbaj lucrurile asa cum sunt in pacient. Este un lucru strict despre care se vorbeste. Numai unul.

Aceasta regula care obliga la diminuarea cenzurii obisnuite, permite diminuarea starii de panica pentru ca pacientul va vorbi mai repede sau mai tarziu despre ce ii provoaca panica.

El fuge in general de ceea ce ii provoaca panica si ramane intr-o zona mai confortabila a discursului despre suferinta si nu a discursului in suferinta. Dar acest lucru nu se intampla brusc, nu se poate intampla dintr-odata ci are nevoie de timp si spatiu. Acest timp si spatiu va fi furnizat de psihoterapie care nu este o descarcare, cum multa lume crede ci un tratament a bolii.

Par multe lucruri de spus aici despre boala si modul in care actioneaza ea insa s-a terminat spatiul alocat in aceasta saptamana.
1 comentariu

Mituri si adevaruri despre atacul de panica
O.
#1 -

Penibil

Ce traducere proasta, ce preluare jalnica.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera