Mituri si adevaruri despre alegerea terapiei de cuplu sau cea individuala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol semnat de psihoterapeutul Claudiu Ganciu.

Cand un cuplu are dificultati majore ajunge sa apeleze la o terapie impreuna. Sunt doua moduri de a lua asemenea probleme. Una este ca lume interioara – aceste probleme ma fac sa ma gandesc ca este dificil sa suport suferinta pe care o simt si este timpul sa fac ceva.

Cealalta varianta este una externa – de cuplu. „Noi avem aceasta problema si este necesar sa o rezolvam.

Cuplul pune deseori in evidenta suferinte, nemultumiri, dureri, conflicte, etc. Este locul principal de sustinere si sprijinire. Din acest punct de vedere este de asteptat sa joace un rol de ingrijire a celor doi.

Este o sustinere reciproca. Spunem ca un cuplu are un rol continator. Este de asteptat ca el sa fie un container in care se depun multe din aspectele psihice importante. Atat unele pe care le consideram pozitive cat si unele pe care le consideram negative.

Cum prin natura profesiei nu ma intalnesc cu cupluri care vin sa isi exprime fericirea si multumirea, ma voi referi mai curand la probleme. Asta nu inseamna ca nu exista si cupluri care sunt multumite si satisfacute.

Dar sa revin la tema – spuneam ca atunci cand sunt probleme, se declanseaza automat una din cele doua abordari – una interna si una externa. Cea interna devine o psihoterapie individuala pe probleme de cuplu.

Mai corect spus care pleaca de la o problema de cuplu si ajunge unde se poate – la depasirea unei situatii, la schimbarea vietii unei persoane sau la o vindecare. Cea de-a doua, cea in care o persoana considera ca exista probleme intre ei si atunci vor face ceea ce este necesar pentru a depasi, devine o terapie de cuplu cu prezenta ambilor.

Intrebarea care se pune este cum luam o decizie pentru o psihoterapie individuala sau una de cuplu. Cu alte cuvinte intrebarea ar fi – cum decidem daca este o problema a noastra sau a unei persoane in relatie cu o persoana?!

De cele mai multe ori decizia este implicita si tine de modul in care o persoana vede realitatea. Adica atunci cand lumea interioara este puternica, investita, alocata cu resurse importante tendinta va fi spre o psihoterapie individuala.

Dimpotriva, atunci cand o persoana este mai curand inclinata sa valorizeze ceea ce este exterior, sa caute cauze sau vinovati in jurul ei, tendinta va fi spre o terapie de cuplu. In timp ce scriu acest paragraf, imi vin in minte tot felul de exceptii care arata ca lucrurile sunt departe de a fi exact asa. Dar aceasta baleiere este corecta daca o luam ca tendinta.

Daca vezi ca viata ta sexuala este nemultumitoare, daca sunt mai multe certuri si momente tensionate decat poti suporta, daca vezi ca esti mereu nesatisfacut si nu prea chef sa te intalnesti cu partenerul atunci toate acestea semnaleaza ca exista o problema.

Te poti obisnui cu ea, sa incerci sa traiesti cu ea. Pana la urma nu mergi la stomatolog de fiecare data cand te doare maseaua. Sau poti sa actionezi intr-un anumit fel. Modul de a apela la o terapie individuala sau de cuplu devine o intrebare ulterioara in varianta aceasta.

Eu as sugera urmatoarea abordare – daca nu poti face o terapie individuala, atunci o varianta de cuplu este de preferat.

Ceea ce ar fi de evitat in aceasta decizie este de a incerca sa convingi o alta persoana sa faca o terapie individuala desi se pare ca celalalt este cauza tuturor problemelor. Este situatia care merita evitata.

Daca tu crezi ca partenerul este problema, atunci considera ca este una comuna si insoteste-l in demersul lui. Partenerul va vedea altfel lucrurile si se va adapta la ele in acest context in care sunteti impreuna.

Mai mult, in cazul in care partenerul accepta este ca si cum ar merge pentru ca dvs. vreti. In fapt partenerul se va opune si va cauta o varianta in care sa impace pe toata lumea. Dar in sufletul lui va fi mereu impotriva unei terapii. Asta nu inseamna ca nu este posibil sa aveti dreptate dar sunt doua lucruri diferite.

Sa incheiem spunand ca terapia individuala si una de cuplu sunt foarte diferite, au obiecte de lucru diferite.

Una este o terapie a continerii si una a continatorului. Poate revenim asupra subiectului dar vad ca sunt intrebari in ceea ce priveste aceasta dilema intre „terapia individuala” si cea „de cuplu”.

Sursa foto 1, 2, 3, sursa thumb
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera