Mircea Vasilescu despre francofonie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa Florin Dumitrescu si Dragos Bucurenci, domnul Mircea Vasilescu ne spune ce crede despre sommet-ul francofoniei. Si propune si un model simpatic de tricou, cu aceasta ocazie istorica. :)

mircea vasilescu

Ce va supara la sommet-ul francofoniei? Manifestarea in sine sau modul in care este organizata pe plaiurile dambovitene?

Ma deranjeaza aerul cam provincial si amestecatura din organizatia francofoniei: dictaturi africane, tari slave, asiatice si neolatine mai mult sau mai putin democratice, reunite sub umbrela Frantei pentru singurul motiv ca in toate se vorbeste, mai mult sau mai putin graseiat, franceza. Ce-i mina pe ei in lupta? Ma tem ca mai mult de-un sentiment antimondialist si antiamerican nu se poate obtine.

Organizarea dimboviteana e in nota obisnuita, cu poticneli, dar si cu avantajul ca s-au mai cirpit niste strazi, s-au mai pus becuri pe stilpi etc. Nu pot sa nu citez din dl Andrei Plesu (v. Dilema veche din 29 septembrie): "Care va sa zica se poate! Care va sa zica se stie cam ce ar trebui facut si, la o adica, se gasesc si resursele necesare. Daca prindem si vreo reuniune NATO, sau vreo conferinta OSCE, poate se repara si Caderea Bastiliei, sau se normalizeaza Centrul Istoric. Sint optimist. Intram in Europa. Avem toate sansele ca dupa zece-cincisprezece intruniri la virf si cinci-sase vizite la nivel de sefi de stat sa obtinem, in sfirsit, Bucurestiul la care visam."
 

Credeti ca imaginea Romaniei are de castigat? Merita deranjul?


Nu prea. Ne intereseaza imaginea Romaniei in Marea Britanie, Germania, SUA, Suedia si alte tari care, hélas, nu sint francofone.


Ce parere aveti de "Micul Paris"? Are vreo legatura cu realitatea?

Avea o legatura cu realitatea la vremea cind a fost supranumit astfel. Nu pentru ca Bucurestiul are, in centru, citeva cladiri neoclasice care seamana cu cele din Marele Paris, ci pentru ca elitele regimului burghezo-mosieresc aveau un stil de viata care incerca (si uneori reusea) sa-l imite pe cel parizian. Astazi, cladirile neoclasice au ramas, stilul de viata s-a schimbat (sau viata nu mai are stil), iar cu o patiserie si o cafenea nu se face primavara francofona…


Cum sarbatorim francofonia? Ziceati ceva de un tricou… :)

Intrucit am beneficiat din plin, simbata dimineata, de "masurili" luate pe DN 1 si am facut doua ore de la Arcul de Triumf la Otopeni, m-am gindit (atit cit puteam gindi in cele doua ore cit am zacut in masina tiritoare spre Otopeni) ca poate ar trebui sa ies pe traseul oficial cu un tricou pe care sa scrie "Vive le sommet de la fuckophonie!". Dar nu mai sint nici destul de tinar, nici suficient de cool pentru asta…Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera