Minoritatile din Bucuresti - Cifre intre mit si realitate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ne-am intrebat daca Bucurestiul este un oras multicultural sau mai degraba populat cu provinciali, care au adus cu ei si traditiile din toate colturile tarii? Ideea este ca nu suntem doar de-ai nostri, ci ni s-au alaturat chinezi, evrei, turci, nemti si alte nationalitati.
 
Bucurestiul este populat, pe langa cei "privilegiati" ca s-au nascut si au crescut in Capitala Romaniei, nu doar de moldoveni, olteni, ardeleni, banateni sau dobrogeni, ci si de cei care apartin diverselor minoritati. Cea mai numeroasa, dar si controversata minoritate este cea roma. 
 
Cifrele oficiale ale recensamantului arata ca suntem aproximativ 1,7 milioane de bucuresteni. Avem aproximativ 780.000 de persoane de sex masculin si peste 900.000 de sex feminin. Superioritatea numerica a femeilor este observabila, motiv pentru care barbatii pot sa declare fara nicio strangere de inima ca "are balta peste".
 
In ceea ce priveste impartirea pe sectoare, aceleasi cifre ne arata ca Sectorul 3 este cel mai aglomerat, secondat de Sectorul 6.
 
Sectorul 1 are aproximativ 195.000 de persoane, in timp ce in Sectorul 2 locuiesc peste 304.000 de persoane. In Sectorul 3 sunt inregistrati peste 340.000 de persoane, in timp ce in Sectorul 4 sunt peste 261.000 de persoane
 
In Sectorul 5 sunt peste 240.000 de persoane, iar in Sectorul 6 sunt inregistrati peste 330.000 de cetateni.
 
 
 
 
Revenind la minoritati, cifrele provizorii, cel putin, arata ca cea mai mare este a romilor peste 20.000, iar numarul oficial al celor care vorbesc limba romani depaseste 3.500.
 
Au gasit de cuviinta sa vina in Romania si sa traiasca in Capitala si cetateni de prin alte tari. Daca ar fi sa facem impartirea pe minoritati in Bucuresti avem peste un milion jumatate de romani si peste 3.000 de maghiari. Si turcii au o comunitate numeroasa in Capitala. Peste 2.100 au declarat ca limba lor materna este turca, numarul lor fiind de aproximativ 24.000.
 
Mai avem peste 900 de persoane care au ca limba materna germana, aproximativ 200 ucraineana,  peste 270 tatara, si aproximativ 800 rusa.
 
Peste 10.000 de persoane, care stau in Bucuresti, au alta limba materna, aici fiind vorba de sarba, slovaca, idis, bulgara, ceha, croata, greaca, poloneza, armeana, italiana, ruteana, albaneza sau macedoneana.
 
De asemenea, peste 10.000 de persoane, care locuiesc in Bucuresti, nu si-au declarat limba materna. 
 
In ceea ce priveste cetatenii chinezi, in Bucuresti sunt inregistrati oficial peste 4.100, cei moldoveni fiind aproximativ 2.100, sirieni peste 1.200 si irakieni aproximativ 930. 
 
Neoficial, numarul romanilor cat si al celor care apartin minoritatilor este mai mare, nefigurand in datele oficiale din diverse motive: unii nu au fost prezenti la domiciliu in perioada recensamantului, multi romi s-au declarat romani sau multi straini stau ilegal, de aici si unele mici discrepante in interpretarea rezultatelor.
 
In concluzie...
 
Aparent cei mai multi dintre minoritati sunt tigani, chinezii ca si numar mare sunt un mit, iar sectorul 3 este cel mai populat, desi nu este cel mai mare ca si suprafata.  Pe de alta parte, intrucat rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011 nu au fost inca facute publice, ci doar cele provizorii, niciodata nu putem fi siguri, mai ales ca multe lucruri in Romania, inclusiv declararea domiciliului sunt facute la limita legii. 
 
Cert este ca Bucurestiul este un oras al tuturor si al nimanui, pe cat de iubit pe atat de contestat si detestat. Problema nu se opreste insa doar la niste cifre seci, ci la realitati dure sau simpatice.
 
Poate pe unii dintre voi, pe baza unor experiente de viata, va enerveaza tiganii sau alte persoane de alte nationalitati. Sau din contra, faceti parte dintre cei care incearca sa faca lumea mai buna si sa ii integreze pe cei care au avut parte de mai putine sanse in viata.
 
Luand in considerare ca sunt multi oameni diferiti in comparatie cu noi, care traiesc in Bucuresti, intrebarea este: voi stiti ce vecini aveti? Si daca sunt diferiti in comparatie cu voi ii acceptati? In loc de concluzie va las sa meditati tot la niste cifre. :-)
 
679945_10151092930416319_1896862996_o.jpg
Pe aceeasi tema:5 comentarii

Minoritatile din Bucuresti in cifre
Iulia
#1 -

Comparatia dintre numărul femeilor și cel al bărbaților

Autorul este oarecum frustrat de un anume lucru, încât a făcut acel comentariu nesimțit și misogin până la urmă, spunând:”are balta pește”.
Dacă bărbații sunt în minoritate, nu înseamnă neapărat că este vina femeilor sau mai mult, că el poate avea câte femei vrea.

Autor cu experiențe sexuale nefaste!

Fii mai atent când faci astfel de comentarii, mai ales că un jurnalist trebuie să fie total transparent în ceea ce-i privește subiectul!

Tot disprețul din partea mea.

Minoritatile din Bucuresti in cifre
Wabbit
#2 -

Comentariu nou

Pe bune, doar 41% ar avea probleme cu niste vecini tigani si DUBLUL procentului respectiv ar avea ceva cu niste vecini homosexuali? Dar ce credeti, fratilor, ca fac oamenii astia? Ies sa-si verifice casuta postala cu dildo-uri in fund? Ce naiba o fi in capul oamenilor astora...?

Si cat despre recensamant: nici nu trebuie luata-n serios batjocura asta. Eu sunt inca furios pentru ce s-a intamplat cu rubrica "religie". Daca nu stiti la ce ma refer, intrebati-va un prieten care e ateu "suparat", ca sigur o sa stie despre ce vorbesc.

Minoritatile din Bucuresti in cifre
tiby
#3 -

Comentariu nou

Ultimul recensamant a fost un fiasco, multi prieteni nici nu au fost recenzati iar din câte stiu Institutul de statistica nu a publicat rezultatele oficiale si finale.

@Iulia - nu inteleg de ce te-ai simtit ofensata, formularea ”are balta pește” a fost integrata in articol sub forma de gluma, nu ?

Sincer sa fiu partea cu "superioritatea numerica a femeilor este observabila" nu mi se pare adevarata dar poate sunt eu vinovat pentru ca am terminat Politehnica si lucrez într-o firma IT :).

Minoritatile din Bucuresti in cifre
Wabbit
#4 -

Comentariu nou

Da, superioritatea aia numerica e o exagerare. Daca nu ma insel, procentul femei-barbati din Romania este 51-49%. Poate nu mai e asa, poate s-a schimbat (or fi cifre vechi), dar nu are cum sa fie CU MULT diferit.

Minoritatile din Bucuresti in cifre
Slim
#5 -

Esti proasta?

Vezi ca iti dai de gol viziunile extremist-feministe si imbecilitatea care te caracterizeaza. Fraza "are balta peste" se vrea a fi o gluma refritoare la numarul femeilor si al barbatilor, si nu denota niciun fel de frustrare din partea autorului.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera