Miniatur Wunderland si Madurodam - lumea in miniatura

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu-i asa ca miniaturile si trenuletele vi se par niste jucarii dragute, simpatice, pentru copii destul de mari ca sa nu inghita rotite si copacei, dar pana in pubertate? Cel putin mie asa mi se pareau aceste jucarii.

In nici un caz nu m-am gandit ca ar ar putea costitui un punct de atractie pentru milioane de turisiti din toate colturile lumii si o afacere de zeci de milioane de euro. Asta pana cand am aflat ca in Hamburg exista Miniatur Wunderland - cea mai mare expozitie de trenulete si machete din lume. Si, asa cum scrie si in prezentarea de pe site, "The Wunderland is hard to describe in words, there's only so many times you can say "big!", "amazing!", "detailed!"

Miniatur Wunderland Miniatur Wunderland
Sursa foto

Daca Miniatur Wunderland nu poate fi descris in cuvinte, atunci poate fi descris cu siguranta in cifre: 500 000 de ore de munca pentru a construi scene din Norvegia, Danemarca, Suedia, America de Nord, Germania, Austria si Elvetia; se intinde pe mai mult de 4000 de metri patrati, lungimea sinelor de tren puse cap la cap insumeaza peste 9000 de metri, peste 700 de trenulete strabat sute de kilometri in fiecare zi, cel mai lung trenulet are 14 metri, peste 33 de computere controleaza totul, pe langa trenulete mai exista si in jur de 3000 de cladiri si poduri, peste 200 000 de omuleti, peste 5000 de masinute, 165 000 de copaci si o echipa de 162 de oameni reali care lucreaza aici.

In total, pana in 2007, totul costase in jur de 7 500 000 de euro, insa, intocmai ca lumea pe care o imita, Wunderland e in continuua expansiune, iar pana in 2014 investitia va ajunge pe la 15 000 000 de euro. Care probabil ca nu vor fi greu de amortizat din vanzarea biletelor. Cu siguranta iti poti petrece o zi intreaga aici, iar daca te intorci mai poti descoperi ceva ce ti-a scapat data trecuta. Iar pentru pasionatii de miniaturi trebuie sa fie raiul pe pamant - organizatorii ar trebui sa se gandeasca si la un sistem de abonamente. Dar afacerile cu miniaturi nu prospera doar in Germania, ci si in Olanda. Madurodam, parcul de distractii din Haga, reprezinta intreaga Olanda in miniatura, asa ca e un bun punct de pornire pentru cei care vor sa-si petreaca vacanta aici ca sa se hotarasca unde vor sa mearga. Madurodam e facut dupa toate tiparele turistice, asa ca veti gasi in el toate landmark-urile olandeze, cladirile si podurile importante din fiecare oras, curiozitati, soldatei, trenulete, masini, stadioane de fotbal si corporatii. Cu toate ca e foarte minutios realizat si ca o zi trece repede printre casutele miniaturale, n-o sa va puteti lauda ca ati vazut Olanda, insa o sa vi se faca pofta s-o vizitati pe toata.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera