Michael Shermer - un sceptic simpatic

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Michael Shermer nu crede in fantome. Nu crede nici in conspiratii, nici in vreo legatura intre biserica si stat, nici in creationism. Michael Shermer vrea o lume bazata pe logica, pe stiinta si pe evolutie, iar pentru asta demitizeaza tot ce prinde. E un sceptic si pune la indoiala miturile, supranaturalul, gasindu-le explicatii plauzibile. E fan Darwin, e fondatorul revistei Skeptic ce se ocupa cu aceleasi demitizari, are o emisiune pe Fox, e teoretician si e un speaker exceptional. Daca urmariti conferintele TED, sigur ii stiti prezentarea din 2006.

shermer

Din fericire pentru noi, Michael Shermer a ajuns si in Romania pentru o conferinta la Facultatea de Filosofie organizata de Asociatia Umanista din Romania, asociatiei care se lupta cu Remus Cernea in frunte pentru aceleasi lucruri: separea biserica-stat, introducerea evolutionismului in manuale si promovarea gandirii logice. Greu.

Daca Michael Shermer ar fi tinut conferinta de aseara in fata unor credinciosi ferventi, din aceia care ies in strada impotriva pasapoartelor biometrice, risca sa-l puna sa tina post sa-si spele pacatele. Hai sa spunem ca omul nu e foarte ortodox.

V-am spus ca e un speaker exceptional, nu? E unul din aceia la ale caror prezentari ne uitam pe net si ni-i dorim in Romania, vorbitori profesionisti, ce prezinta lucrurile deloc plictisitor, deloc pompos, spontan (sau cu glume bine calculate ce par spontane, e treaba lor), naturali, stapani pe sine si fara morga. Asa a fost si aseara.

shermer

Tema conferintei de aseara a fost evolutionismul si Darwin. Da, poate suprator pentru unii, ne tragem din maimute. Subiectul e unul delicat si controversat, mai ales intr-o societate religioasa. Shermer si-a inceput conferinta cu o scurta constatare: se bucura ca se afla in Romania, un loc unde foarte putini cred in evolutionism si foarte multi in creationism. In felul asta, americanii nu i se mai par atat de prosti. :) Si inca o gluma cu americani si teorii ale conspiratiei: De ce n-a organizat Bush 9/11? Pentru ca a functionat.

A subliniat in primul rand importanta separarii bisericii de stat, o problema care intr-o societate normala si moderna nici nu s-ar pune. Daca vrei sa te rogi, mergi la biserica, nu la scoala. Si in America exista o foarte mare problema a predarii creationismului in scoli. Spre deosebire de aici, spune el, programa nu o stabileste o instanta superioara, ci fiecare scoala in parte, mai exact boardul de parinti. Ce vor alege ei e usor de prezis. De fapt, toate conferinta a mers pe paralelismul creationism-evolutionism, vorbitorul pledand in favoarea celui de-al doilea.

Shermer a povestit cum a ajuns Darwin la teoria evolutiei speciilor, despre calatoriile si dilemele sale morale si despre cum a progresat cunoasterea in acest domeniu intr-o prezentare presarata cu glume, comics-uri amuzante si inteligente si paralelisme inedite.

Shermer vorbeste despre stiinta ca astupand gaurile de cunoastere. Atunci cand nu ne putem explica ceva, astupam acel gol cu un motiv supranatural. E creatia lui Dumnezeu. In schimb, cand vine stiinta sa umple acel gol, rolul divinitatii nu mai exista. In acelasi timp, intelege motivatiile religiei la nivel social. Daca nici morala din Biblie nu e reala, atunci societatea se poate prabusi. Subliniaza totusi ca Biblia nu trebuie considerata un tratat stiintific care explica formarea lumii si a omului, ci unul moral.

De asemenea, a pus in paralel Supernatural Top Down Design (o fiinta superioara care a "desenat" tot ce se afla in univers) si Natural Bottom Up Design (evolutia naturala a speciilor). A vorbit si despre descoperiri recente care "umplu gaurile", despre dovezi ale evolutionismului si despre cat de usor e de manipulat lumea prin metode mistice.

Seara s-a incheiat cu o sesiune de intrebari si raspunsuri, mai dinamica decat la multe alte conferinte, cu intrebari in general interesante si cu raspunsuri inedite.

Poti citi cartea lui Michael Shermer "De ce cred oamenii in bazaconii" aparuta la editura Humanitas.

Vezi cum e Michael Shermer intr-o conferinta:

Why Darwin Matters, o conferinta similara celei de la BucurestiConferinta de la TED despre lucrurile ciudate pe care le cred oameniiNici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera