MetropoTesting de cozonaci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Va lipseau Metropo-Testingurile noastre? Si noua, asa ca am mai pus unul la cale. Am testat cozonaci.

Aveam ganduri mari. Voiam sa testam toti cozonacii importanti de pe piata, sa analizam, sa cantarim, sa mirosim si, desigur, in cele din urma, sa gustam.

Primul impediment de care ne-am lovit a fost cel al pretului. Ca sa facem un mega-cozonac-testing cu the best of the best si la creme de la creme ar fi trebuit sa facem un mic imprumut la banca. Intentionaseram, spre exemplu, sa includem in testing si un exemplar-doua de panettone, si pentru el ne-am dus direct la patiseria siciliana deschisa relativ recent pe Calea Victoriei, langa Continental. Am iesit cum am intrat, insa, pentru ca desi oferta era vasta si variata, pretul de 120 de lei / panettone ni s-a parut astronomic.

Ne-am rezumat deci la doar 6 cozonaci (stim, va dezamagim, dupa ce am testat de-a lungul timpului 7 tipuri de prezervative, 8 feluri de bauturi tip cola9 tipuri de guma de mestecat si 10 tipuri de ciocolata, dar credeti-ne, si 6 ni s-au parut multi).

cozonaci 

De la stanga la dreapta, ei au fost:

- cozonac de post de la cofetaria Georgi, 14 lei
- cozonac de la Capsa, 61 de lei
- cozonac de la Tip Top, 13 lei
- cozonac Koksal Prod Impex SRL, 10 lei
- cozonac de la Chocolat, 50 de lei
- Cozonac de acasa, marca Boromir, 25 de lei.


Ca de obicei la testingurile noastre, s-a degustat "in orb", adica cineva (suprasemnata) se sacrifica pentru cauza si servea cei 8 (opt) degustatori cu feliile de cozonac, pe rand, fara a le spune care e care, pentru a nu influenta deciziile si impresiile legate de gust, umplutura, aroma, consistenta si aspect.

Decizii si impresii care nu s-au lasat intr-adevar impresionate defel si au decretat fara mila "asta e oribil", "asta are gust chimic", "asta e sigur un cozonac ieftin", "asta e bun de mancat cu vinete", "o tristete de cozonac" - cele doua din urma se refereau la bietul cozonac de post.

Cozonac Cozonac

Cel care a fost improscat cu cele mai multe onomatopee, invective (de natura culinara, desigur) si dupa care au ramas cele mai multe feliute ne-mancate a fost cozonacul Koksal (cu o denumire nu prea inspirata si un ambalaj tare... retro), care a fost caracterizat drept sec, gumos, fara nimic natural, cozonac de tipul celor care se dau la pomeni.

I-a urmat cozonacul de la Tip Top, care a reusit performanta de a lua 0 pe linie si care a fost intampinat (a venit chiar dupa Koksal) cu o tacere de gheata, intrerupta doar de jignirea suprema "e mai rau si decat ala dinainte".

Cozonac Cozonac
Cozonac Cozonac

Nici cozonacul de la Capsa (fiind cel mai scump, aveam pretentii de la el) nu a scapat de critici: ca are prea multa esenta de rom, ca are prea multe cuisoare, ca are gust de mucenici.

Cel de la Chocolat a patit-o insa si mai rau: ca e prea faramicios, ca are prea multa nuca, ca e un fel de Fornetti al cozonacilor, ca e oribil, ca e nasol, ca am gasit o coaja de nuca. Si inca una! Si inca una!

Cozonac Cozonac Cozonac Cozonac

Cu toate observatiile nemiloase de mai sus, metropotamul s-a dovedit un pic cam ipocrit, pentru ca dupa ce am facut adunarea notelor (am dat note de la 1 la 5, cu exceptia celor mai slabi, la care am permis si nota 0 ), topul cozonacilor degustati de noi ieri este acesta:

1. Chocolat 22 puncte
2. Capsa 19 puncte
3. Boromir 17 puncte

4. Georgi 10 puncte
5. Koksal 4 puncte
6. Tip Top 0 puncte

Alte aspecte care merita luate in considerare: nu am punctat sau depunctat ambalajul, dar Chocolat-ul ia bulina alba pentru prezentare.

Nu am punctat sau depunctat nici raportul greutate-pret, dar trebuie sa va spunem ca, desi cel mai scump (61 de lei!), cozonacul de la Capsa a fost si cel mai greu (1,1kg) si dens. Prin comparatie, cozonacul de la Chocolat, care ii calca pe urme la pret (50 de lei), a fost cel mai mic (si cel care, daca mai era nevoie de precizare, s-a terminat primul, desi... "are prea multe nuca" si "cate coji am gasit" si "glazura asta nu se potriveste la cozonac").

Cam aici se opresc impresiile noastre despre cozonaci. Parerea comuna este ca tot cozonacii de casa le dau clasa celor de cofetarie sau celor fabricati la nivel industrial, motiv pentru care nici n-am vrut sa includem cozonacii facuti de mama. Cu toate acestea suntem curiosi, ce marca de cozonac preferati din ce se gaseste pe piata?



12 comentarii

MetropoTesting de cozonaci
maxy
#1 -

Comentariu nou

Ce meserie urata mai aveti, nefericitilor! :D

Am mancat un cozonac de la Chocolat si va inteleg alegerea. E genial, chiar si in cantitati mici si plin cu nuca. Eu sunt mereu pentru mai mult umplutura in detrimentul aluatului

MetropoTesting de cozonaci
MihaiCD
#2 -

Cozonaci

Capsa pune mult rom pe post de conservant, ca sa tina mult cozonacul. :-/

In alta ordine de idei - da, Chocolat face unul dintre cei mai buni cozonaci comerciali.

Merita incercat si cozonacul Bujor si cozonacul Manon - primul in mod sigur ar depasi Chocolat-ul :)

MetropoTesting de cozonaci
Roxa
#3 -

Comentariu nou

@MihaiCD Da, intr-adevar, ala de la Capsa era scaldat in rom, de mirosea si prin punga.

MetropoTesting de cozonaci
dragos
#4 -

Comentariu nou

cel mai bun cozonac, mancat de mine in ultima vreme, este cel de la Bujor. E facut la Suceava si este aproape la fel ca cel pe care-l facea bunica mea. BUN!

MetropoTesting de cozonaci
iuli
#5 -

Comentariu nou

Eu le-as recomanda si pe cele de la Ana Pan, mie imi place in special cozonacul cu nuca si cacao :)

MetropoTesting de cozonaci
MrsGod
#6 -

Comentariu nou

E un cozonac pe care il iau din Cora, e 3 sau 4 lei si e mai bun decat toti cozonacii mai scumpi (sau mult mai scumpi) pe care i-am incercat eu. Imi pare rau ca nu mai stiu de la ce firma e.

MetropoTesting de cozonaci
Rhapsody
#7 -

Comentariu nou

Daca ati fost la Georgi in Aviatiei, trebuia sa treceti si pe la cofetaria Maria :)

MetropoTesting de cozonaci
iuli
#8 -

Comentariu nou

da,da,da,cofetaria Maria e minunata! au de asemenea un profiterol super bun :D

MetropoTesting de cozonaci
xxxy
#9 -

auchan

cozonacii din auchan cu ciocolata si nuca - DEMENTIALI ! si ieftini, aprox 7 lei sau asa..

MetropoTesting de cozonaci
Stefan
#10 -

Cozonaci

din toti cozonacii din comert pe care i-am gustat de departe cel mai bun este cel produs de firma bujor

MetropoTesting de cozonaci
BIObucovina Amzei
#11 -

Cozonaci

Cozonaci traditionali foarte buni am mancat la BIObucovina in Piata Amzei

MetropoTesting de cozonaci
Ana Maria
#12 -

Comentariu nou

Unii cozonaci arata suspect si dupa descrierea voastra probabil sunt facuti cu prostii, premixuri d-alea.... mi-e mila de cel care s-a sacrificat.

Mie imi plac cei de la cofetaria Luiziana, au o umplutura diversa: nuca, rahat, cacao si stafide. Dar poti comanda si fara anumite ingrediente daca vrei. I-am incercat prima oara de Craciun cand au deschis laboratorul in zona unde locuiesc, Pantelimon (Ilfov), si au fost foarte buni. Cantareau peste un kg si am dat 30 lei/bucata. Am mai luat cativa recent si pentru un eveniment si au fost la fel de gustosi. Am auzit ca o sa deschida in primavara asta o cofetarie si in Bucuresti, zona Ramnicul Sarat.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera