Memorabilia: sucurile TEC

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cine nu isi aduce aminte de nebunia cauzata de dozatoarele TEC, probabil ca s-a nascut in alte vremuri. Altfel, fiecare are cel putin o poveste legata de acele sucuri, inclusiv o reteta personala obtinuta din amestecul a mai multor arome intr-un cocktail nemaintalnit, o creatie gen struguri cu mere.

Aproape ca nu era scoala langa care sa nu existe un dozator TEC, toti copii isi luau portia de suc la pahar de plastic dupa ore sau in pauza lunga. Daca nu se gasea dozator langa scoala, atunci era unul aproape de bloc sau langa piata. Erau mai peste tot si mereu trebuia sa stai la coada pentru un suc facut din concentrat.

Aveau o culoare dubioasa, complet nenaturala. Despre gustul care acum ni s-ar parea dezgustator nici sa nu mai vorbim, dar pe atunci nu existau alte variante. Cum nu existau alternative pentru comparatie, sucul era perfect. Era atunci de un gust sublim si intepator, de la bulele de acid. Il dadeam pe gat in doi timpi si trei miscari si nici nu sorbeam bine prima inghititura ca si ne gandeam la urmatorul pahar.

Varianta cu gust de struguri a stabilit probabil noi recorduri in materie de vanzari si a contribuit masiv la averea celui care a adus TEC in Romania. Fiecare avea aroma lui preferata, care era sau nu populara. Si tot la TEC am avut parte de Cola si Fanta, sau cel putin variante asemanatoare la culoare.

TEC era si un prilej de sarbatoare, primeai paharul cu suc daca luai note bune sau te purtai frumos. Pe atunci o petrecere cool includea ce putin un pahar de suc la dozator. Si cand au inceput oamenii sa isi ia suc la sticle de doi litri, deja s-au schimbat obiceiurile de consum si de la savurarea unui pahar in fata dozatorului s-a ajuns la provizii de weekend puse bine la frigider.

Desi puteai sa iti iei praful minunat, concentrat veritabil de suc 100% (ne)natural, si sa iti prepari acasa sucul, cei mai multi prefarau sa apeleze la dozator. Avea gust mai bun si mereu era mai acidulat, cel facut acasa cu apa minerala sau sifon nici nu se compara.

Adevarat ca TEC era numele dozatoarelor si nu stim numele prafului cu pricina, dar nici nu conteaza. TEC-ul va ramane mereu o amintire placuta din copilaria noastra si pentru multi asa au inceput iesirile la suc in oras, cu prietenii. De, ce pretentii sa ai de la niste copii de gimnaziu?

Sucurile de la dozator ne-au ajutat sa apreciem mai mult racoritoarele care au aparut dupa. Cum mai aparea ceva, cum acel ceva nou inlocuia vechiul deoarece avea gust mai bun. La fel a fost si cu sucurile Rio, care rivalizau cu TEC-urile, dar pe care acum le vedem drept chimicalele nesimtite ce sunt si le respingem din dragoste pentru stomac.

Mai exista astfel de dozatoare prin oras? Sunt tare curioasa sa aflu cum de au reusit sa supravietuiasca.

O mica imagine cu dozatorul copilariei aici.6 comentarii vrei sa comentezi?

Memorabilia: sucurile TEC
ice(c)
#1 -

Comentariu nou

am un vecin care il imbutelia in sticle de sticla sub numele de TEC. pot sa spun ca s-a imbogatin din treaba asta. "fabrica" era in fundul curtii intro camera. :))
mi-ati trezit amintiri:((

Memorabilia: sucurile TEC
robi G
#2 -

Comentariu nou

Daa, se mai numea si Fresco. era 50 lei paharul prin '97. Aveam in cartier un magazin - Cent se numea. Ne dadea in pahare de sticla refolosibile de parca eram la mama acasa da' noi n-aveam nicio treaba... ce vremuri.

Memorabilia: sucurile TEC
virgil
#3 -

TEC cu NutraSweet

Cititi despre NutraSweet pe internet sa vedeti ce puteam bea.... Concentratele de sucuri contineau NutraSweet!!

Memorabilia: sucurile TEC
sergiu
#4 -

sdad

superb articolul <3
brings back memories indeed :)

Memorabilia: sucurile TEC
oana
#5 -

generatii diferite

pentru mine "sucuri" au fost cico si brifcor :) gusturile copilariei sint cele care raman intiparite, tec a trecut pe langa mine neobservat!

Memorabilia: sucurile TEC
Stefan Oancea
#6 -

Comentariu nou

Iar dacă îţi aduci aminte de TEC, nu ai cum să nu-ţi aduci aminte şi de porcăria asta: http://www.youtube.com/watch?v=GdNqsKQ0fyQ :))

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera