Memorabilia: o ceasca de nechezol cu lapte de soia, va rog

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ce vegan, bio si sanatos se manca pe vremea comunismului! Prin supermarketurile de azi sa dai cu tunul si nu mai gasesti niste surogate decente.

Apusa e vremea nechezolului care a nascut moda pachetului de cafea cadou... Pe la inceputul anilor '80 saracia devenise lucie. Cafeaua era un produs de lux, se gasea rar pana si la casele de comenzi si era scumpa. Pachetele de Wiener Kaffee erau dramuite saptamani intregi, iar daca primeai un borcan de ness, erai de invidia intregului colectiv.

alvorada

Preaiubitul conducator nu putea risca sa aiba o populatie tarandu-se adormita spre fabrici si uzine, asa ca s-a inventat, ca sa ni se astupe gura, un surogat economicos, ieftin si scarbos, numit in termenii epocii de aur nechezol.

Nechezolul era un inlocuitor compus din 20% cafea si restul de 80% fel de fel de ierburi, mai mult sau mai putin furajere, printre care cele mai mari procentaje le aveau nautul si ovazul. Din cauza acestor nutreturi surogatul a fost supranumit nechezol, cu asortimentul de bancuri porcoase pe masura. Nu, nu te apuca totusi nechezatul... Dar se zice ca ti se facea neagra ca de cal.

Din aceeasi gama era si cicoarea, un praf amar care functiona si pe post de cafea, si de cacao. Ironia este ca desi toata lumea o ura din strafundurile ibricului, cicoarea e o planta sanatoasa, cu multe proprietati benefice pentru organism si mai putin daunatoare decat cafeaua. Marcile de asemenea surogate de cafea erau Inka (poloneza) si Vitakava (ceheasca).

vitakava

Un alt inlocuitor, de dat asta pentru carne, era soia, care se gasea din belsug in salamuri, parizere si sub forma de granule din care iesea un fel de carne tocata pentru chiftele si sarmale. Desi se gaseste si acum, la mare pretuire, de multe ori in forma "modificata genetic" si consumata de vegetarieni inclusiv sub forma de branza (tofu) sau de lapte, soia este pentru cei care au trait pe vremea lui Ceausescu o amintire pe care refuza sa o vada in farfurie.

Parerile despre soia par sa fie impartite si la poli opusi: pe de o parte se ridica in slavi proprietatile de "aliment-medicament al viitorului", pe de alta citim ca are potential de-a dreptul cancerigen, ca este inhibitor al cresterii normale si se pare ca nu e recomandata deloc in dieta sportivilor din zona bodybuilding pentru ca reduce nivelul de testosteron.

Si apropo de nechezol si soia, stiati ca nautul este si el un adevarat "aliment al viitorului", din care se poate face cafea si care este un inlocuitor mai bun pentru carne? Daca nu credeti, incercati cate ceva din bucataria arabeasca - humus (pasta de naut cu susan), falafel (chiftelute din naut si fasole fava) sau leblebi (naut prajit - e foarte gustos).

Cine-si mai aduce aminte de gustul de nechezol, sa ni-l descrie detaliat? :)2 comentarii

Memorabilia: o ceasca de nechezol cu lapte de soia, va rog
Dinu
#1 -

Vitakava

Ufff... ce dor imi e de Vitakava ! ^_^

Memorabilia: o ceasca de nechezol cu lapte de soia, va rog
Sorin
#2 -

Maltova

De Maltova ai uitat în articol, îl beam prin 1984-1985 în loc de cacao în lapte.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera