Memorabilia: ce primeam de Martisor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Numaram zilele pana cand venea 1 Martie pentru ca era o adevarata proba de foc, atunci vedeai cu adevarat daca cel/cea de care iti place, te place sau nu. Si daca ai cel mai frumos martisor sau colega de banca are unul si mai frumos. Pentru baieti nu era o zi asteptata cu multa fericire in suflet, trebuiau sa dea martisoare tuturor fetelor, sa aiba grija sa nu incurce martisoarele intre ele si sa incerce sa nu jigneasca pe nimeni. Singura grija a fetelor era sa nu incurce martisoarele pentru profesoare intre ele.

Cel mai frumos martisor primit ajungea sa atarne in piept langa cel cu care ai venit de acasa, iar celelalte erau puse frumos intr-o punguta pentru a fi aratate cu mandrie acasa. Oh, ce mai drame se nasteau pe tema martisoarelor. De ce ea are martisor mai frumos?! sau De ce nu poarta martisorul de la mine? Si de ce il poarta pe cel de la Paul?

Martisorul trebuia sa aduca noroc purtatorului. Traditia este una veche, de pe vremea dacilor, pe cand Baba Dochia isi face de cap pe meleagurile noastre. Martisorul este un simbol al venirii primaverii si de aceea trebuia prins in primul copac inflorit intalnit in cale. In functie de zona geografica, obiceiurile difera. In unele locuri baietii erau cei care primeau martisoare, nu fetele.

Cand eram mai mici tineam mai putin la traditii (nu ca acum ar sta altfel lucurile), dar chiar ne placea sa primim/dam martisoare. Acum nu mai facem asta pentru ca este o pierdere de bani si cand o facem ne aruncam pe chestii care sa ia ochii, dar care nu pot fi numite martisoare. Cat despre purtatul snurului si legatului lui pe ramurile unui copac inflorit, sa nu ne hazardam ca nu este cazul. Desi mai sunt si excentrici care poarta macar snurul, daca nu un martisor prins in piept.


martisoare

Inainte de invazia obiectelor argintate si aurite, primeam floricele, scoici, cosari din fetru, trifoi cu patru foi, figurine facute din penaj colorat, toate prinse cu un snurulet impletit din fire rosii si albe. Mai purtam si floricele uscate prinse in rasina sau floricele facute din alte materiale, cum erau cele din piele.

martisoare

Uneori prindeam in piept micile comori, alteori daca erau micute, le prindeam de incheietura mainii. Dar de cele mai multe ori le prindeam in piept si se ajungea la situatii in care aproape ca tapetam pieptul hainei cu martisoare intr-o adevarata intrecere cu cele mai frumoase martisoare. Si in fiecare an alegeam un martisor preferat.

martisoare

Baietii au inceput sa profite de sarbatoare ca sa isi exprime sentimentele si sa mai pupe fetele dragute. Cand au auzit ca in unele zone baietii sunt cei care primesc martisoare au avut o tentativa sa profite si sa isi ceara drepturile, dar nu au insistat. Asta pentru ca le-a placut mai mult traditia care spunea ca fetele trebuie udate cu apa.

Martisoarele de atunci erau mai frumoase, purtau in ele dragostea si pasiunea cu care erau facute. Nu erau din plastic turnat, nu erau animale de plus, nu erau diplome sau cani cu cea mai cea fata sau alte mesaje inspirate si insemnau ceva mai mult decat obligatia de a da ceva de 1 Martie.
3 comentarii

Memorabilia: ce primeam de Martisor
textier
#1 -

SOS Martsor

http://textier.blogspot.com/2008/02/sos-mrior.html

Memorabilia: ce primeam de Martisor
marius
#2 -

Comentariu nou

In Moldova de 1 martie primesc martisoare doar baietii iar de 8 martie fetele.

Prin '80 era la moda coşarul si potcoava care cică ar ar aduce noroc.

Memorabilia: ce primeam de Martisor
Alexa Ioana
#3 -

.

true story asta cu Moldova, haha. Taica'miu inca asteapta sa fie sunat pe 1 Martie sa-i urez o primavara frumoasa. :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera