Memorabilia: The point is... Oblio

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

The Point (1971) este o poveste pentru oameni mari si pentru copiii care au uitat farmecul povestilor spuse de parinti. De fapt, povestea lui Oblio, baietelul cu capul rotund/ without a point din The land of the Point, chiar asa incepe: un tata incearca sa-i citeasca o poveste fiului sau, in timp ce acesta nu vrea decat sa fie lasat sa se uite la tv.

Pe Oblio l-au vazut mai intai parintii nostri si e genul acela de filmulet care te face sa te gandesti cum si-au petrecut ai tai adolescenta si tineretea, ce muzici i-au incantat, ce personaje le-au fost dragi Oblio ne place pentru ca… ei bine, da, merge dezbracat si cu un fel de coif galben pe cap si este insotit in exilul lui din Land of Point catre The Pointless Forest de un catel albastru, cu botul ascutit, pe nume Arrow.

Filmul de animatie debuteaza cu un apel la traditie (cand eram eu mic, copiii se mandreau ca tatii lor le spun povesti seara la culcare) si cu un discurs parintesc tipic: “pe vremea mea…” Interesant este faptul ca pustiul isi tot intreaba tatal daca povestea este cu monstri, iar Oblio din poveste va fi exilat tocmai pentru ca este un fel de monstrulet, adica altfel decat toti cei din jurul lui… Dar asta este doar rama povestirii.

Iar povestea pe care tatal o citeste fiului sau… poate doar lui insusi este o poveste tipica anilor ’70: muzica buna cu versuri frumoase (compozitor si scriitor, Harry Nilsson), o parabola despre diferenta si unicitate deghizata in povestea unui baietel care e singurul din Land of the Point care nu are capul ascutit, drum initiatic, idealuri de toleranta si democratie (regele vorbind despre “the will of the people”, Oblio si Arrow care intra in padure impreuna, nu unul in fata celuilalt) animatie a la Yellow Submarine, etc.

Ne mai place The Point pentru muzica si versuri, pentru vocea lui Ringo Starr care spune povestea lui Oblio, pentru atmosfera poetica, a la The Beatles (“Pour yourself a cup of tea and think about the bubbles”) si personajele naspa, wacko (Pointing man-omul-jucarie care arata in toate directiile) sau wise& chill (the Rockman).

Aventurile lui Oblio seamana intr-un fel cu cele din Alice in Wonderland: o multime de evenimente care se petrec foarte repede ("everythin’s happened so fast", se confeseaza Oblio la un moment dat), personaje ciudate cu sfaturi paradoxale la prima vedere (“pointing in every direction is like having no point”, spune the Pointing man si, “you do’t have to have a point to have a point”- Rockman), un copil ‘prins’ in lumea construita pe conventii a celor mari.

Preferatul meu este Rockman, un exemplar irezistibil dintr-o mare familie: “there’s a whole family of us”, un fel de John Lee Hooker devenit personaj de animatie. Aproape fiecare propozitie a lui Rockman este o intreaga filozofie de viata: "let me hip you to reality, open your mind along with your eyes, you only see what you want to see… si fermecatorul: “keep cool, be steady, steady as a rock.

Discursul lui Rockman este o lauda adusa lui “mother nature” cu inflexiuni de rock si jazz, o invocatie a somnului, un indemn de a privi lucrurile in profunzime dar si de-a te bucura de cele de la suprafata (cum da Arrow din coada cand Rockman pomeneste de pasarile care ciripesc, de flori, etc.), un amestec de vibratie si pace interioara.  Iar Rockman, un gagiu warm& cool al anilor ’70!

Tot Rockman este cel care pune punctual pe I in filmul The Point: “you don’t have to possess a point to have yourself a point”. Povestea lui Oblio este construita pe acest joc de cuvinte (to have a point= a fi ascutit, a avea un scop, un sens), iar aventurile micutului cu capul rotund sunt o mica initiere intr-ale vietii, cu drumurile ei aparent fara nici o noima, haotice (pointless) si surprinzator de revelatoare (pointful, daca pot sa spun asa).
3 comentarii

Memorabilia: The point is... Oblio
limpede
#1 -

oblio

Excelenta poveste lui Oblio. Anul trecut o schita imi amintea de filmul asta: http://limpede.weebly.com/1/post/2007/09/capete-patrate.html

Memorabilia: The point is... Oblio
Georgia Ticala
#2 -

Comentariu nou

Imi place sa vad ca Oblio nu a fost uitat! Asta e ceva, in consumismul de azi!

Memorabilia: The point is... Oblio
adi
#3 -

OBLIO...

UNUL DIN MEMORABILELE VREMII!APOI SI YELLOW SUBMARINE..WOW CE MUZICA ,CE MESAJ BINE TRANSMIS SI PANA LA URMA DE CE NU...CE GARFICA "CIUDATA" CA ORIGINALITATE! IL RECOMAND TUTUROR COPIILOR DIN ZIUA DE AZI CU TOATE CA LA TELEVIZIUNILE DE PROFIL PT COPII MA REFER VEDEM DOAR LUPTE,RAZBOI,VIOLENTA ATAT FIZICA CAT SI VERBALA!CNA-UL CHIAR NU COMUTA SI PE POSTURILE ASTEA?IA SAI MAI OBLIGE SA MAI DIFUZEZE SI ALTCEVA DECAT...ABERATII!OBLIO,BAMBI,ALBA CA ZAPADA..DOAMNE DAR CATE NAR FI DE VAZUT?CE COPILARIE GENERAM COPIILOR NOSTRI?VREM SA CREEAM NISTE MONSTRI?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera