"Maria Ioana" undercover

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ok, te credem cand ne spui ca tu n-ai fumat niciodata „chestii de-alea”. Asta nu e o problema, nu tuturor le fac bine la sanatate si, mai ales, sunt ilegale. Prin urmare, un cantec despre iarbă sau despre orice alt drog va fi imediat cenzurat in orice tara (oricat de democratica ar fi ea – poate cu exceptia Olandei). Si totusi, exista cantece care scapa, prin continutul lor subtil, oricarui filtru si care, mai mult decat atat, devin iubite de public chiar daca mesajul lor real este este departe de ceea ce pare la prima vedere.

Iar asta nu e vreun artificiu nou inventat care sa faciliteze vreo specie de propaganda menita sa ne transforme pe toti in niste drogati (da, teoriile astea ale conspiratiei sunt fascinante uneori...). Va plac Beatles? Dar "Lucy in the Sky with Diamonds" va place? Se spune ca numele vine de la un desen realizat de o colega de scoala a fiului lui John Lennon pe care o chema Lucy. Ceea ce multi nu stiau la vremea cand cantecul a devenit popular era ca el nu se referea neaparat la o fetita draguta pe nume Lucy, cat la consumul de LSD, una dintre „pasiunile” celor de la Beatles la acea vreme, iar Paul McCartney a si recunoscut-o in 2004.

Si nu este singurul lor cantec despre astfel de obiceiuri mai putin ortodoxe. „Got To Get You Into My Life” sau „Day Tripper” sunt alte astfel de exemple. O astfel de discutie s-a purtat si in jurul cantecului „Yellow Submarine”, care se presupune ca s-ar fi referit la consumul de pastile de Pentobarbital. Paul McCartney a negat in acest caz orice legatura.

Daca v-as spune aceeasi poveste despre Janis Joplin, probabil ca nu v-ar mira insa la fel de mult, mai ales ca ea face parte din trista lista a starurilor rock ucise de droguri. Unul dintre cantecele in care vorbea despre "iarba” se cheama chiar „Mary Jane” (in argou, „mary jane” este unul dintre denumirile marijuanei), care ne duce cu gandul la un alt exemplu, ceva mai contemporan: piesa „Narcotic”, a nemtilor de la Liquido: „And I touched your face/Narcotic mind from lazed/Mary-Jane”.

Bob Marley, impreuna cu The Wailers, l-au invocat de asemenea pe Ganja-Man in mai multe piese, precum „Stir It Up”, inclusa pe LP-ul din 1973 „Catch a Fire”, a carui coperta este foarte sugestiva pentru mesajul real al pieselor componente: Bob apare in fotografie tragand dintr-un joint.

bob

sursa

"Some people call me the space cowboy..." spuneau, in 1968 cei din Steve Miller Band, cu toate ca piesa ne este probabil mai cunoscuta in interpretarea Fatboy Slim din 2004. Acum nu stim daca si Fatboy Slim aveau cam aceleasi idei cand a cantat piesa, insa membrii Steve Miller Band au scris-o cel mai probabil gandindu-se la tripurile lor, dupa cum putem deduce chiar din refren: "I'm a joker, I'm a smoker, I'm a midnight toker."

Am lasat la sfarsit un cantec ce pare la prima vedere absolut inocent, bazat pe o poezie pentru copii scrisa in 1959 de Leonard Lipton, pe cand era student la Universitatea Cornell si care se numea... da, ati ghicit (macar si daca ati vazut "Meet the Parents"): "Puff, the Magic Dragon"Peter, Paul & Mary au preluat aceasta poezie si au transformat-o intr-un cantecel foarte simpatic. In anii `60 insa, aproape orice cantec era interpretat ca o aluzie la marijuana, si nici cantecul despre Puff, dragonul magic, nu a scapat de aceasta eticheta.

De ce? In primul rand, din cauza titlului. "Puff" pare o referire clara la obiceiul de a "pufai", iar "the magic dragon" trimite imediat cu gandul la o tigara aprinsa. Apoi, numele baietelului despre care este vorba in poezie: "Jackie Paper", ce pare o referinta la "impachetarea" jointului. In texte, apare sintagma "autumn mist" - fie nori de marijuana, fie "ceata" produsa de drog. In text se vorbeste despre tara "Hanah Lee", despre care se spune ca ar fi e fapt Hanalei, din Hawaii, loc cunoscut pentru calitatea cannabisului ce creste acolo.

Din aceste motive, in loc sa ramana in folclor ca un cantec pentru copii, "Puff, the Magic Dragon" este mai degraba cunoscut ca un cantec despre iarba si fumatorii de iarba, in ciuda faptului ca atat autorii poeziei, cat si Peter, Paul & Mary, au negat orice legatura cu acest subiect.

Acesta este un exemplu foarte bun in sprijinul ideii ca totusi, oricat de distractiv ar parea sa incercam sa gasim astfel de intelesuri in anumite cantece, mai ales cand versurile nu contin ceva explicit despre droguri, putem gresi foarte usor. Orice cantec este asadar mereu expus unor astfel de banuieli, fara ca ele sa fie intemeiate cu adevarat pe ceva. Deci, data viitoare cand sunteti tentati sa pufaiti ascultand o piesa al carei autor vi se pare ca va este complice, mai ganditi-va. Asat nu inseamna totusi ca nu poate fi un cantec bun de pufait ;)        

surse: Snopes, Ukcia, GoogleVideo Wikipedia
2 comentarii

"Maria Ioana" undercover
Patrick Bateman
#1 -

Comentariu nou

Legalize it!!

"Maria Ioana" undercover
gabi.m
#2 -

Comentariu nou

f tare tot ce ai zis.adaug: "jay z - I know" + multe alte piese autohtone:)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera