"Mainile, sprayul si aerosolul"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Hai sa zicem ca esti intr-o librarie, cu carti frumos aranjate pe rafturi, grupate pe colectii, cu nume sonore pe coperte, cu prezentari ale autorilor la inceput, uneori cu poza. Iti amintesti de un autor recomandat, de o carte despre care ai auzit, dar n-ai apucat s-o citesti, te gandesti ce a insemnat X scriitor pentru literatura... etc.

In acest context ordonat si previzibil, vezi o coperta care nu are nici un nume cunoscut pe ea. Corect, se mai intampla, doar n-o sa stii toti autorii dintr-o librarie. Pe coperta sunt mai multe nume. Nimic ciudat pana aici, ai mai vazut romane colective (bine, la noi mai putin), scrieri la comun, dialoguri, corespondente. Uimirea apare atunci cand le citesti: Razna, Mess, Yoz, Jadda, Florin 17 si apoi, unde scrie mic "imagini": Sage, Ratpoison (LDJ), Crown, Philip Armonica, Razna, Yoz.

In momentul in care te uiti la prefata, incepe sa sune macar ceva cunoscut. E semnata Gheorghe Craciun.

Ai gasit Graffiti Files.


grafitti files coperta

Aparitia ei, in 2003, a fost, intr-adevar, spectaculoasa. Literatura romana nu traise inca "socul" dezinhibarii adus de debuturile din 2004 de la Polirom. Era, inca, cuminte si asezata in canoane, cel putin aparent. In 2003, o carte despre graffiti, party-uri, droguri, skate, electro, internet inca putea dezorienta cititorul, poate il si scandaliza.

Oricum, era greu sa nu-i smulga o reactie, mai ales ca e vorba de text despre (sub) cultura strazii, scris intr-un limbaj extrem de viu si de actual, total dezinhibat, care "spune pe bune" si ia un pic la misto, chiar neintentionat, amorteala de atunci.

Ce este, de fapt, Graffiti Files? O carte facuta din frame-uri de text si imagine, luate de pe un forum dedicat graffiti-ului, scrisa de cinci grafferi si pusa cap al cap de Razna (Eva Pervolovici).

Habar nu ai cine ce parte a scris si nu asta conteaza, miza acestei scrieri colective e tocmai feelingul comun, obsesiile comune sau relativizarea identitatilor. Nu numai ca nu stii cine sunt Yoz sau Jadda, dar nu stii nici macar, in carte, ce fragmente le apartin.

Intr-adevar, au in comun sentimentul unirii corpului cu peretele, perceptii si senzatii acute si sentimentul ca nu apartin unei lumi banale. Sunt altfel. Nici nu vor, ii plictiseste, au idealismele si teribilismele celor 14-18 ani pe care ii aveau cand au scris cartea.

Daca problema unui forum este ca, de obicei, se epuizeaza subiectele si nu mai ramane nimic de zis, spune cineva in carte, in Graffiti files nu s-a intamplat asa. Acolo "puteai sa scrii fara sa ai un mesaj imediat, important si in acelasi timp fara sa ai sentimentul ca aberezi gratuit. (...) Autentic. Nimic contrafacut. Ceilalţi citesc, ceilalţi continua ce ai facut tu. Se intampla sa scrii ceva care sa trezeasca in altul lucruri la care nici macar nu te-ai fi asteptat, care te socheaza, care se intorc inzecit la tine".

Gheorghe Craciun nota in prefata: este o carte simpla, percutanta, vibratila ca o membrana de difuzor, lipsita cu totul de complexe. Simona Popescu vorbeste de puritatea textelor.

Ce e misto? Autenticitatea totala, senzatia acuta de "viu" pe care o ai citind cartea, faptul ca te arunca intr-o gramada de stari contradictorii, faptul ca ignora cu desavarsire conventiile/cliseele/locurile comune literaturii. Fotografiile, desenele, imaginile. O lume a Bucurestiului subteran, cu grafferi, tag-uri, metrou, politie. Discutiile. Micile fragmente biografice. Revolta. Povestile. Versurile. Modul in care vad ei lumea.

"O substanta subtila, mercur negru, seva intre viata si moarte. Pana cand barierele dintre oameni, vopsea, zid, devin imperceptibile, niste limite conventionale pe care le poti depasi cu un simplu exercitiu de vointa".

Graffiti Files, editura Paralela 45, 20033 comentarii

"Mainile, sprayul si aerosolul"
Cosmin
#1 -

New comment

Haha:) Graffiti Files a fost un hit :) Desi a aparut in 2003, se pare ca revine in atentia publica acum la finalul lui 06 - chiar recent am fost rugat sa scriu un articol in Observatorul Cultural legat si de Graffiti Files.

Nice post, anyway. Ma gandeam ca daca am fi stiut de la bun inceput inspre ce se indreapta demersul cu Graffiti Files, probabil ar fi iesit total altfel si nu ar mai fi starnit atat interes.

"Mainile, sprayul si aerosolul"
cristina
#2 -

New comment

Pai asta e misto. Ca n-ati stiut. Daca stiati, probabil va impuneati anumite limite. Si chiar a fost un hit, eu cand am vazut cartea am zis "wtf, wow, in ro?". :)

"Mainile, sprayul si aerosolul"
whatever
#3 -

Comentariu nou

"In 2003, o carte despre graffiti, party-uri, droguri, skate, electro, internet inca putea dezorienta cititorul, poate il si scandaliza"
Poate pe mamele noastre sa le scandalizeze vreodata, in rest nu stiu.. Cartea nu e naspa, in schimb articolul e din genul alora "underground tradus pentru elite/dilema/obs cult etc".. Ce misto ca am descoperit ca se poate apropia cultura inalta de underground.. mergi inainte, cristina:)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera