Mai ciudat decat fictiunea - Stranger than fiction

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stranger the fiction
[SPOILER!] Daca vremea mohorata va deprima si aveti nevoie de un antidot rapid, ati putea incerca sa mergeti la filmul Stranger than fiction (Mai ciudat decat fictiunea). Este o poveste reciclata din American Beauty, la care se adauga un strop de fantastic si o lingurita in plus de umor.

Harold Crick nu este deloc ceea ce s-ar putea numi un om de viata. Fata de Lester, nici macar nu are o familie care sa-i suporte monotonia. Este un tip obsedat de precizie, de eficienta, care-si traieste viata dupa cum dicteaza cifrele. Faptul ca este agent al FISC-ului nu-l ajuta. Intr-o zi Harold incepe sa auda o voce... o voce feminina cu accent englezesc rafinat care ii povesteste viata.

Harold incearca la inceput sa ignore vocea omniscienta, dar cand aceasta aminteste de moartea lui iminenta, numerofilul nostru porneste incepe prin a se panica apoi prin a-si re-examina viata. Apeleaza mai intai la un psiholog, care, mare mirare mare, ii recomanda medicamente. Apoi cu un profesor de literatura, care incearca sa-l ajute sa-si gaseasca scriitorul.

In tot acest timp, Harold trebuie sa se confrunte si cu sentimentele sale pentru o brutareasa foarte dragalasa si foarte apriga numita Ana. Povestea romantica dintre plicticosul Harold si anarhista Ana are un ritm natural, subtil. Nu exista mare pasiune sau chimie intre cei doi actori, dar replicile haioase si felul in care Will Ferrell se balbaie si se fastaceste jenat te fac sa crezi ca romantismul nu inseamna doar priviri languroase.

In timp ce Harold isi descopera treptat-treptat pofta de viata, este evident ca scriitoarea Karen, autoarea povestii in care se afla Harold, si-a pierdut-o de mult pe a ei. Nu a mai scris nimic de 10 ani, iar toate cartile ei trebuie sa se termine inevitabil cu moartea cuiva. Confruntata fiind cu posibilitatea de a scrie cea mai buna carte a ei, dar asta ducand inevitabil la moartea unui om, oare ce va alege?

Aceasta este intrebarea care te urmareste mai tot filmul si poti sa fii de acord sau nu cu ce se va intampla in cele din urma. Cert este ca Harold la un moment dat alege sa nu mai fie doar un personaj intr-o poveste, ci sa fie eroul povestii.

Legatura mistica, fantastica dintre autor si personajul fictiv/real nu este niciodata explicata. Nu stim cum se intampla ce se intampla, si filmul chiar ne cere sa nu ne gandim la asta, in schimb sa ne bucuram de prestatiile actorilor.

Will Ferrell este excelent in rolul lui Harold. Este versatil si chiar carismatic, desi joaca cel mai non-carismatic rol din cariera lui. Ah sa nu uitam. E un tip foarte, foarte amuzant. Maggie Gylenhaal are o figura interesanta, pe care nu o veti uita, insa care nu impresioneaza prea tare in film. Emma Thompson reda blazarea si depresia unei scriitoare de varsta a doua, care sufera de blocajul scriitorului tocmai cand editura ii respira in ceafa.

Maggie Gylenhaal

Alte doua aparitii colorate (no pun intended) in film, carora li se rezerva roluri de background, sunt Dustin Hoffman in rolul profesorului care incearca sa-l ajute pe Harold si Queen Latifah, in rolul asistentei trimis de editura lui Karen pentru a o ajuta sa-si termine cartea.

Stranger than fiction este regizat de Marc Forster (Monster's Ball, Finding Neverland). Forster are un talent pentru a-ti arata exact ce trebuie sa vezi cand trebuie sa vezi, in plus foloseste gimmick-uri vizuale pentru a da filmului o personalitate.

Filmul nu este la fel de profund pe cat ar vrea sa fie si nici la fel de elegant ca American Beauty. Cu exceptia poantei, a clenciului, scenariul nu este inteligent si nu veti auzi lucruri noi. Aceeasi predica occidentala cum ca trebuie sa-ti traiesti viata la maxim, sa iei riscuri, sa ai o "gagica", etc. In alte cuvinte, daca ai potential si nu-l folosesti, esti ca si mort.

Ce este diferit la Stranger than fiction este faptul ca are suflet. Iar acesta este exact genul de film de care avem nevoie in perioada Sarbatorilor.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera