Mai, animalule sau despre conotatii negative

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Mai, animalule", ai o "inima de caine", "porcule" si "vita" ce esti! Nu, pe bune, ce vina au bietele animale sa reprezinte prostiile omenesti? Suntem superiori animalelor, nu-i asa, deci ne permitem sa facem paralelisme cu ele cand avem impresia ca interlocutorii au coborat sub "demnitatea umana". Comparatia cu animale e jignitoare si de multe ori mi-e greu sa inteleg de ce.

Ion Iliescu zicea "mai, animalule". Ce animal? Asta e de bine sau de rau? Era un animal mic si simpatic, de exemplu un catel, era cumva o maimuta inteligenta sau poate un delfin? De ce cuvantul "animal" trebuie sa aiba conotatii negative, pentru ca noi suntem teoretic mai sus pe scara evolutiei? Tot ce e pozitiv, frumos tine de oameni, restul... de animale. Chiar si cand spui "credincios ca un caine", conotatiile sunt ironice.

Folosirea termenilor peiorativi legati de animale este inconstienta sau cel putin semi-constienta. Cand spunem "vaco", nu stim exact la ce aspect al vacii ne referim, asocierea este spontana. La fel si la "boule", "porcule", "sobolanule". Cateodata ne referim la nivelul scazut de inteligenta al animalelor in raport cu oamenii, ceea ce indica prostia interlocutorului.

Totusi, se intampla sa criticam prin aceste cuvinte alte aspecte, de exemplu rautatea. "Ce vaca a fost cu faza aia" nu inseamna neaparat ca s-a comportat prosteste, ci mai degraba ca a fost vorba de un gest rautacios. Si acum, intrebarea cheie: vaca e rea? Conotatiile negative se extind si un nume de animal devine simbol pentru defectele omenesti, oricare ar fi ele, fie ca le are, fie ca nu le are.

"Magar" nu e folosit doar in sensul de incapatanat sau macar slab mobilat intelectual, e folosit aproape in toate contextele unde se pune problema de a critica ceva. "Maimuta" e o ridiculizare, desi nici aici legaturile nu sunt justificate. Sa nu mai vorbim de "caine", folosit mai ales de oamenii care mai au si caini acasa.

In schimb, animalele pentru care caracteristicile respective sunt evidente, de exemplu violenta excesiva, nu sunt luate in calcul. Ne referim mai putin la animalele salbatice, sunt "departe", pentru ele avem respect, admiratie sau macar ne sunt indiferente. Exista "tigru", "lup", "leu", "pisica salbatica" in injuraturi sau in jigniri? Nu prea, mai degraba in complimente. Avem o reprezentare abstracta a lor, in schimb pe bietul bou il vedem pe fiecare drum comunal.

Multe dintre expresii au fost golite de sens, altele au capatat un sens largit iar altele au pastrat, undeva la mijloc, un punct real de referinta. Si totusi: ce vina au animalele?
1 comentariu

Mai, animalule sau despre conotatii negative
Patrick Bateman
#1 -

Comentariu nou

Nemaivorbind de turturica, pasarica, fluturash, iepurash, etc.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera