Magazin auto ’66

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

de Ando și HM

Almanahul „Știință și tehnică” din 1966 prezenta 22 de autoturisme – să vedem la ce-am fi visat mai bine cu juma’ de veac în urmă.

Vedeam Fiaturi cupeu și cabriolet – 850 și 1500 – un Opel Kadett sport… parcă numai Opel nu prea e; industria europeană, dacă e să ne luăm după ce zice almanahul, făcea destul de multe mașini mici – precum Daful acela „ușor manevrabil în circulația de furnicar a orașelor mari”. E strecurat și R-16 cu… „caroserie nervurată cu aspect utilitar”: dăm de-un BMW „cu mult temperament și calități sportive”, un Peugeot 204 și o „Coadă de rîndunică” diesel cu „motor zgomotos și unele comenzi dificile” – ce se pricepeau vesticii să construiască automobile!

Partea comunistă se lăuda cu Mozviciul… „cu linie modernă”, Skodița cu „înalt nivel tehnic atins”, Wartburgul care rivaliza cu orice coupé, Varșava puturoasă dar „evoluată”, și cu o barcă chinezească – Hongqi, ceva între Ceaika sovietică și inspirațiile ei americane.

Firește, automobilele americane – deși abandonaseră „tendința autoturismelor compacte, de puteri «rezonabile»” – meritau ceva pagini, nu? Dintre ele, Chryslerul avea „sistem de comenzi foarte simple”… și Caddillacul „rămînea cel mai elegant și mai luxos autoturism american”.

Vremuri…
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera