Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Inauguram astazi o rubrica noua. Ce e bine si ce nu e bine sa faci in diverse situatii sau locuri. Reguli scrise si nescrise de conduita si comportament, din perspectiva celor 7 ani de-acasa si a celor multi de scoala si trai in societate.

Azi: la teatru

Ce sa faci:

- sa iti inchizi telefonul mobil. Este de un prost gust teribil sa iti sune telefonul a Macarena in timpul lui Hamlet. Daca nu esti in stare sa iti amintesti, o sa auzi anuntul de la inceputul spectacolului, care te roaga exact acest lucru.

- sa iti duci haina la garderoba. Nu deranjeaza pe nimeni daca iti tii puloverul pe genunchi, insa se apropie anotimpul paltoanelor. E neplacut sa vrei sa ajungi la scaunul tau din mijlocul randului si sa fii nevoit sa iti croiesti drum prin populatia de eschimosi despuiati, insa acoperiti de blanuri si maldare de haine.

- in acelasi context, pentru doamnele care poarta palarie, insistam sa o scoata. Am petrecut cateva piese de teatru dand din cap ca o bufnita nedumerita ca sa ocolesc miscarile palariei din fata.

- sa ai bunul simt sa aplauzi la sfarsit, chiar si de complezenta, si sa nu te repezi afara din sala imediat ce s-a lasat cortina. Este un gest de politete fata de efortul actorilor.

- sa iti tii parerile pentru cand iesi din sala, daca nu ti-a placut spectacolul. Este lipsit de tact fata de actori, regizor sau piesa in general sa emiti in teatru diverse pareri personale depreciative. Ai rabdare pana cand se termina daca ai chef de o polemica, trimite-ne noua parerea sau fa-ti un blog si scrie acolo oful si amarul.

Ce sa nu faci:

- sa nu vii in hainele cu care ai vopsit caloriferele, nici in cele in care te duci la discoteca. Desi s-a estompat rigoarea vestimentatiei tip "tinuta de seara",  este un gest de respect pentru actori si teatru sa ai o tinuta decenta (spre elegant - optional), si eventual nu prea fistichie. Nu vrei sa se uite lumea mai mult la tine decat la scena (sau poate...)

- sa nu mananci in timpul spectacolului. Nu esti la cinema, sa intri cu punga de gustarele in ambalaje fosnitoare si sa fasai sticla de coca cola in timp ce un actor isi joaca rolul vietii lui pe scena. (Din pacate, existenta bufetelor ad hoc din foaierul tot mai multor teatre incita la rontaiala de rumegatoare fericite in timpul piesei)

- sa nu vii tarziu, si eventual sa iti cauti locul cu ecranul aprins al telefonului mobil. Daca piesa incepe la ora H, vino la ora H fara un sfert. Nu esti la concert, sa faci atmosfera cu bricheta aprinsa sau efecte de lumini in culori fosforescente.

- sa nu razi in hohote exagerate, chiar daca esti la o comedie. Nu esti la concurs de cine are plamanii mai tari si nu o sa te acuze nimeni ca n-ai inteles poanta. In acest context, este mai bine sa nu te bati pe genunchi si nici sa comentezi cu voce tare replicile actorilor cu vecinul de scaun.

- sa nu uiti sa scoti ghiveciul inainte de a arunca cu flori pe scena. Pot avea loc accidente sangeroase. ;-)

Va uram vizionare placuta.8 comentarii

Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?
Supastar
#1 -

partea cu aplauzele la sfarsit

nu mi se pare o kestie de bun-simt sa aplauzi la sfarsit. n-am niciun motiv sa aplaud un spectacol prost facut de oameni sictiriti. si-asa vor fi destui care vor face kestia asta. macar sa reduc media aplauzelor primite de un spectacol prost printr-un 0 din partea mea.
inca odata: includerea aplauzelor finale la "ce sa faci" e o greseala. kestia asta nu e de bon ton!

si as adauga o mica nuanta in partea cu ce sa nu faci:
sa nu aplauzi in nestire in timpul spectacolului doar pt k a mai inceput sa aplaude un destept prin sala.

Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?
CristinaP
#2 -

Comentariu nou

sincera sa fiu, din fericire nu mi s-a intamplat sa dau de vreun spectacol asa cum spui tu .. prost. Poate am avut eu noroc de alegeri bune :-)

In schimb am vazut priviri dezaprobatoare catre cei care ieseau fara sa arunce o privire oamenilor de pe scena, la sfarsit.

Pe de alta parte sunt intru totul de acord la partea cu aplauzele aiurea. :-)

Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?
Supastar
#3 -

Comentariu nou

sunt necesare si spectacole slabe pt a aprecia corect spectacolele in general.
pe tema asta putem discuta mult si bine. am fost la spectacolele in care m-am gasit in imposibilitate de a continua vizionarea dupa 20 de min.
pe shleau, exista spectacole la care e mai bine sa pleci.;
tot asa cum exista spectacole la care nu merita sa aplauzi;
de asemenea exista spectacole la care iti vine sa aplauzi mai cu foc p unii actori (desi stiu k e munca d echipa si k nu prea e corect;totusi eu sunt platitorul de bilet si imi arat aprecierea pt cine doresc);
bineinteles k exista si spectacole care merita aplaudate;
si, in final, exista spectacolele la sfarsitul carora merita sa aplauzi in picioare si s-i chemi la aplauze de 3-4-5-... ori!

am scris toata categoriseala asta tocmai pt a evidentia k e groaznic sa gasesti intr-un indrumator de conduita faza cu "aplauda (, ba, nu fi tzaran)!"

nu e pacat s existe o standardizare a aplauzelor si la sfarsitul fiecarui spectacol publicul sa se ridice in picioare si sa aplaude o perioada aprox. egala de timp (asta in functie de iesire la aplauze; dc e scurta "ii mai chemam odata, oricum timpul de aplauze il pastram acelasi") ???

Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?
ago
#4 -

haha

văd, don'şoară CristinaP că încă se mai susţine iluzia iluministă... la mai multe ipocrizii! :)

Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?
CristinaP
#5 -

Comentariu nou

Multumesc Supastar pentru clarificare, in principiu sunt de acord cu tine, cu precizarea ca nu tin sa standardizez nimic, si nici sa fac o polemica interminabila din asta. Este vorba de o apreciere a ceea ce merita apreciat si care la teatru se poate face doar gestico... auditiv, prin aplauze. Nu am luat in calcul creatiile artistice de un gust sau o calitate indoielnice. Sunt totusi de parere ca pana si asemenea acte au dreptul la o abordare justa. Daca te ridici si pleci trantind usa nu rezolvi nimic... Poti alege sa stai, sa vezi, apoi sa tragi concluzii.

Si apropo de indoielnic, Ago, daca vrei sa elaborezi putin pe tema iluminismului si a ipocriziilor, as aprecia un raspuns care sa ma ... ilumineze. Ceea ce va dorim si dvs.

Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?
ago
#6 -

:)

nu era vorba despre iluminism ci despre iluzia iluministă :) caută frumos termenul şi îţi vei da singurică explicaţie.

Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?
nedelcu bogdan
#7 -

nu sunt toate

Ma duc la teatru. Ce sa (nu) fac?
cami
#8 -

ou!

multam.mia fost de ajutor am 10 ani si apreciez ce a scris dar prea putin. mati ajutat la proiectul!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera