Locuri de poveste din perioada interbelica disparute de pe Calea Victoriei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Va amintiti de articolul nostru Care e cea mai frumoasa strada din Bucuresti? Pe lista se afla si Calea Victoriei, cu aerul ei boem, magazinele luxoase si desele comparatii devenite deja cliseu cu Breakfast at Tiffany's sau Micul Paris.

Calea Victoriei e un simbol al capitalei, cu un nume maret si multe cladiri importante. Fiind dintotdeauna o zona activa din punct de vedere al distractiei, strada a inchis si a deschis multe locuri in care isi petreceau timpul oamenii in perioada interbelica. Am cautat care erau acele locuri si poze de pe vremuri, pentru a intelege mai bine ce se intampla astazi cu Bucurestiul.


Sursa foto

Inainte sa trecem la locurile disparute, trebuie sa stiti cateva lucruri despre Calea Victoriei:

- Strada are 2.7 kilometri, iar numele i-a fost dat pe 8 octombrie 1878.

- Inainte de 1878 era impartita in 2 parti: portiunea dintre Cercul Militar si Piata Victoriei se numea Drumul Brasovului, iar cea cuprinsa intre Piata Natiunile Unite (se numea Piata Senatului) si bulevardul Regina Elisabeta purta numele de Ulita Mare spre Sarindar. (Pentru mai multe detalii cititi si 10 lucruri pe care nu le stiai despre Calea Victoriei.)


Sursa foto

Locuri de poveste disparute de pe Calea Victoriei

1. Casa Prager (astazi sediul Loteriei Nationale)

Casa Prager are un intreg istoric ambiguu de proprietari. Cunoscut si la Blocul Prager, este spatiul in care a locuit mai bine de 50 de ani poetul istoricul si filologul Ienachita Vacarescu.


Sursa foto 1, 2

2.Terasa Otetelisanu (astazi Palatul Telefoanelor)

Boierul Iancu Otetelisanu si-a construit in secolul al XIII-lea o casa dupa moda pariziana, in care sotia sa, Elena, organiza baluri si serate dansante. Femeile isi etalau tinutele elegante si coafurile cu bucle, iar barbatii aveau un pretext bun sa discute politica.

Dupa moartea sotilor Otetelisanu, casa a ramas Academiei Romane, care a inchiriat-o unor antreprenori. Acestia au transformat-o  intr-un restaurant cu biliard in interior si sala de concerte. Antreprenorii s-au tot schimbat de-a lungul timpului. La un moment dat, in gradina de vara au avut loc si spectacole de opereta, apoi mai multe companii de teatru au jucat comedii care adunau un public numeros.

In 1931, casa si gradina au fost demolate, iar in locul lor s-a construit Palatul Telefoanelor.


Sursa foto 1, 2

3. Cafeneaua Kübler (astazi restaurantul Cina)

Kubler a fost infiintata in 1853. A intrat in istoria literaturii romanii datorita lui Caragiale care pe durata consumarii a doua halbe cu bere a scris schita “Caldura mare”.

Legenda spune ca in aceasta cafenea, poetul Alexandru Macedonski a lansat o epigrama rautacioasa la adresa lui Mihai Eminescu si fusese cat pe ce sa fie batut din aceasta cauza.


Sursa foto

4. Cafeneaua si Cofetaria Fialkowski (actualul sediu B1 TV)

Cafeneaua si cofetaria au fost infiintate de un polonez naturalizat pe nume Fialkowski si de un cofetar italian, in anul 1854. Puteai asculta orchestra, taraf de lautari, dar si muzica militara. Concurenta cea mai apriga a cofetariei era Casa Capsa. La Fialwoski se adunau artistii vremii - astfel s-a transformat in Salon literar.

Daca veneai sa iti bei cafeaua, te puteai intalni cu Ion Luca Caragiale, cronicarul teatral Racovita-Sfinx, actorul, poetul si autorul dramatic Mircea Demetriade, artistul comic Stefan Iulian, scriitorul Duiliu Zamfirescu, Alex. D. Xenopol, Mihail Paleolog, Alexandru Macedonski.

Legenda mai spune: "Ca mai toate localurile similare si cafeneaua Fialkowski isi avea „ciudatii” sai, fie ca se numeau Chimita, „maniacul imbracat cu haine de pricopseala”, care nu suporta sa stea cu altcineva la masa si se muta de la o masa la alta, parasind pana la urma localul, sau magistratul Costache Campeanu care, posesor a trei pui de leu pe care-i tinea acasa intr-o cusca de fier, avea obiceiul de a se plimba cu unul dintre ei prin oras, tinandu-l de lantul de la zgarda, etalandu-si aceasta extravaganta si la Fialkowski."


Sursa foto

5. Cafeneaua High-Life (situata intre hotelul Hilton si Fundatia Universitara Carol I)

Cafeneaua se afla langa Kubler, deschisa in aceeasi perioada si era frecventata cam de aceiasi scriitori cu renume precum Macedonski, Dimitrie Anghel, St.O. Iosif, Ilarie Chendi sau Stefan Petica.

6. Cladirea fostului Teatru National (astazi hotelul Novotel)

A fost construita intre 1846-1852. Pietraria necesara a fost adusa de la Rusciuk si Petroasa, iar marmura de la Varna.


Sursa foto 1, 2

7. Biserica Sarindar (unde se afla acum Cercul Militar National)

In 1652 s-a construit Biserica Sarindar. Pana sa apara Cercul Militar, zona de aici s-a numit Piata Sarindarului si exista o legenda urbana legata si de aceasta piata.

Aici a avut loc un mare scandal, ce acum ar parea banal: doua fete, ce lucrau la tipografiile din zona, s-au paruit in plina zi si in vazut lumii din cauza unei povesti de inima albastra - amandoua iubind acelasi barbat. Pentru vremea respectiva, stirea a facut ziarele sa vuiasca, iar toata lumea care trecea prin fata fantanii Sarindar nu-si putea stapani un zambet. (Citeste mai multe despre aceasta biserica si legendele sale urbane aici)


Sursa foto 1, 2

8. Biserica Sfantul Ioan (astazi CEC)

A fost cladita in 1756. Biserica era prea vizibila pe o artera principala a orasului si trebuia sa-si inchida mereu portile la trecerea convoaielor conducerii comuniste. In 1985 s-a construit in locul ei un bloc cu 10 etaje, iar biserica a fost deplasata prin translatie cu 23 de metri. Biserica a fost resfintita si pusa in functiune in scurt timp.


Sursa foto

Cat despre prezent, stim cateva lucruri simple:

- au cam disparut cafenelele boeme sau saloanele literare

- sa nu cumva sa te prinda ora 17:30 la volanul masinii pe Calea Victoriei, ca ramai blocat in trafic mult timp

- nu gasesti locuri de parcare, asa ca trebuie sa cunosti stradutele care vin si pleaca din Calea Victoriei. (un pont bun - Strada Banului, daca ai treaba in zona Amzei-Romana)

- este zona consacrata de window-shopping.

- inca si-a pastrat un aer boem, probabil datorita portiunii cu Ateneul si cu Muzeul National de Arta.

- primarul Sorin Oprescu a declarat ca vrea sa largeasca trotuarele pentru constuirea pistelor pentru biciclisti si sa transforme Calea Victoriei intr-o zona de promenada, unde oamenii se vor putea relaxa la o terasa sau la cofetarie.

Cum ar fi sa rebranduim Calea Victoriei cu zona pietonala, elemente interbelice si cafenele boeme?

Citeste si Locuri disparute din Bucuresti de care ne e dor.

Pe aceeasi tema:
2 comentarii

Locuri de poveste din perioada interbelica disparute de pe Calea Victoriei
slv
#1 -

Cam multe greseli

1. Casa Prager (astazi sediul Loteriei Nationale) este casa de langa Palatul CEC, ce aratati voi in poza este hotelul Capitol si Casa Capsa din Piata Tricolorului (Cercul Militar National)

2. In 1936, la restaurantul Cina a fost dat un banchet în onoarea scriitorului Antoine de Saint- Exupéry (1900- 1944), autorul povestirii "Le Petit Prince" ("Micul Print") .

3. Hotelul Metropol era amplasat in scuarul din fata Ministerului de Interne din Piata Revolutiei de astazi, aici exista Casa Assan, transformata în Hotel Metropol înainte de 1877, adapost pentru reprezentantii diplomatici si militarii rusi, având la parter faimoasa cafenea High Life unde prezida Al. Macedonski (1854- 1920) întâlnirile revistei literare "Literatorul".

4. Biserica Sfantul Ioan de care vorbiti si aratati poze nu este aceeasi cu cea care a fost demolata si inlocuita de Palatul CEC de pe Victoriei, acea era Manastirea Sf. Ioan cel Mare, cladita de Andrei Vistierul, socrul lui Preda Buzescu si boier în divanul lui Mihai Viteazul, unde, in fosta staretie a manastirii, a fost sediul initial al Casei de Depuneri (CEC).

Daca sunteti interesati de istoria Bucurestiuliu va recomand cartile: Podul Mogoşoaei Povestea Unei Străzi de Gheorghe Crutzescu,
Bucurestii de alta data - Vol 1- 4 de Constantin Bacalbaşa,
Din Bucureştii De Ieri - Vol. 1-2 de George Potra

Locuri de poveste din perioada interbelica disparute de pe Calea Victoriei
chris
#2 -

Carciumi disparute

Pe unde venea restaurantul zahana in bucuresti prin anii `80?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera