Listing: 8 primari importanti ai Bucurestiului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Un mare istoric spunea ca istoria ne serveste pentru a nu mai repeta greselile trecutului. Ghidati de acest celebru adagiu, am gasit de cuviinta sa trecem in revista cativa dintre cei mai importanti primari ai Bucurestiului, astfel incat, cu un ochi la realizarile inaintasilor, sa ne fie mai usor sa alegem cine ne va conduce in viitorul apropiat.

1. Barbu Vladoianu, de profesie general de armata, a fost primul primar al Bucurestiului modern (primul mandat 1864-165, al doilea 1872-1873). In primul mandat a avut de furca cu inundatiile (Dambovita era inca nesistematizata), iar in al doilea a construit prima linie de tramvai (de felul tras de cai) si podul Mogosoaia.

2. Gheorghe Grigore Cantacuzino, din celebrul neam al domnilor Cantacuzini, a fost primar intre 1869 si 1870, si a construit Palatul Cantacuzino, sau Casa cu Lei, de pe Calea Victoriei. Cladirea gazduieste acum Muzeul George Enescu.

3. Dimitrie Cariagdi (primar intre 1878 si 1883) este responsabil pentru sistematizarea si canalizarea Dambovitei, si o serie de alte lucrari majore de infrastructura precum canalizarea Bucurestiului si refacerea si extinderea pavajului cu piatra cubica. Toate aceste proiecte au fost realizate multumita unor imprumuturi la CEC, pe atunci Casa de Depuneri si Consemnatiuni.

4. Pache Protopopescu, unanim apreciat drept cel mai mare primar al Bucurestiului, a servit cetatea din 1888 pana in 1891, dupa ce a fost si prefect al Politiei Capitalei. A construit zeci de scoli, inclusiv Liceul Gheorghe Lazar, a infiintat un serviciu gratuit de ambulanta (cu trasuri trase de cai), construieste primele trotuare si finalizeaza bulevardul care azi ii poarta numele.

5. Nicolae Filipescu a condus primaria Bucurestiului din 1893 pana in 1895, si de numele lui se leaga construirea de bai populare, extinderea retelei de canalizare a orasului si, foarte important, introducerea tramvaiului electric (la inceput pe linia actualelor bulevarde M. Kogalniceanu, Carol I si Pache Protopopescu). Tot el a construit Observatorul Astronomic din Dealul Piscului.

6. Barbu Stefanescu-Delavrancea, mai cunoscut in calitate de scriitor, a fost primar al Capitalei vreme de aproape doisprezece ani, din 1899 pana in 1911. A extins iluminatul electric si tramvaiul, a refacut pavajul cu piatra cubica de pe mai multe strazi importante (printre care Lipscani si Calea Victoriei) si a imbunatatit reteaua de apa potabila. Semn ca nimic nu e nou sub soare, tot el era celebru pentru certurile cu membrii Consiliului municipal.

7. Dem I. Dobrescu, primar din 1929 pana in 1934, a initiat constructia primelor stranduri din Capitala pentru a elimina scaldatul in Dambovita. A largit principalele artere ale orasului, a realizat parcurile Snagov si Baneasa si avea in plan chiar construirea unui metrou. Datorita numeroaselor sale proiecte urbanistice a fost poreclit "primarul tarnacop" in presa vremii.

8. Al. G. Donescu (primar intre 1934 si 1938) a inaugurat Gradina Botanica si versiunea actuala a Arcului de Triumf, vechiul monument fiind facut din lemn si mucava. Tot el a avut ideea organizarii unei serbari anuale a Bucurestiului, "Luna Bucurestilor", conform cu spiritul nationalist al epocii.
2 comentarii

Listing: 8 primari importanti ai Bucurestiului
Beldragon
#1 -

Ai uitat de un om important

Ai uitat un om important, Pavel Zăgănescu, care nu era primar si nici domnitor, ci pompier, dar s-a luptat cu turcii otomani.

Listing: 8 primari importanti ai Bucurestiului
Ionut
#2 -

Defapt

Subiectul era despre cei mai buni primari, nu despre cel mai bun pompier!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera