Listing: 7 animale urbane periculoase

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sigur ca Bucurestiul nu este cel mai propice loc pentru animale. Intr-un labirint de beton cu spatii verzi mai rare decat cladirile de birouri, dotat cu un strat de smog care ar produce "invidia" oricarei metropole din lume - ei bine, in orasul nostru nu prea mai e loc pentru necuvantatoare. Poate doar pentru sobolanii ce populeaza subsolurile si mormanele de gunoi de... cam peste tot.

Tocmai de aceea, pentru a supravietui, cele mai multe animale s-au adaptat la jungla urbana si, din cand in cand, ne fac sa ne simtim mai putin ca la noi acasa si mai mult ca la ele acasa. Asadar, ce ti se poate intampla din cauza animalelor urbane?

1. Cea mai mare problema a Bucurestiului este, cel putin aparent, pericolul unei muscaturi de caine. Nu ne place sa stim ca patrupedul care da din coada la intrarea in bloc se poate transforma intr-o fiara. Din pacate, asa este, si asta o spun deja altii care au patit-o. Sau n-o mai spun deloc...

2. Tantarii - sau mai bine zis tantaroaicele. Vara, cam pe la apus, fetele ies la cina si ne gadila cu trompele lor, lasand in urma o umflatura rosie foarte enervanta. In plus, bazaie. Cu totii stim cum e sa stingi lumina in dormitor si, intr-o caldura care ar prost-dispune si un african, sa auzi la ureche, mai intai mai incet, apoi din ce in ce mai tare: bazzzzzzzz... In plus, tantarii transmit boli ca malaria sau encefalita virala.
 
3. Am ajuns, in sfarsit, si la categoria noastra preferata: gandacii. De bucatarie, de baie, negri, rosii, cunoscuti sub denumirea generica de carcalaci. In general considerati "prietenii" studentilor, ei pot fi gasiti cam peste tot. Inclusiv in spitale... Ce ni se poate intampla din cauza gandacilor? Ei bine, ei sunt cunoscuti pentru transmiterea salmonelozelor, dizenteriei si gastroenterocolitei. In plus, ganditi-va ca intra peste tot. Nu, nu v-ati gandit prea departe. Peste tot inseamna peste tot.

4. Aparent inofensive, mustele sunt cele mai comune vietati de prin casele noastre. Se aseaza unde nimeresc, insa prefera alimentele, pe care, pentru a se hrani, le dizolva cu saliva. Nu se vede - dar, tehnic vorbind, e ca si cum cineva ti-ar scuipa pe paine, apoi ti-ar intinde-o sa o mananci. Yummy... In plus, mustele transmit poliomelita, conjunctivita, febra tifoida, tuberculoza, lepra, holera, diareea si dizenteria. Hm... tantarii par mai prietenosi acum, nu-i asa?

5. Sobolanii - specie aparte de animal urban, ei se simt perfect in multe zone din Bucuresti. Au mancare, culcus si pe nimeni pe cap. La urma urmei, deratizarile nu se fac prin mahalale si nici prin gropile de gunoi. Din pacate, nu se prea fac nici in subsolurile caselor vechi, imprejurul carora am avut ocazia sa dam de atatea ori peste cate o rozatoare-gigant care alerga cu nonsalanta pe trotuar. Ce putem pati din cauza sobolanilor? Dizenterie, ciuma, tularemie si leptospiroza. In plus, believe it or not, se pare ca pot ataca oamenii, chiar daca nu sunt amenintati.

6. Pasarile. Nu pasarile lui Hitchcock, la noi sunt ceva mai pacifiste. Toata lumea a patit-o, dar putini sunt cei ce recunosc ca au fost macar odata insemnati de vreo cioara, porumbel sau alta zburatoare, prin parc, pe sub pomii de pe trotuar sau pur si simplu pe strada. Se zice ca poarta noroc. Asteptam, in cazul asta, marturiile celor care au fost, macar odata, "pictati" de vreun gainat. A meritat sau nu?

7. Oamenii. Cea mai raspandita specie de animal urban. Cea mai periculoasa. Ucide atat pentru a-si procura mancare, cat si din placere. Transmite boli. A produs exterminarea multor specii. Spre exemplu, in Bucuresti a eradicat aproape complet fauna din Dambovita. Beware!
1 comentariu

Listing: 7 animale urbane periculoase
Otilia
#1 -

chiar adevarat...

Tare topul...mi-a placut mai ales ultimul animal de pe lista, dar poate ar trebui pus mai sus, de multe ori isi merita locul chiar in capul listei

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera