Listing: 10 motive pentru care ar trebui sa fie summit in fiecare zi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe vremea lui Ceausescu erau la moda "vizitele de lucru". Urmand modelul "academicianei doctor inginer", secretarii de partid care veneau sa inspecteze fabrici, uzine si institutii erau de obicei pe dinafaristi si nu controlau atat productia, la care nu se pricepeau, ci cautau mai ales nod in papura curateniei.

Prinzandu-se de smecherie, directorii de fabrici renuntau sa puna in prea mare ordine productia si treceau toti angajatii la smotru. Se varuia chiar daca nu era nevoie, se scutura ultimul pres, se aduceau portrete noi de-ale tovarasului, se plantau panselute. Suna cunoscut?

Abordarea superficiala s-a mostenit pana azi si se vede cel mai tare cand vine cate o somitate in Bucuresti. Agitatia dinaintea vizitelor oficiale este din pacate doar de fatada, pentru ca in tara noastra, pe afara-i vopsit gardu' si-nauntru-i leopardu'.

Cu toate astea, mi-au placut zilele de summit. Cum spunea cineva, parca mi s-a dat orasul inapoi. De ce?

1. S-au strans maidanezii. Bulina alba. Doar 120 de javre? Haida de.
Daaar... Azi li se da drumul inapoi. Ca si cum ai strange tot gunoiul din casa cand ai musafiri, apoi, dupa plecarea lor, l-ai imprastia la loc.

2. S-au astupat in pas alergator gropi si santuri. Alta bulina alba. Cat de bine... asta-i alta poveste. Oricum, aproape ca ma astept sa vad, ca in cazul cateilor maidanezi, cum le destupa la loc.

3. Au terminat (incredibil!) parculetul de langa Coltea, Lira Esedra, fost Caruta cu paiate. N-arata rau deloc.

4. In centru au disparut in mod misterios masinile. Nu doar pe strazile inchise, ci in toata zona. Era liniste, puteai traversa orice straduta fara sa fii atent la coada de masini, te puteai uita pe pereti ca turistul in vacanta.

5. Trotuarele au redevenit pentru cateva zile trotuare, nu parcari. M-am plimbat cu satisfactie de om care face un lucru interzis pe unul din trotuarele din centru pe care nu reusisem sa merg niciodata, pentru ca nu aveam loc. Am savurat fiecare pas ca o muscatura din fructul interzis.

6. Au disparut si oamenii, parca se ascunsesera. Mersul pe jos iti dadea o senzatie de plimbare intr-un orasel de provincie subpopulat. Iarasi m-am pomenit cascand gura la orasul pe care il vedeam acum, ne mai trebuind sa fac slalom printre concetateni.

7. Era atata politie... Desi nu erau pentru mine sau pentru tine acolo, ti se dadea un fals sentiment de siguranta si de ordine - mana lunga a legii vegheaza. Criminalitatea nu are nici o sansa. Soferul nabadaios e urmarit cu ochi de vultur. Orice abatere e sanctionata. Pe dracu'. Si cand te gandesti ca pentru distractia asta s-au detasat aproape o mie de politai din provincie, plus vreo 700 de studenti de la Academie.

8. S-a dat iama in populatia de "homelesi" din canale (scosi cu japca), si nu stiu ce au facut cu cersetorii. N-am vazut mana de cersetor intinsa saptamana trecuta. I-or fi platit in avans?

9. S-au infipt placi noi de directionare a traficului spre punctele majore de reper din oras (gari, parcuri, stadioane). Soferul novice in necunoscutele cai ale Bucurestiului poate sa mearga acum si cu ochii inchisi (e doar o figura de stil...). Sa ne asteptam sa le ia si pe ele inapoi?

Tragem linie si ne ies... 3,7 milioane de euro? Parca nu face tocmai atat...

10. A! Uitam de panselutele si lalelele rasadite peste tot cu grija de mama. Doar pe arterele principale. Asa, acum iese socoteala.

Concluzia? Desi a fost o situatie temporara care ne-a adus o multumire superficiala, pe termen scurt, ar fi frumos daca n-ar fi doar o spoiala peste mizeria obisnuita, care a reinceput sa apara. Desi a fost gol, curat si ordonat in centru, in restul cartierelor domnea acelasi jeg peren, aceeasi aglomeratie. Azi e luni. S-au uniformizat toate astea si pe traseul "culoarului unic".

De dimineata, asteptand cuminte la trecerea de pietoni sa treaca valul de masini, un specimen din clasa bos bovis si-a parcat masina pe varful pantofilor mei. M-am uitat de curiozitate dupa un politai de circulatie. Probabil sunt toti in vacanta de refacere.1 comentariu

Listing: 10 motive pentru care ar trebui sa fie summit in fiecare zi
dragosh_r0ck
#1 -

da

observ ca nimeni nu se sinchiseste deocamadata sa ridice marcajele culoarului unic.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera