Lirism si folk cu Suzanne Vega @ Sala Palatului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Mama lui Luka, artista Suzanne Vega a urcat aseara pe scena de la Sala Palatului in aplauzele unui public foarte diversificat si rasfirat printr-o sala pe jumatate plina. Totusi, concertul a fost la inaltime, adica vocile celor doi solisti -   Ioan Gyuri Pascu din deschidere si Suzanne Nadine Vega nu i-au dezamagit pe iubitorii genului folk.

O parte mica, dar importanta din Divertis, actorul si interpretul Ioan Gyuri Pascu a deschis show-ul americancei cu melodii vechi si foarte vechi din '87, '97 sau 2007. Am recunoscut cateva dintre ele printre care Gizzi, Tare-mi place, Voi astepta sau o piesa emotionanta de pe ultimul album La jumatatea vietii.

Suzanne Vega Suzanne Vega

Micul om cu voce mare nu a creat piese care sa ne scoata din minti, insa a fost placut sa asculti cateva versuri profunde in care gasim mai mult de 3 cuvinte monosilabice si repetitive ca in majoritatea pieselor comerciale romanesti. Gyuri Pascu l-a chemat pe scena si pe prietenul-cantaret la mandolina- Florin Stana pentru a ne da ritmuri latino-mexicane-portugheze.

La ora 21 pe scena intra Suzanne Vega si in cap imi vine automat doar "ta, ta, ta, tataatatatataatata...". Da, mai mult decat Luka, Tom's Diner este unul dintre cele mai cunoscute hituri ale ei si s-a lasat asteptat ca un VIP. Artista a avut la inceput o atitudine mai degraba timida, neprietenoasa cu publicul, intrand in paine chitara direct, cu un "are you ready?" urmat de o prima melodie - Marlene On The Wall si apoi The Queen and the Soldier.

Suzanne Vega Suzanne Vega

Treptat, insa, parca a prins curaj (mai mult ca sigur ca nu era vorba de trac, dar parea sa aiba nevoie de putin timp pentru a se adapta unui public din Romania) aparand intr-o tinuta masculina cu palarie a la Frank Sinatra. Suzanne are o voce placuta si versuri foarte lirice, fiecare melodie spune o poveste, nimic nu pare sa fie cantat sau aruncat pe foaie la intamplare, ci totul se leaga - personajele urmeaza un fir narativ.

Suzanne Vega

Cantareata a inceput sa mai comunice cu publicul intre melodii introducandu-si piesele si spunandu-ne istorioarele din spatele lor. Au urmat Caramel - o melodie din '96, dar destul de cunoscuta, apoi povestea in versuri, pe muzica despre Frank Sinatra si Ava Gardner (cei care i-au inspirat si tinuta din aceasta seara). New York is a woman, asa vede Suzanne orasul in care traieste, dar a tinut sa precizeze ca "but not very often a lady" si ca uneori ea adoarme beata. Ne-a intrebat si pe noi ce este Bucurestiul  - un barbat amabil, o femeie frumoasa sau rea? Am auzit cateva raspunsuri in jurul meu gen : a gypsy sau a slut. Neincurajator.

Suzanne Vega Suzanne Vega

Prima parte a concertului a avut un anumit ritm, desi muzica folk nu ma pasioneaza in mod exceptional, acordurile de chitara si vocea ei au creat o atmosfera calda. Poate totusi un ritm prea lent care a fost spart putin, in mod ironic, de o melodie intitulata Tombstone. S-a auzit bine si ceva mai enegric piesa Left of Center, iar "In Liverpool" a avut parte de o prezentare sincera si amuzanta, fiind o piesa pe care artista a compus-o la 18 ani pentru iubitul ei de atunci, evident din Liverpool.

Suzanne Vega Suzanne Vega

Au urmat Blood Makes Noise si The Man who Played God, iar intr-un final l-am auzit si pe baiatul abuzat Luka. Prima parte a show-ului s-a incheiat cu celebrul Tom's Diner, dupa care s-au facut atatea cover-uri si care ne-a indus o stare de veselie, ne-a facut se ne mai miscam putin in scaune si sa aplaudam indelug. Nu sunt cel mai mare fan Suzanne Vega, asadar nu am pretentia sa-i fi recunoscut toate melodiile, dar hit-urile ei sunt inconfundabile.

Suzanne Vega

Artista s-a intors pe scena dupa un bis la care multi dintre spectatori au plecat, cantand inca doua melodii alaturi de cei doi chitaristi ai sai. Un show dragut, o prezenta linistitoare aceasta Suzanne Vega si, se pare, asteptata de o mare parte de fane trecute bine de prima tinerete. Fiindca in public am observat de la pusti liceeni sau tanci veniti cu bunica pana la doamne stilate aproape de varsta a treia care fredonau chiar cateva dintre versurile artistei. Pana la sfarsit, si Suzanne Vega a parut ca s-a simtit bine in capitala noastra inca neidentificata ca sex.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera