Liftul - o istorie cu urcusuri si coborasuri

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Privind pasarile cerului, vag derivate din arheoptericsi, in creierasul cat boaba de naut al neanderthalului de rand s-a miscat ceva. Sa fi fost un vis in stadiu de embrion? Sa fi fost dorinta de recapatare a aripilor pierdute odata cu caderea din copacul darwinian al raiului?

Mii de ani si o legenda mai tarziu, un nebun si-a facut aripi si a cazut din soare in mare cu un pleoscait la fel de dramatic ca bufnitura lui Manole in plonjon de pe biserica. Ce invataminte tragem din asta? Ca daca omul ar avea aripi, habar n-ar avea ce sa faca cu ele. Si asa s-au inventat lifturile, pentru ca nevoia de ascensiune nu s-a diminuat in rasa umana.

Primele lifturi/ascensoare care semanau cu ce vedem astazi (si ocolim) in Universitatea Bucuresti, de exemplu au inceput sa apara prin secolul 19, iar primul lift de persoane a fost construit in 1857 de Compania de lifturi Otis din New York.

Dupa faza hidraulica, primul lift electric a fost construit de Siemens in Mannheim, in 1878. In 1889, la Expozitia Universala din Paris, Turnul inginerului Gustav Eiffel avea 5 lifturi care functionau pe aburi si pe principiul hidraulic.

In 1918, in New York s-au stabilit primele reguli cu privire la functionarea lifturilor. Le restrictiona viteza la ~200 metri/minut (in 1931, cand a fost construita Empire State Building, viteza a fost crescuta la 300 metri /minut)

Primul lift cu inchidere si pornire automata a fost brevetat in 1929 (tot in SUA).

Cum functioneaza un lift?


Pe principiul contragreutatilor si pe baza de cabluri si scripeti. Cand liftul coboara, contragreutatile urca. Greutatea contragreutatii este egala cu greutatea liftului + jumatate din greutatea numarului maxim de pasageri, astfel incat un lift are nevoie de putere sa plimbe doar restul de jumatate din persoane, majoritatea lucrului mecanic e facut de contragreutati.

lift

Trivia/curiozitati:

- cel mai rapid lift se gaseste in cladirea Taipei 101 (cea mai inalta din lume din 2004 incoace - 509m) - 16.83 m/s sau 60.4 km/h

101

sursa foto

Asta inseamna aproape 1000 metri/minut. Comparativ, cand mergeti cu avionul, acceleratia nu depaseste in stadiu incipient (decolare) 300 metri/minut.

- in asemenea lifturi de viteza functioneaza dispozitive de mentinere a presiunii atmosferice (a existat un caz cand unui calator i s-a rupt timpanul din cauza schimbarii bruste de presiune in Turnul Sears din Chicago - 442m)

- in anumite regiuni cu populatie evreiasca mai conservatoare, de Sabat, cand exista interdictia de a folosi electricitatea, lifturile opresc automat la fiecare etaj, fara a mai apasa pe butoane, pe un principiu care foloseste energia potentiala gravitationala a pasagerilor.

lift sabat

Ce sa faci daca se opreste liftul?

- panic!!!
- nu intrati in panica. Sunteti in siguranta in cusca de metal atarnata de o sarma din putul de beton.
- apasati butonul de alarma (daca are).
- nu trimiteti semnale de fum.
- asteptati cuminti si incercati sa nu va gasiti tocmai atunci sa aveti claustrofobie.
- nu deschideti usile, nu iesiti prin trapa, nu e ca in filme, Batman.

Pentru cazurile nefericite cand nu merge liftul (si aveti semnal la mobil, eventual si wi-fi, ca sa intrati pe metropotam), cateva numere de telefon (sau poate vreti e-mailurile? :D) pentru urgente (in cazul in care nimeni nu vine sa va extraga din conserva in 5-10 minute):

- www.lift.ro, 250.95.15
- www.ascensorul.ro, 336.69.64
- www.otis.ro, 322 54 41, pentru cazul in care sunteti blocat in Inter, Marriott sau Hilton
- www.interlift.ro, 0744 481 206 (in sfarsit cineva cu mobil)
- www.universallift.ro, 332.28.65

Nota: firmele de mai sus, date cu titlul de exemplu, desi acorda asistenta tehnica, nu sunt inscrise la lista de urgente. Daca se intampla totusi ceva, fiti zen. Spiritul nu cunoaste bariere.


istoric de pe muzeul lifturilor.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera