Legile care garanteaza protectia animalelor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In caz ca nu erati la curent cu legislatia, aflati ca, chiar daca nu avem Politia Animalelor, exista legi care sa le apere. Desigur ca la nivel teoretic umanitatea si bunul-simt ne-ar opri din a maltrata constient sau nu animalele detinute, practica insa ne omoara sau mai bine zis le omoara.

Animalele de casa sunt protejate de legea nr 205/2004, lege care spune in linii mari care sunt conditiile pe care posesorii de animale trebuie sa le respecte. Articolul 5 al acestei legi spune foarte clar:

(1) Detinatorii de animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie.

(2) Detinatorilor de animale le este interzis sa aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea si alte asemenea cruzimi.


Asa ca sper ca nu v-ati decis sa sariti peste unele din recomandarile facute de medicul veterinar si sper ca nu va folositi de faptul ca lucrati foarte mult drept scuza atunci cand uitati sa hraniti catelul/pisica/hamsterul/iguana etc. Si in caz ca nu ati invatat nimic din proprie experienta, bataia nu este rupta din rai.

Deci va rugam frumos sa nu va mai stresati animalele de casa atunci cand incercati sa il invatati diverse trucuri care sa ii impresioneze pe prietenii vostri (art.12). Dresajul este un lucru ce ar trebui facut de o persoana specializata sau sub indrumarea acesteia.

Nu zice nimeni ca trebuie sa va dati peste cap si sa va rasfatati animalul de casa cu tot felul de jucarioare si pernute in modele excentrice, doar ca nu trebuie sa uitati sa il mentineti intr-un spatiu igienic, sa il hraniti la timp si sa nu il chinuiti intr-un spatiu impropriu.

La fel ca pentru oameni, dopajul este interzis. Adica, stiu ca toti vrem ca mandria noastra sa fie cel mai bun din expozitie si sa plece acasa cu panglica de gat, dar, daca nu merita, nu il putem umfla cu pastilute si siropuri care sa ii sporeasca performantele (art. 16).

Amenzile pe care riscam sa le primim daca nu respectam legea nu sunt de neglijat, intre 200 si 1.000 de lei. Si daca repetam figura riscam sa ramanem fara Azorel sau Printesa, care vor ajunge la un centru de adapost. Asa ca, sa fim mai atenti cu animalul de casa ca poate maine, poimaine se mai infiinteaza si Politia Animalelor.

Iar crescatorii de animale trebuie sa respecte si ei cateva reguli scrise frumos in Legea nr 72/2002. Ingrijirea si cresterea animalelor nu sunt lucruri superficiale, drepturile necuvantatoarelor fiind la fel de importante ca ale noastre.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera