Legenda urbana: Mama Omida

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Vrajitoria este o practica straveche care, desi contestata si condamnata, a supravietuit si a prosperat. In jurul acestei activitati circula atatea povesti, incat e foarte greu sa distingi adevarul de fabulatie. Pe la noi s-au raspandit povesti despre oameni care si-au vandut locuintele ca sa plateasca serviciile de ghicit si descantec. S-a mai zvonit si despre altii care au luat-o razna sau dimpotriva s-au vindecat miraculos de o boala incurabila.

Probabil ca nicio poveste de genul asta nu este mai puternica si vehiculata decat cea legata de Mama Omida.

Imaginea ei e atat de bine imprimata in mentalul colectiv incat deseori asociem vrajitoria cu numele Mamei Omida. S-a impus chiar o expresie in limbajul curent. Mama Omida se refera la o persoana care le stie pe toate (sau cel putin asa pretinde).

Dati un search pe google si o sa observati in cate contexte diferite este folosita sintagma - Mama Omida. O sa gasiti si niste bancuri, e drept cam seci (Cineva suna pe Mama Omida/Alo?/Alo? Cine e manca-ti-as?/Ia ghici? - ha ha ha)


Cine e Mama Omida?

Ca orice personaj legendar, biografia Mamei Omida e invaluita in mister. Se pare ca provenea dintr-o familie cu traditie in practica magiei si a mostenit niste carti cu puteri magice. Dar probabil ca n-ar fi facut nimic cu acele carti daca nu detinea si har.

Unii zic ca a folosit harul in practica magiei negre si ca a facut multe rele. Altii o apara afirmand ca Mama Omida se ocupa strict cu ghicitul si cu dezlegarea farmecelor de boala, de necaz sau de cununii sau de alte rele. 

In orice caz avea puteri magice atat de neobisnuite incat ar fi putut preda cu succes la Hogwarts.


...si ce clienti avea?

Cei mai cunoscuti clienti au fost sotii Ceausescu. Se pare ca acestia au luat contactul cu Mama Omida prin Doina Badea care apela frecvent la serviciile ghicitoarei. Tot ea i l-a adus si pe Ion Popescu Gopo.

Elena Ceausescu a apelat la Mama Omida in special pentru a-l ajuta pe Nicu. "Printisorul" neglija politica de partid in favoarea aventurilor amoroase. Elena Ceausescu i-a solicitat ajutorul Mamei Omida in perioada in care Nicu avea o relatie cu Jeanina Matei, o cantareata pe care o cunoscuse la mare. Foarte romantic, dar nu pe gustul tovarasei.

Poate Mama Omida era vrajitoarea oficiala a familiei Ceausescu, dar nu singurul sfatuitor. Se pare ca acestia mai apelau la o rusoaica Svetlana si la un calugar tibetan. Nimic surprinzator. Pentru un regim aberant, echipa de consilieri era pe masura.

Conform altui zvon (interesant de investigat pentru istorici), Ceausescu a rezistat atat de mult la putere pentru ca a fost dezlegat de farmece de Mama Omida. Dar cea care a avut o influenta negativa asupra deciziilor lor nu a fost Mama Omida ci Svetlana-rusoaica. 

Cand Mama Omida le-a prezis un sfarsit deloc fericit intr-o zi de decembrie, tovarasa Elena i-a dat cu ignore pentru ca era orbita de prezicerile Svetlanei. Versiunea ruseasca a parut mai credibila. Ceea ce nici nu ne mira.


Razboiul intre urmasi

La un moment dat au izbucnit conflicte intre cateva vrajitoare. Fiecare se auto-desemna ca fiind unica fiica a mamei Omida. Va dati seama cata confuzie s-a creat in jurul clientilor afectati de farmece si argint viu. Pe cine sa creada si la cine sa mearga?

Nu stiu exact cum a reusit, dar razboiul succesiunii a fost castigat de clarvazatoarea Rodica Gheorghe. 

Pentru a raspandi vestea victoriei si-a facut un blog. Deranjata probabil de aluziile unor alti bloggeri a restrictionat accesul la blog numai celor invitati.

Problema inrudirii cu Mama Omida nu s-a rezolvat. Asa-zise verisoare, nepoate, surori sustin cu incredere in anunturile publicitare ca sunt rudele ei.

Faima Mamei Omida a fost atat de mare incat multi vor sa aiba o legatura cu ea. Bunica mea, de exemplu era sigura intr-o zi ca a intalnit-o pe Mama Omida. Macar n-a pretins ca ne si inrudim cu ea.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera