La si 15 sau la si 23? E vital de stiut

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Postul asta s-ar mai putea numi la fel de bine, vorba prietenilor de la Militia Spirituala, "Natura moarta cu fosile vii". Si, din pacate, nu e vorba de vreun experiment nereusit al vreunui pictor cuprins de febra creatiei, ci de o realitate care parea din alt film decat cel din viata mioritica de zi cu zi.

Un pic de context de inceput insa. Am 24 de ani. Stiu mai multe despre comunism din carti, documentare sau povesti decat din amintirile personale, care sunt putine si bantuite de subiectivismul celor 7 ani pe care ii aveam la Revolutie.

Mereu ma gandeam cum arata sedintele de partid, cum sunt discutiile, rapoartele, cum totul se face spre binele tarii. Da, adica sedintele acelea care trebuiau bifate in orice institutie in care dadeai raportul despre starea lucrurilor, productivitatea muncii, discutiile colegilor si masurile ce se impun. In care securistul, mascat sau nu in functionar, statea retras si lua notite utile.Ei bine, acest sentiment l-am incercat fix ieri participand la o intalnire despre revolutie organizata de Jurnalul National la Institutul Revolutiei Romane, la care au partipat, printre altii, fosti revolutionari, fosti militieni, sau fosti securisti. Printre nume mai cunoscute - Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Ion Iliescu, colonelul Kemenici sau Razvan Theodorescu.

Discutiile s-au axat pe reconstituirea traseului dictatorilor in ziua in care au fost prinsi, martori fiind chiar soferul ARO-ului cu care fugeau, care povestea de "discutiile neprincipiale", despre viata si conditii de trai pe care le-a avut cu ei, precum si militienii de la sectia unde au fost dusi pana la urma.Prima tresarire am avut-o gandindu-ma - dar asta nu trebuia sa fie clar de atunci, din '90? De ce mai discutam acum amanunte de genul la ce ora exact au intrat in sectia de militie (poate era la si 15, poate la si 17, poate la si 25) sau unde si-a pus doamna posetuta. Am retinut insa o replica a Elenei Ceausescu catre sotul sau, atunci cand a auzit cine a preluat conducerea: Vezi, draga, ti-am spus eu sa-l termini.

M-a surprins si "seriozitatea" discutiilor, in care cei prezenti aveau un dar fantastic de a se pierde in amanunte nesemnificative si de a evita tocmai intrebarile la care nu s-a raspuns: cine dadea ordinele? care erau decretele? cum a fost cu procesul?

Vorba lui Mihai de la Militia Spirituala, unii dintre ei parca habar nu aveau la ce farsa au participat, (sau mimau cu naturalete nestiinta) referindu-se mai ales la un fost revolutionar care povestea cum a luat controlul asupra unor sedii ale Securitatii... Dar despre pactul dintre armata si securitate nu se spune nimic, a mai zis Mihai.Dincolo de discutii, care nu merita mentionate pentru ca, in fond, sunt aceleasi de 16 ani incoace, totul parea rupt dintr-o scena ce nu avea de a face cu anul 2006. De la atmosfera in sine si pana la naturaletea cu care vorbeau fostii securisti sau militieni despre momentele de atunci, ca si cum comunismul ar fi fost o treaba normala, la fel ca si pseudo-disparitia lui.

Este o istorie pe care nu o pot crede si nu inteleg cum lucrurile acestea sunt analizate si concluzionate tocmai de acei oameni care le-au organizat si condus. Aceste persoane care ar fi trebuit sa fie obiect de ancheta serioasa cu concluzii trase de o terta parte obiectiva si mai putin sau deloc implicata direct, care sa nu spuna (cum a facut Iliescu acum cativa ani) cu nostalgie cum au fost intinate nobilele idealuri ale socialismului...Ah, si aproape uitam. Institutul se afla intr-o cladire veche si eleganta de pe CA Rosetti iar doamna care ne-a dus in sala de conferinte avea cam 60 ani si ne-a spus ca este P.R.-ista institutiei...

Un ultim lucru demn de mentionat: bugetul Institutului pe perioada 1 aprilie-31 decembrie 2005 de 24.439.139.315 lei vechi... Da, adica aproape 25 de miliarde. De la stat.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera