La muzeul hartilor vechi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Stiati ca muzeul hartilor din Bucuresti este pe primul loc in Europa si pe locul 4 in lume ca numar de exponate?

Cladirea care il gazduieste se afla pe strada Londra, la numarul 39. Desi casa e sexagenara, muzeul abia a invatat sa mearga. Exista abia din 2003 si majoritatea hartilor au fost donate de Adrian Nastase din colectia personala. Pe cele 2 etaje (plus parter) sunt expuse "doar" 600 de harti (din vreo 900), pentru ca numai atatea au avut loc.

1

Muzeul se mai numeste si al cartilor vechi, insa tot din cauza lipsei de spatiu, carti nu-s deloc. Nu trebuie sa va faceti impresia ca muzeul ar fi inghesuit in vreo casuta de pe vremea strabunicii, stramta si intunecoasa. Este unul din cele mai frumoase muzee pe care le-am vazut in Bucuresti, in care s-au investit fara zgarcenie fonduri serioase.

Parterul are 2-3 saloane mari si inalte, intr-unul din ele aflandu-se un imens glob geografic, cadou al lui Francois Mitterand pentru Ion Iliescu si donat de acesta muzeului. Ici colo, printre harti, spiritul explorator e prezent prin machete de corabii, un ochean, un sextant, busturi de exploratori, navigatori si cartografi celebri. Vitraliile au fost facute la comanda, ca si picturile murale. Directorul Muzeului, domnul Octavian Penda, cu ochi de artist, a adus pictori care au impodobit tavanele cu picturi inspirate din atlase geografice vechi, care impletesc mitologia cu realitatea.

2

Hartile sunt structurate pe zonele geografice pe care le reprezinta (harti cu Imperiul Otoman, cu Marea Mediterana, cu bucati din Europa, cu feliute din Romania, mai veche si mai noua, mai mare sau mai mica). Cea mai veche harta este din 1525, iar cele mai recente sunt din anii '30, reprezentand Romania Mare (cu Basarabia, cu Banatul sarbesc, cu Bucovina, Caliacra si cu linie punctata spre Ungaria, unde nici macar cartograful regal nu a mai fost sigur ce apartine si cui).

3

Pe langa harti, mai sunt cateva gravuri si litografii reprezentand cateva porturi populare romanesti si momente din defilarea de gala de la incoronarea lui Carol I. Hartile au dimensiuni care pornesc de la mini-harti de buzunar, cum este una realizata de Ioan Honterus, si mergand pana la harti de razboi imense pe care aproape poti sa vezi corturile trupelor.

4

Exponatele -chiar si cele mai vechi- sunt intr-un stadiu excelent. Culorile sunt vii, desenele clare. De altfel sunt protejate cu grija de lumina (in urma ta se sting mereu becurile si spoturile - ideal ar fi sa se faca asta printr-un senzor, nu la intrerupator).

5

Din pacate nu avem fotografii din interior, pentru ca este strict interzis. Daca vrei vreo harta, faci frumusel cerere si ti se trimite pe e-mail. Civilizat. Doar ca eu nu voiam harta, ci sa va arat cat de frumos e muzeul. Va trebui sa mergeti sa vedeti.
Miercuri-duminica 10-18, biletul costa extraordinara suma de 1 leu, puteti sa cumparati carti postale (cam modesta oferta - doar 4 modele), si puteti sa intrebati orice - ghidusa e foarte simpatica si amabila.7 comentarii

La muzeul hartilor vechi
velciu andreea
#1 -

harta Bucurestiului anii 1700

La muzeul hartilor vechi
bucur  valentin
#2 -

com.militari,mosia boja an1921

La muzeul hartilor vechi
popovici neculai
#3 -

harta veche

vand harta elaborata de Filipescu -Dubau ,cuprinzand Principatele Unite Romane in vremea lui Al.Ion Cuza la
/4200000.
cu multumiri.N.popovici

La muzeul hartilor vechi
deyu
#4 -

harta

am harta romaniei tara turistica din anul 1938...cam ce valoare are aproximativ.ms

La muzeul hartilor vechi
corneliu
#5 -

harta Romaniei 1911

detin Harta Romaniei din anul 1911 ,as dori sa o vand ,cam ce pret ar avea?????

La muzeul hartilor vechi
marius
#6 -

am harta cfr din 1929 unicat facuta pentru rege

harta e creata de d.n.draniceanu membru a societati regale numai pentru rege

La muzeul hartilor vechi
marius
#7 -

Comentariu nou

telefon 0764 808808 marius harta CFR

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera