La Matache macelarul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand Bucurestiul nostru avea orchestre si dizezi, birja si muscali, La Matache opreau chirigii. Cei ce-si castigau painea cu caruta si perechea de cai poposeau cel mai adesea in apropierea marilor piete. Aici era halta finala. La Matache Macelaru, jupan pe care voia buna il stia pe de rost, azi piata Matache, era loc de voie buna si de baut adalmasul.

matache vechiSursa

Buzesti, cot la cot cu Grivita ; peste drum piata lui Matache Loloescu, parintele Halelor si macelarul care "barbierea" carnea la butuc


In Piata Matache comertul mergea ca pe roate, cu motoras si panas: printre micii intreprinzatori cu porecle pestrite era negustorul Georgescu, caruia i se zicea Vana-de-iapa. Pravalia precupetului se invecina cu macelaria lui Stan Tiganila. Negustori, oameni onorabili dar cu porecle Bot-de-capra, Titirca.

Mai facea afaceri in Piata Matache un doctor care-si tapetase casa cu ispravi ce au facut inconjurul targului sub deviza: Doctorul-minune care vindeca toate bolile din lume. Tatal acestuia manaca o  paine din comertul cu petrol lampant, pe care il vindea pe strazi dintr-un butoias.

Dupa modelul pantofarilor si dogarilor, macelarii si-au facut si ei breasla. Una puternica si bogata in targul de pe  Bucurestioara. Un argument in plus: biserica Batistei a fost ctitorita de un macelar din familia Manciulesti. Manciu, vataf de macelari, impreuna cu familia lui, a inlocuit constructia din lemn cu actuala cladire din zid.

biserica

Biserica reconstruita de familia de macelari


1

Bunicii nostrii se duceau la targuieli la : "Piata mica", "Piata Sfantul Stefan", "Piata Cuibul cu barza" sau "Piata Sfintii Voievozi"- denumiri succesive ale pietii de pe Buzest
i

Matache Loloescu isi tinea afacerea la intersectia dintre Ulita Targovistei si Strada Buzesti, la rascruce de drumuri si interese. E inca un mister cum istoria l-a retinut, pe cel nascut pentru negustorie.

Hala Matache. Servicii de secol XIX,  clienti de secol XX. Vanzoleala si comertul la limita salubritatii : carne in lazi de platic (nu in cele frigorifice) , luata la palma, fara manusi, transata pe butucul din lemn inundat de sange.

70

Dupa lucrari de amenajare (93 de tarabe si 56 de spatii comerciale) care s-au intins un an si au costat un milion de euro,
Hala Matache ar putea  ramane doar o amintire

72

Pe calea Buzesti, in dreptul Pietii Matache s-au mutat azi fetele cu tocuri si felinar rosu. Proxenetii lor s-au mutat si ei de pe Calea Grivitei, intre Matache Macelarul si Gara de Nord.


75

Cand pe "Volta" Buzesti se juca "S-o vezi pe a noastra" la cinema "Model", din Piata Matache Macelaru, provocarea se numea "A noastra e mai mare".

Hala a fost construita  in 1887 si a ramas pe loc desi autoritatile locale au incercat sa o tot mute de colo colo. Micul comert are musterii lui care inca cantaresc marfa din ochi. Pana nu dispare sub buldozere, pentru ca Hala Matache a fost prinsa pe lista neagra, la primarie si sta la coada pentru demolare.1 comentariu

La Matache macelarul
victor
#1 -

Comentariu nou

in legatura cu demolarea pietii matache,primaru sect.1 este un tampit piata este monument istoric,construita in anii 1887 si ei vor sa o darame,sunt niste imbecili.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera